Himahella

Herkutellen läpi Viron

Viron ravintolakulttuuri on loikkinut huimin askelin ylöspäin kansainvälisen gastronomian portaikolla. Maassa ei kuitenkaan ole unohdettu niukkuuden tuoman kekseliäisyyden perintöä. Lähiruoka, metsän antimet, kotona tehdyt säilykkeet ja villiyrtit näkyvät parhaimpienkin ravintoloiden lautasilla.

Maisema viro himahella

Minulla on neljänä vuonna, 2012- 2015, ollut kunnia toimia kansainvälisessä tuomaristossa arvioitaessa Viron 50 parasta ravintolaa. Ruokamatkat naapurimaahamme ovat olleet silmiä avaavia. Virossa on mahdollista syödä todella hyvin.

Trendikkäät uutuudet

Kävin ravintola Noassa (Ranna tee 3), joka on aiheuttanut suurimman pöhinän 15 vuoteen virolaisessa ravintolamaailmassa, heti sen avauduttua. Maaliskuussa 2014 avattu ravintola on kuulemma ollut tupaten täynnä harvase ilta. Piritassa sijaitsevassa ravintolassa huippuruoka, design ja arkkitehtuuri yhdistyvät upeaan merimaisemaan. Harmaana kevätpäivänä saatoin vain kuvitella millaiset näkymät sieltä olisi aurinkoisena kesäpäivänä. Ravintolan takana on virolainen huppukokki Tõnis Siigur, jonka toinen huippuravintola OKO on valittu monena vuonna Viron 50 parhaan ravintolan kärkijoukkoon. Suositeltava on myös Siigurin uusin ravintola Tuljak ja Paju Villa.

kollaasi viro himahella

Tschaikovsky on valittu kolme kertaa peräkkäin Tallinnan parhaaksi ravintolaksi. ”Tallinan Farang” on uskomattomia makuelämyksiä tarjoava Chedi. Kohvik Moon ja Kolme Sibulat ovat kukkaroystävällisiä trendiravintoloita.

Virolaiset syövät ulkona enemmän kuin koskaan, mutta suosivat kohtuuhintaisia ravintoloita. Trendin aloitti Roman Zastserinski Kohvik Moon -ravintolallaan (Võrgu 3). Ravintolan nimi tarkoittaa muuten Unikkoa.

F-hoonen (Telliskivi 60a) kokkikaksikko Maia Smõslova ja Inka Keller avasivat maaliskuussa 2013 Kohvik Sesoonin (Niine 11), ”Tallinnan Kalliossa” trendikkäässä Kalamajan kaupunginosassa. Kohvik Sesoon on hieman syrjässä ja sisäänkäyntiä saa vähän etsiä, mutta silti ravintola täyttyy aamusta iltaan. Paikallisten mukaan Sesoonissa on yksi Tallinnan parhaista hinta-laatu-suhteista: kalleimmankin pääruoan saa alle 10 eurolla. Sunnuntaina tarjotaan 12 euroa maksava herkullinen brunssi.

kohvik sesoon himahella

Kohvik Sesoonissa väitetään olevan hinta-laatu -suhteeltaan Tallinnan paras brunssi.

Tredikkäiden virolaisnuorien suosiossa oleva Kolm Sibulat (Telliskivi 2) on Restoran Ö (Mere pst 6E) ja Kohvik Moon -ravintoloista tunnetun Zastserinski-ravintolaperheen uusin tulokas. Kolme sipulia tarjoaa sisarravintoloitaan yksinkertaisempaa ruokaa edullisemmilla hinnoilla. Ydinkeskustan ulkopuolella hinnat voidaan pitää hieman edullisimpina. Ravintola on kuitenkin vain 15 minuutin kävelymatkan päässä Tallinnan ytimestä eikä taksikaan maksa sinne kuin muutaman euron.

Tallinnan ulkopuolella

Jos sinulla on enemmän aikaa Virossa, suuntaa herkkumatkalle Tallinnan ulkopuolelle. Kätevintä on vuokrata yksi ja sama taksi meno- ja paluumatkalle. Taksiautoilupalvelun hinnat määrää jokainen taksiyhtiö erikseen eli hinnat vaihtelevat – niille ei ole säädetty ylärajaa. Kilometrihinta vaihtele 0,5-1 euron välillä ja odotusajan hinta on 6-20 e/tunti. Kuljettaja saattaa lähtiessä sopia myös kokonaishinnan. Epäselvyyksien välttämiseksi sovi kuskin kanssa hinta aina etukäteen.

restoran oko himahella

Restoran OKO sijaitsee 45 kilometriä Tallinnan ulkopuolella. Se on minun lempiravintolani Virossa.

Herkkuhetkiä merenrannalla

Restoran OKO (Sadama tee 1, Kaberneeme) on lempiravintolani naapurimaassa. Se sijaitsee meren rannalla Kaberneemessa, 38 kilometrin päässä Tallinnasta. Tõnis Siigur halusi osoittaa, että edullisista raaka-aineista saa aikaiseksi todella innovatiivisen ja kielenvievän aterian. Ruoassa on erinomainen hinta-laatusuhde. Uuden englannin sisustustyyliä edustava ravintola vetää puoleensa varakkaita virolaisia, joten bemarit, lexsukset ja isot citymaasturit kansoittivat alkusyksyn sunnuntaina parkkipaikkaa.

© OKO Resto

Huom! Restoran OKO on muuttanut keväällä 2018 Viimsiin ja on nyt lähempänä Tallinnaa.  Uusi osoite on Kesk tee 27 Haabneeme, Viimsi.

Puolimatkassa Tarttoon

Vuonna 2007 kokkikaverukset, Märt Metsallik, Joel Kannimäe ja Ott Tomik hankkivat vanhan, rapistuneen Põhjakan kartanon Järvamaalta, Tallinnan ja Tartton puolivälistä, 110 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Remontin jälkeen kummituskartano muuttui viihtyisäksi ravintolaksi. Põhjaka mõissa (Mäeküla küla, Järvamaa) tarjotaan virolaista lähiruokaa kotoisalla, rouhealla ja innovatiivisella otteella. Ravintolan ruokalista vaihtuu joka päivä. Hintataso on edullinen ja hinta-laatu -suhde erinomainen.

pohjaka mois himahella

Põhjaka mõis on pysähtymisen arvoinen puolimatkankrouvi matkalla Tarttoon.

Muhun helmi

Varsinainen helmi on viitenä vuonna  Viron parhaaksi ravintolaksi valittu Alexander (Muhun saari), joka sijaitsee Pädasten kartanon päärakennuksessa Muhun saarella. Peeter Pihelin johtama keittiö kunnioittaa paikallisia, Muhulta saatavia raaka-aineita ja vuodenaikoja henkeäsalpaavan innovatiivisella tavalla. Voin paljastaa, että täällä itkin ruokapöydässä onnesta. Ruoka oli aivan huikeaa! Alexander vetäytyy talviunille lokakuun lopussa, mutta Viron paras kokkitiimi siirtyy talvehtimaan Tallinnaan ja kokkaa bistrotyylisessä Nehissä (Lootsi 4).

Herkkuhetkiä eteläisessä naapurissa toivottaa

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkutellen läpi Viron

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *