Himahella

Koirien avulla tryffeleitä löytyy myös Suomen metsistä

Kaikki alkoi sattumalta kun 26.11. 2006  Jaana Lamppu-Blickin, Esa Blickin ja Johanna Heiskasen lagotto romagnolo -rotuinen Ciro kaivoi maan uumenista Suomen ensimmäiset tryffelit Lahden Liipolassa.

tryffelikoirat

Lagotto romagnolo -rotuiset tryffelikoirat Siiri, Pala, Bea ja Pepe. (Kuvat: Jaana Lamppu-Blick)

Syksyisessä Piemontessa tai Toscanassa on hyvin tavallista, että ilmassa leijuu vieno tryffelin tuoksu. Salaperäistä sientä saalistetaan tryffelikoirien avulla yön pimeinä tunteina, jotteivät parhaat paikat paljastuisi ulkopuolisille.

Tryffeli on himoittu mauste, josta höylätään pieniä lastuja vaikkapa risottoon, pastaan munakkaaseen, paahtoleivän päälle ja voin joukkoon.

Herkkukaupoissa ja toreilla tuoreesta valkotryffelistä saa pulittaa jopa 5 000 euroa kilolta. Tryffelit ovat siis painonsa arvosta puhdasta kultaa. Tryffeleitä löytyy myös Suomesta. Ne tarvitsi ensin vain löytää.

Koirat haistavat tryffelin

Sienestystä harrastava Jaana Lamppu-Blick ja Esa Blick etsivät Italiasta tuotujen koiriensa kanssa ensin tuttuja metsäsieniä kuten kanttarelleja, suppilovahveroita, mustia torvisieniä ja korvasieniä. Mutta sitten osoittautui, että sienestämään koulutetut koirat löysivät Suomen metsistä myös himoittuja tryffeleitä. Villitryffelien löytyminen kohahdutti silloin kasvitieteen tutkijayhteisöjä. Löytö ei ollut vain onnenpotku, vaan tutkimuksissa on selvinnyt, että tryffeleitä löytyykin lähes kaikkialta. Suomesta on löydetty luonnonvaraisena viittä eri tryffelilajia.

”Lagotto romagnolot ovat työkoiria, joille tryffelien etsiminen on ilo ja leikki. Jos lähellä on sieniä, koirat kyllä bongaavat ne.  Vuosi vuodelta ne kehittyvätparemmiksi sienikoiriksi” , Jaana Lamppu-Blick kertoo.

Perheessä on kasvanut jo kolme polvea tryffelikoiria. Koira haistaa pienenkin tryffelin kymmenien senttien syvyydestä. Koira merkitsee paikan tökkimällä maata kuonollaan, vinkumalla jakuopsuttamalla. Kun metsästys on kiihkeimmillään, omistajalla pitää kiirettä, että hän ehtii lapioineen paikantaa arvolöydön, ennen kuin innosta piukeanatouhuavat etsijät singahtavat seuraavalle apajalle.

” Tryffeleitä kasvaa Suomessa runsaasti monilla paikkakunnilla. Pohjoisin paikka, mistä me olemme löytäneet tryffeleitä, on Juuka. On hyvin mahdollista, että niitä löytyy myös talojen puutarhoista. Koirat ovat kaivaneet omalta pihaltammekin muutaman tryffelin” , Jaana Lamppu-Blick kertoo.

Voimakastuoksuisen tryffelin tunistaa kauniista marmorimaisesta kuviosta, joka näkyy, kun sienen halkaisee. Lamppu-Blick muistuttaa, että sienten etsijöiden pitää ensimmäiseksi opetella lajituntemus. Kaikki sienet mitä koirat maasta kaivavat eivät kuitenkaan ole tryffeleitä.

Tryffelisienet

Maan alta löytyneitä tryffelisieniä.

Tryffeleitä voi myös viljellä

Tryffelien kasvatusta on kokeiltu Juvalla, Pertunmaalla ja Rääkkylässä. Kenttäkokeet alkoivat Juvalla 2006 ja paikkakunnalla on toiminut Tryffelikeskus tammikuusta 2007. Viisi vuotta myöhemmin eli 2012 tarhaus onnistui ja Juvalta löydettiin villitryffeleitä miedomman makuisia kesätryffeleitä, jotka kuuluvat arvokkaisiin mustiin tryffeleihin. Suomessa on tällä hetkellä parisenkymmentä tryffeliviljelmää.Tryffelitutkija Salem Shamekhin mukaan tryffeliviljely on pitkäjänteistä työtä. Ensimmäistä satoa saattaa joutua odottamaan jopa viisi vuotta. Mutta kun satoa alkaa tulla, niin odottaminen on ollut vaivan väärtti. Kullanarvoisesta sienestä voi hehtaarilta onnistua saamaan jopa 50 000 euron tulot. Kotimaiset kesätryffelit maksavat noin 600-1000 euroa kilolta.

Siiri_ja_tryffelihunaja

Siiri-koira ja tryffelihunaja.

TryffDeli panostaa villitryffeliin

”Alkuaikoina toimitimme kartoitustyömme tuloksia kasvitieteen tutkijoille ihmeteltäviksi ja maistelimme niitä itse. Yhä edelleen teemme tiivistä yhteistyötä Turun Yliopiston kanssa” , TryffDeli Oy nimistä yritystä pyörittävä Lamppu-Blickin pariskunta kertoo. ”Kotimainen villitryffeli on erittäin aromikas, Olemme myyneet jonkin verran tryffeleitä ravintoloihin. Tryffelien kilohinta on yli 3 000 euroa, mutta yleensä ravintolat hankkivat niitä vain enintään noin sata grammaa.”

Huhtikuussa 2014 pariskunta avasi Lahden keskustaan TryffDeli herkkupuoti-kahvilan, jossa on kotimaisten villitryffelituotteiden lisäksi tarjolla on myös keittolounasta, salaatteja, täytettyjä sämpylöitä, suolaisia ja makeita herkkuja. Syksyllä 2016 paikka on remontissa ja liike toimii väliaikaisesti osoitteessa Rautatienkatu 12.

TryffDeli onkin ainoa maassamme, jossa on myynnissä suomalaisista villityrffeleistä tehtyjä tuotteita. Tryffelikausi on käynnistynyt ja sesongin ensimmäiset tryffelihunajat on Jaana Lamppu-Blickin mukaan jo purkitettu. Tryffelisesonki jatkuu pitkälle syksyyn ja tuotteita saadaan hyllylle sitä mukaa kuin sieniä löytyy. TryffDelin valikoimiin kuuluu hunajan lisäksi myös tryffelivoita, -tahnaa, -sinappia, -suolaa ja tryffelivoilla täytettyä valkohomejuustoa. Tuotteita voi tilata myös netistä, osoitteesta www.tryffdeli.com.

Tryffelintuoksuisia herkkuhetkiä toivottaa,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koirien avulla tryffeleitä löytyy myös Suomen metsistä

Tassulainen

Paikka on muuten Lahden Liipola!

Himahellan Tiina

Kiitos korjauksesta, Lahti on minulle musta aukko!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *