Ruoka

Teriyaki on täynnä umamia ja makeansuolaista aromia – listasimme ruoat, joihin koukuttava kastike sopii

Teriyaki on paitsi japanilainen ruoanvalmistusmenetelmä, myös koukuttavan herkullinen, makean suolainen maustekastike. Teriyaki sopii niin marinointiin ja maustamiseen, myös pöytämausteeksi. Kokosimme ohjeet ja ideat, jotka herauttavat veden kielelle.

Teriyaki on japanilainen soijapohjainen maustekastike, jolla saa simppeliinkin arkiruokaan hetkessä roppakaupalla makua.

Lue myös: Uhkean umaminen miso – japanilainen soijapaputahna maustaa lohen, salaatin ja keiton

Makumatka Japaniin

Soijakastikkeesta valmistetusta, makeansuolaisessa teriaykista löytyy luontaisesti reilusti umamia, minkä vuoksi se antaa ruoalle hetkessä koukuttavan herkullisen maun. Soijakastikkeen lisäksi teriyaki sisältää muun muassa sakea tai makeaa riisiviinietikkaa eli miriniä. Kastike maustetaan usein inkiväärillä tai valkosipulilla.

Helpoin tapa päästä teriyakikastikkeen makuun, on napata kaupan hyllyltä ostoskoriin valmis maustekastike. Tosin kastikkeen valmistaminen alusta alkaen itse ei sekään ole kovin vaikeaa: mittaa kastikeainekset kattilaan ja anna niiden kiehua muutama minuutti, kunnes koostumus on sakeaa ja hieman siirappimaista. Itse tehty teriyakikastike säilyy jääkaapissa ilmatiiviisti pakattuna ainakin viikon.

teriyaki
Teriyaki sopii niin marinointiin kuin pöytämausteeksikin. Sivele grilliruokia grillauksen aikana teriyakilla, niin saat niihin ihanan makeantahmean pinnan. Kuva: Niclas Mäkelä

Teriyaki on täydellinen mauste kalalle

Moni pääkaupunkiseutulainen on ihastunut helsinkiläisen ravintola Hokun huikeaan teriyakilohi-annokseen. Eikä ihme, makeansuolainen maustekastike on täydellinen makupari rasvaiselle kalalle. Teriyakilohen makuun voi päästä helposti ja nopeasti myös kotikeittiössä.

Kulhoruoat ovat olleet trendikkäitä jo useamman vuoden. Ja hyvä niin! Monipuoliset, kaapin sisällön tai mielitekojen mukaan päivittyvät kulhot ovat helppoja ja nopeaita tehdä. Lisäksi ne ovat mitä parhainta tähderuokaa, kun täytteet valitsee kaapista hävikin vähentämistä silmällä pitäen.

Poke bowl on kulhoruokien aatelia. Sen pohjan muodostaa keitetty riisi, jonka päälle lisätään muut täytteet eli mausteiset lohikuutiot ja erilaiset kasvikset. Teriyakikastikkeen maut kokoava marinadi on poke bowlin maun salaisuus. Kastiketta kannattaa varata sen verran reilusti, että sitä riittää hyvin paitsi lohikuutioiden marinoimiseen, myös hieman kulhon päälle lusikoitavaksi. Annos viimeistellään lopuksi tuoreilla yrteillä ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Itämainen tikkulohi saa aasialaisen säväyksen teriyakikastikkeesta, inkivääristä ja seesaminsiemenistä. Herkulliset itämaiset tikkuvartaat voi kypsentää uunissa tai grillissä.

Teriyakikastike tuo uuden vivahteen myös aina suosittuun savuloheen. Anna lohen marinoitua maustekastikkeessa vähintään pari tuntia ja savusta sitten kalan koosta riippuen parikymmentä minuuttia. Makean suolaisen maustekastikken makumaailmaan sopii loistavasti pikapikkelöidyt kirsikkatomaatit, jotka makuuntuvat sillä aikaa, kun kala kypsyy. Teriyakimarinoitu savulohi ja pikapikkelöidyt kirsikkatomaatit ovat ihanaa kesäruokaa, joka valmistuu vaivatta myös mökkiolosuhteissa.

