Ruoka

Yrtit antavat ruokaan viimeisen säväyksen – kokeile rohkeasti tuttuja ja uusia maustamiselämyksiä

Yrtit tuovat makua, väriä ja tuoksua ruokiin. Kokeile rohkeasti erilaisia yrttejä – sekä klassisia makupareja että uusia yhdistelmiä. Kokosimme vinkit yrttien käyttöön ja parhaat ohjeet arkeen ja juhlaan.

Yrtit ovat tärkeässä roolissa monessa ruoassa. Persilja, tilli ja ruohosipuli maustavat monia tuttuja kotiruokia, oregano ja basilika tuovat mieleen Italian auringon. Korianteri puolestaan täyttää keittiön kaukomaiden aromeilla. Yrtit, idut ja versot tuovat paitsi uusia makuelämyksiä, myös iloa muille aisteille.

Lue myös: Tunnista yrtit – tee testi ja ota selvää, erotatko persiljan ja korianterin toisistaan!

Yrtit tuovat makua ruokaan – lisää ronskisti tai varovasti maistellen

Moneen ruokaan riittää mausteeksi pelkkä suolan, pippurin ja tuoreyrtin liitto. Kun ruoka saa makua yrteistä, on liiallista suolan käyttöäkin helpompi vähentää. 

Yrtit ovat usein kansainvälisiä vaikutteita saaneiden ruokien sielu, mutta tuoreyrtit rikastavat, raikastavat ja keventävät myös kotoisia ruokia. 

Kotimaisia ruukkuyrttejä ei pääsääntöisesti tarvitse huuhdella ennen käyttöä, koska ne ovat viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita. 

Yrttien aromaattiset öljyt ovat haihtuvia, eivätkä ne kestä pitkää kypsennystä tai haudutusta, joten etenkin pehmeävartiset, lempeänmakuiset ja isolehtiset tuoreyrtit, kuten korianteri, basilika, minttu ja sitruunamelissa kannattaa lisätä ruokaan viimeisenä. Varpumaiset yrtit kuten rosmariini ja timjami voidaan laittaa pataan jo alkuvaiheessa. Tuoreyrtit, etenkin pehmeävartiset, voi käyttää varsineen.

Miedot yrtit sointuvat helposti muiden yrttien makuihin ja sopivat lähes ruokaan kuin ruokaan. Käytä mietoja yrttejä runsaasti. Esimerkiksi persiljaa, kirveliä, ruohosipulia, basilikaa voit lisätä ruokiin huolettomasti. 

Voimakkaamman makuisia yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia, salviaa, kynteliä, lipstikkaa ja iisoppia kannattaa käyttää varovaisemmin. Myös rakuunaa ja oreganoa kannattaa lisäillä ruokiin vähin erin maistellen. 

Tuoreyrtit voi hieman tapauskohtaisesti korvata myös kuivatuilla yrteillä. Persilja, basilika ja ruohosipuli ovat aina parempia tuoreina, sillä niiden maku on kuivattuna miedompi. Sen sijaan muissa yrteissä maku on kuivattuna yleensä voimakkaampi.

Yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa 1-3 ruokalusikallista tuoretta hienonnettua yrttiä vahvuudesta riippuen. Kuivatut yrtit loistavat ruoissa, joita kypsennetään pitkään, kuten padoissa, keitoissa ja kastikkeissa. Kuivatut yrtit lisätään ruokiin ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa. 

yrtit
Yrtit sopivat monipuolisesti ruokien ja juomien maustamiseen. Käytä lempeän makuisia yrttejä ronskisti ja voimakkaampia hieman varovaisemmin. Kuva: Sampo Korhonen

Tutut suosikit: persilja, tilli ja ruohosipuli

Tilli, persilja ja ruohosipuli ovat suomalaisten perinteisiä yrttisuosikkeja, joita kutsutaan usein myös maustevihanneksiksi.

Tuore tilli kuuluu etenkin kesäkeittiöön, sillä tuuheat tillitupsut viimeistelevät sekä uudet perunat, keitetyt ravut että lapsuudesta tutut hölskytyskurkut. Tilli on myös tuttu kalaruokien kaveri, joka maustaa esimerkiksi perinteiset silakkapihvit, iki-ihanan lohipiirakan ja kokonaisena grillatun siian. 

Siinä missä tilli kuuluu kalakeittoon, on persilja yhtä tärkeä ainesosa monessa muussa sopassa. Se antaa aromia esimerkiksi perinteiseen kanakeittoon. Persiljasta valmistuu myös maukas yrttivoi sekä kastike vaikkapa grillatuille jättikatkaravunpyrstöille.

Ruohosipulisilppu antaa makua ja väriä monille kesäherkuille, kuten grillatulle kukkakaalille ja kermaisille ahvenfileille.

Korianteri: aasialaisen ja meksikolaisen keittiön tukipilari

Korianteri kuuluu niin aasialaiseen kuin meksikolaiseenkin keittiöön. Korianteri maustaa esimerkiksi tacot sekä meksikolaiset kastikkeet ja tahnat, kuten guacamolen ja vihreän salsan, jotka maistuvat tortillojen kaverina tai dippikastikkeena. 

Aasialaiset ruoat eivät olisi mitään ilman korianterin vivahteikasta aromia. Silppua korianteri suoraan valmiin annoksen päälle, niin pääset nauttimaan myös vapautuvista eteerisistä öljyistä. Muistathan, että myös varret ovat käyttökelpoista tavaraa!

