Ruoka

Loppiaisen ruokia – poimimme raikkaimmat salaatit, kekseliäimmät kana- ja kasvisruoat sekä hedelmäiset jälkkärit

Loppiaisen ateria saa olla jouluajan herkuttelun jälkeen kevyt ja raikas. Kokosimme tarjolle loppiaisruokaa – maukkaita salaatteja, herkullisia broileriruokia, kasvisruokia ja helppoja, hetkessä valmiita jälkiruokia.

Kokosimme yhteen erilaisia loppiaisen ruokia. Niistä voi koota mieluisan aterian omalle porukalle!

Juhla-ajan loppumista ja arjen alkamista juhlitaan raikkaiden makujen aterialla. Joulunajan viimeistä kirkollista pyhää, loppiaista, vietetään 6.1.  Loppiaisena monet keräävät joulukoristeet pois ja kuusi kannetaan ulos. Joulu on ohi, mutta vielä ennen arjen alkua on yksi pyhä, jolloin voi herkutella.

Lue myös: Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja muut mausteiset herkut

Loppiaisen ruokia: Kepeitä salaatteja

Loppiaisaterian alkuruokana maistuu raikas salaatti.

Fenkolisalaatti on yksinkertainen ja raikas alkusalaatti, jolle granaattiomenan siemenet sekä saksanpähkinät antavat talvista makua ja juhlavaa näköä. Granaattiomenan sijaan salaattiin sopivat myös päärynä, omena tai viinirypäleet.

Talvinen caprese-salaatti tehdään sitrushedelmistä ja maistuvasta burratajuustosta tai mozzarellasta. Yhdistelmä on jopa parempi kuin klassinen tomaatti-mozzarellaversio.

Kirpakka kalasalaatti syntyy sitruksen raikastamista ja valkosipulilla maustetuista siikafileistä, roomansalaatista, fenkolista ja kirsikkatomaateista. Herkullinen kalasalaatti maistuu aterian alkupalana.

Pääruoaksi broileria

Kevyt, edullinen broileri sopii moneen makuun ja useimpien ruokavalioon. Tutusta arkiruoasta  syntyvät myös suuren ruokajuhlan herkut.

Kuivatut hedelmät ja pinjansiemenet antavat tomaattikastikkeelle marokkolaista makua. Tarjoa marokkolaisen broilerin lisänä sahramilla tai kurkumalla värjättyä risottoa. Risoton voi maustaa broilerin täytteeksi tehdyllä hedelmä-sipuliseoksella.

Kokonainen kananpoika muhii meheväksi padassa miedossa uuninlämmössä. Mausta kokonainen broileri provencelaisittain tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla.

Kananpoikaa juureksien kera on sunnuntairuokaa parhaimmillaan. Kananpojan kanssa uunissa muhineet perunat ja juurekset imevät itseensä rasvaisen mausteliemen.

Kasvisruoka maistuu loppiaisena

Loppiaisaterin pääruoaksi sopii mainiosti myös kasvisruoka. Jos esimerkiksi valitset sitruscapresen alkuruoaksi, kokeile pääruokana munakoisoa.  Savustettu munakoiso maistuu yllättävän lihaisalta ja sopii kasvissyöjän juhlapöytään liharuoan sijaan. Granaattiomenansiemenillä ja mausteisella jogurttikastikkeella saat talven juhlapöytään Lähi-idän vivahteita.

Paitsi joulupöytään myös loppiaisaterialle sopii kvinoalla ja pinaatilla täytetty myskikurpitsa.  Paistonarulla sidottu kokonainen kurpitsa on upean näköinen  juhlapöydässä.  Kurpitsan sisällä on täyte valmiina, joten välttämättä ei tarvita mitään lisukkeita.

Juhlavan kasvisruoan voi valmistaa myös edellisen päivän risotosta. Rapsakat arancini-pyörykät valmistetaan perinteisesti  risotosta. Tässä ohjeessa risottoriisi korvataan kvinoalla. Tarjoa pyörykät vegaanisen majoneesin kanssa.

Lue myös Anna.fi: Kevyt jälkiruoka x 3 – vähäkaloriset marenki- ja taateliherkut

Loppiaisen ruokia: Hedelmäiset jälkkärit

Jogurttipannacotta on raikas jälkiruoka, joka valmistuu nopeasti. Pannacotta viimeistellään marinoiduilla appelsiininlohkoilla. Pannacottan voi valmistaa jääkaappiin hyytymään jo edellisenä päivänä.

Makean marengin tasapainottavat tässä jälkiruoassa raikkaat sitrukset. Marenki-veriappelsiini-unelma sopii tarjottavaksi yllätysvieraille, sille se valmistuu viidessä minuutissa.

Sitruksista saat kevyen ja helposti syntynvän salaatin loppiaisen jälkiruoaksi. Rapeat sokeripistaasit rouskuvat ihanasti hampaissa ja appelsiinikreemi korostaa makuja.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Loppiaisen ruokia – poimimme raikkaimmat salaatit, kekseliäimmät kana- ja kasvisruoat sekä hedelmäiset jälkkärit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.