Älä arastele yhdistää teriyakikastiketta muidenkaan kalalajien kanssa. Teriyakisilakat on maukas fuusioruoka, jossa kotimainen silakka kohtaa japanilaisen makumaailman. Teriyakisilakat kysyvät uunissa muutamassa minuustissa, ja kylkeen sopii erinomaisesti keitetty riisi sekä pikkelöidyt kasvikset.

Kokeile teriyakia broilerin ja lihan maustamiseen

Teryakimarinoitu paahtopaisti on näyttävää juhlatarjottavaa. Lihasta tulee maukas ja murea, kun se marinoidaan kahteen kertaan. Ensimmäinen marinadi sekoitetaan simppelisti öljystä, suolasta ja valkosipulirouheesta, toinen marinadi teriyakikastikkeen ainesosista: soijakastikkeesta, mirinistä, ruokokidesokerista, valkosipulista ja inkivääristä. Käytä lihan paistamiseen apuvälineenä lämpömittaria, jotta saat kypsyydestä täydellisen. Kun sisälämpö on 55-57 astetta, nosta liha uunista ja kääräise hetkeksi folioon vetäytymään.

Teriyakikana on helppoa arkiruokaa, jota kelpaa tarjota vähän fiinimmillekin ruokavieraille. Annoksen voi halutessaan täydentää esimerkiksi kookosmaidossa keitetyllä jasmiiniriisillä sekä aasialisittain maustetulla lisukesalaatilla.

Kasvissyöjänkään ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään, sillä teriyaki tuo mahtava maun myös pannulla paistettuun tofuun. Muistathan, että rapean ja maukkaan tofun salaisuus piilee tofun kuivaamisessa. Kääräise tofu puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja aseta painon alle noin puoleksi tunniksi. Näin sisällä oleva neste puristuu ulos ja tofu imee paremmin makuja itseensä.

Teriyaki maustaa pikkusyötävät

Bao bun -sämpylät ovat aasialainen vastine hampurilaisille. Kaupassa myy­dään valmiita bao bun -sämpylöitä, jotka ovat höyrytystä ja täyttämistä vaille valmiita. Bao-sämpylöiden täytteeksi sopii niin liha kuin kasviksetkin, jotka saavat teriyakikastikkeesta makean suolaisen makuvivahteen. Raikkautta säm­pylään tuovat rapeat kurkut ja kastikkeeksi sopii maustettu majo­neesi.

Lampaankääpäpihvit ja teriyakidippi on maukasta ja vähän erilaista sieniruokaa. Lampaankäävät maustetaan aasialaisittain, paistetaan rapeiksi pannulla ja tarjoillaan mausteisen dippikastikkeen kera.

Tofuvartaat on maukasta grilliruoka, joka herauttaa veden kielelle myös raavaammalla pihvin purijalla. Ohjeessa käytetään itse tehtyä teriyakikastiketta, mutta halutessasi voit oikaista myös kaupan valmiilla. Valele vartaita teriyaki-kastikkeella grillauksen ajan ja laita loput kastikkeesta erikseen tarjolle. Teriyaki-tofuvartaat maistuvat esimerkiksi tortillalettujen välissä paahdetun ananassalsan, korianterin ja kaurafraichen kera.

Lue myös Anna.fi: Soijapala-kasvispaistos teriyakikastikkeella

Teriyaki sopii marinointiin ja pöytämausteeksi

Teriyaki on japania ja tarkoittaa kiiltäväksi paistettua. Herkullisen maun lisäksi teriyaki antaakin ruoalle kauniin kiiltävän pinnan.

Teriyakia voi käyttää maustamiseen ennen kypsentämistä, paistamisen aikana, valmiissa annoksessa kastikkeena tai siitä voi sekoittaa maukkaan dipin. Välttämättä ruoka ei tarvitse muita mausteita.

Kokosimme ohjeet, joilla otat kaiken ilon irti japanilaisesta maustekastikkeesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Teriyaki on täynnä umamia ja makeansuolaista aromia – listasimme ruoat, joihin koukuttava kastike sopii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.