Korianterista voi valmistaa myös pestoa, joka sopii perinteisen peston tapaan vaikkapa pastan kastikkeeksi.

Rosmariini ja timjami: lihapatojen ja liemien luottomausteet

Rosmariini ja timjami kestävät hyvin kuumennusta ja ne voi lisätä ruokiin jo ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa. Kokeile näitä yrttejä erilaisissa pata- ja liemiruoissa.

Rosmariini on aromikas mauste liharuokien marinointiin erityisesti lampaalle ja riistalle, mutta sopii erinomaisesti myös kalan ja broilerin maustamiseen. Tai miltä kuulostaisi esimerkiksi rosmariniperunat tai oliiviöljy-rosmariinikakku?

Timjami sopii rosmariinin tavoin erinomaisesti erilaisiin liha-, siipikarja-, kala- ja äyriäisruokiin sekä näiden marinadeihin, mutta tuo uutta jujua myös salaatteihin ja perunamuusin makuun.

Lue myös Anna.fi: Mausta ruoka yrteillä, saat uutta inspiraatiota ruoanlaittoon

Välimeren suosikkiyrtti – oregano

Oregano eli mäkimeirami on erityisesti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mauste. Suomalaiset tuntevat oreganon erityisesti pizzan päältä, mutta se soveltuu erinomaisesti myös liha-, kala- ja kasvisruokien maustamiseen sekä pasta- ja tomaattipohjaisten ruokien makuun.

Minttu ja sitruunamelissa: jälkiruokien ja juomien raikastajat

Minttu ja sitruunamelissa maustavat sekä kuumat että kylmät juomat ja raikastavat juustoja, jogurttia ja rahkaruokia. Muutama mintun tai sitruunamelissan lehti sopii myös antamaan makua vesikannuun tai viimeistelemään jälkiruoat ja leivonnaiset. 

Minttu kuuluu myös suklaajälkiruokiin ja sopii hyvin myös pääsiäislampaan makupariksi sekä erilaisiin jogurttipohjaisiin kastikkeisiin.

Yrtit säilyvät parhaiten jääkaapissa, suojaa herkimmät kylmältä

Useimmat yrtit säilyvät parhaiten jääkaappilämpötilassa. Pääsääntöisesti ruukkuyrtit on hyvä säilyttää jää- tai viileäkaapin ovilokerossa pystyasennossa omassa muovipussissaan.

Kylmälle arat yrtit, kuten basilika ja sitruunamelissa, sen sijaan säilyvät parhaiten huoneenlämmössä valoisassa ja tasalämpöisessä paikassa. Muista pitää yrttien juuret kosteana! Suojaa arat yrtit kylmältä myös kauppareissulla.

Yrtit vievät makumatkalle maailman ympäri

Tuoreet ja tuoksuvat yrtit tuovat hyppysellisen hohtoa arjen aterioihin. Suomalaisten suosikkiyrtit ovat tilli, basilika ja persilja, mutta ostoskoriin kannattaa rohkeasti poimia myös itselle vieraampiakin lajeja.

Yrttien käyttö kannattaa aloittaa klassiikkomakupareista. Yhdistelemällä basilikaa ja tomaattia, rakuunaa ja porkkanaa tai ruohosipulia ja kananmunaa pääsee jo hyvin alkuun.

Jos rakastat aasialaista tai meksikolaista ruokaa, korianteri kuuluu ehdottomasti keittiöösi. Lähi-idän makumaailmassa ykkösyrttejä ovat lehtipersilja ja minttu. Thai-ruoan ystävän valinta on aromaattinen thai-basilika.

Kokeneempi ja rohkeampi kokeilee villimpiäkin makuyhdistelmiä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että usein herkullisin lopputulos syntyy käyttämällä samaan ruokalajiin ainakin aluksi vain yhtä tai kahta tuoreyrttiä. Varsinkaan useita voimakkaan makuisia yrttejä ei kannata yhdistellä, vaan mieluummin lisätään mietoa yrttiä vahvemman kaveriksi tai kokeillaan erilaisina yhdistelminä vain mietoja yrttejä.

Poikkeuksen tekevät klassiset yrttisekoitukset. Esimerkiksi maustekimppu, bouget garni, sidotaan persiljasta, timjamista, laakerinlehdestä ja meiramista. Sillä maustetaan liemet patoja ja kastikkeita varten.

Provencen yrttiseokseen kuuluu rosmariinia, basilikaa, timjamia, laventelia ja laakerinlehtiä. Voimakkaalla seoksella maustetaan perinteisesti patoja ja liharuokia.

Fines herbes -yrttiseos sisältää rakuunaa, ruohosipulia, persiljaa ja kirveliä. Se sopii kasvis- ja kalaruokiin sekä kastikkeisiin, koska seokseen on nimen mukaisesti yhdistetty mietoja, hienostuneita makuja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yrtit antavat ruokaan viimeisen säväyksen – kokeile rohkeasti tuttuja ja uusia maustamiselämyksiä

t.m.j.,n.72v.,rmki.

inkivääriä 0.5 tl pv.ssä esim.kahvinseassa, tai minkä ruuan kera vaan, vie kivutkin maukkaasti,basilikatee auttaa vatsantoiminnassa, herneet,kana, kala eikä maksaruuat imeydy meikärvalta, joten muu ravinto vähälaktoosittomalle sopii, kuten vihannekset, vilja- ym nauta-sikatuotteet sekä sokeritonta piimätuotetta maidon sijaan käytämme, hyvää mausteaikaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.