Juhlat

Kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin – katso asiantuntijan vinkit, mitä kutsuun kannattaa kirjoittaa ja vastata

Kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin saa olla kutsujansa näköinen. Muutama seikka on syytä muistaa, jotta sekä päivänsankari että kutsuttu voivat nauttia merkkipäivästä ilman stressiä. 

Gaudeamus igitur! Joka vuosi Suomessa valkolakin painaa päähänsä noin 29 000 ylioppilasta. Lisäksi ammattiin valmistuu noin 60 000 opiskelijaa. Saavutettu virstanpylväs ansaitsee tietysti juhlansa.

Perinteisen etiketin mukaan päivänsankarin ovea voi mennä kolkuttelemaan juhlapäivänä, vaikka postilaatikosta ei olisikaan kilahtanut kutsua juhliin. Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen ei kuitenkaan suosittele toimimaan näin.

”Nykyään ei ole enää hyvän maun mukaista mennä juhliin kutsumatta. Kutsua kannattaa odottaa siksikin, että tietää varmasti, että juhlat ylipäätään järjestetään.”

Hyvä kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin on tiivis ja ytimekäs, ja siinä on kerrottu kaikki tarvittavat asiat. Salla Kinnunen antaa ohjeet, joilla juhlien onnistuminen ei jää kutsusta kiinni.

Lue myös: Milloin on ylioppilasjuhlat 2022? Katso tärkeät päivämäärät, ideat juhlaan, lahjoihin ja onnitteluihin!

Kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin – muista nämä 10 asiaa

1. Tuo ilmi tilaisuuden aihe

Toivota kutsun saaja tervetulleeksi ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin.

2. Kerro, kuka on kutsun lähettäjä

Kutsuja on ensisijaisesti se, kenen juhlat ovat kyseessä.

”Jos halutaan, että vastaukset menevät huoltajalle, ei ole suuri etikettivirhe laittaa kutsujaksi huoltajaa, mutta ensisijaisesti kutsuja on nuori itse. Myös kutsun saajalle on kiva, että kutsu tulee suoraan juhlittavalta itseltään”, Salla Kinnunen sanoo.

3. Ilmaise kutsun vastaanottaja selkeästi

Jos ylioppilasjuhlakutsu on tarkoitettu koko perheelle, kutsukuoreen voi kirjoittaa vastaanottajaksi esimerkiksi ”Perhe Kinnunen”. Jos kutsu on osoitettu yhdelle henkilölle, jolla on puoliso, kutsuun voi halutessaan kirjoittaa, että kutsu on avec. Tämä tarkoittaa sitä, että seuralainen on tervetullut.

Jos osallistujalistaa haluaa rajata koronapandemian kaltaisen poikkeustilanteen, taloudellisten seikkojen tai jonkin muun syyn vuoksi, kutsuun voi kirjoittaa suoraan mutta ystävällisesti, että kutsu on tarkoitettu vain yhdelle vastaanottajalle.

4. Kerro, missä juhlia vietetään ja milloin

Jos juhlija toivoo, että kaikki vieraat saapuvat samaan aikaan, eikä juhlilla ole päättymisaikaa, riittää, että ilmoittaa vain juhlien alkamisajan. Osalla vieraista saattaa kuitenkin olla useammat ylioppilasjuhlat samana päivänä, minkä takia juhlijoille kannattaa antaa muutaman tunnin aikaväli juhliin saapumiselle.

”Juhlista poistumista lähtisin rajoittamaan vain siinä tapauksessa, jos juhlija haluaa pitää erikseen juhlat sukulaisille ja ystäville tai toivoo, ettei juhlijoita esimerkiksi pandemiatilanteesta johtuen ole liikaa paikalla samaan aikaan”, Kinnunen neuvoo.

Vaikka juhlia porrastaisi, vieraille on hyvä antaa aikaa olla juhlissa pari tuntia. Näin sekä vieraat että juhlien järjestäjät välttyvät juhlapäivänä kiireen tunnulta.

5. Esitä vastauspyyntö

Jotta juhlien järjestäjä osaa hankkia juhliin riittävästi tarjottavaa, on syytä tietää, kuinka paljon juhliin on tulossa vieraita.

Vastauspyynnön voi esittää esimerkiksi lyhenteillä V.P. eli ”vastausta pyydetään” tai R.S.V.P., joka on lyhenne ranskankielisestä lauseesta ”répondez s’il vous plaît” eli ”olkaa hyvä ja vastatkaa”.

Vastauspyynnön perään merkitään päivämäärä, johon mennessä vastausta toivotaan. Tavallisesti juhliin osallistumisesta pyydetään kertomaan noin viikko ennen juhlapäivää.

”Nykyään ihmisillä on monia eri erityisruokavalioita ja allergioita. Näistä voi pyytää ilmoittamaan kutsuun vastatessa.”

6. Viesti kutsun tyylillä, millaisesta juhlasta on kyse

Kutsun ulkonäkö saa olla kutsujan persoonan mukainen. Jos kuitenkin haluaa juhlia todella juhlavasti, kannattaa kutsunkin olla juhlava. Koristeellinen ulkoasu ja asiallinen kirjoitustyyli toimivat myös eräänlaisena pukeutumisohjeena.

7. Kerro pukukoodista

Jos kutsuja toivoo juhlijoilta tietynlaista pukukoodia, sen voi mainita myös erikseen.

8. Kerro mahdollisesta lahjatoiveesta

Ylimääräistä kulutusta ja tavarapaljoutta karsitaan ympäristö- ja ilmastosyistä. Moni toivookin, ettei heille ostettaisi asioita, joita he eivät tarvitse tai halua. Aineettomat lahjat ja juhlijan nimissä tehdyt lahjoitukset juhlijalle tärkeisiin kohteisiin yleistyvät. Kutsussa voi kertoa, että lahjarahat talletetaan omalle tilille juhlakuluja tai säästettävää hankintaa varten.

”Nykyään ei mene etiketin ulkopuolelle, jos kutsuun kirjoittaa pankkitilinumeron, jolle toivoo lahjoitusta tai mahdollisia lahjarahoja. Voisin kuvitella, että vieraallekin tulee merkityksellinen olo, kun juhlija saa lahjaksi sitä, mitä itse toivoo”, Kinnunen sanoo.

Lue myös: Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle? Tapakouluttaja ja ylioppilas vastaavat

9. Lähetä ylioppilasjuhlakutsu heti, kun valmistuminen varmistuu

Ylioppilaat saavat tiedon tutkinnon läpimenosta viimeistään noin kaksi ja puoli viikkoa ennen valmistumispäivää. Kutsujen kanssa ei pidäkään jäädä aikailemaan, jotta kutsut ehtivät perille ajoissa.

Postin saapumisessa voi kestää. Siksi on hyvä varmistaa vielä esimerkiksi tekstiviestitse, että kutsun saaja on varmasti saanut kutsun, mikäli lähettää perinteisen kutsukortin.

10. Kutsun voi lähettää myös sähköisesti.

Tekstiviesti, sähköposti tai Whatsapp-viesti ajavat saman asian kuin paperinen kutsu. Sähköiseen kutsuun kirjoitetaan samat tiedot kuin fyysiseen kutsukorttiin. Kirjoitusasun on syytä olla huoliteltu ja tekstin jäsennelty kappalejaon mukaan.

”Jos kutsuun haluaa visuaalisia elementtejä, kutsun voi tehdä kuvaksi, johon on taitettu tarvittavat tekstit päälle. Tällöin kutsun voi lähettää kuvaviestinä.”

Kutsuvieras, muista aina kiittää ja onnitella!

Jos postilaatikkoon kolahtaa kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin, tulee toimia niin kuin kutsussa on neuvottu. Sekä kutsujan että kutsun vastaanottajan on syytä pitää viestintä yksinkertaisena ja ytimekkäänä, jotta informaatiotulvalta vältyttäisiin.

”Hyvän maun mukaista on aina ensimmäisenä kiittää kutsusta ja esittää onnittelut. On hieno asia, että on saanut kutsun näin arvokkaaseen ja tärkeään juhlaan, vaikka ei pääsisi paikalle”, Salla Kinnunen muistuttaa.

Juhlien jälkeen lähetettävä kiitoskortti ei sen sijaan ole Kinnusen mukaan välttämätön.

”Toki moni haluaa lähettää ylioppilaskuvansa läheisille, mutta muuten tekstiviesti on ihan hyvä tapa kiittää.”

Lue myös Anna.fi: Yo-juhlat suunnitteilla? Kokosimme parhaat ylioppilasjuhlien tarjoilut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin – katso asiantuntijan vinkit, mitä kutsuun kannattaa kirjoittaa ja vastata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.