Himahella

70-luvun retromenu eli Ruokia vuodenaikojen mukaan

Rakastan keittokirjoja, olen aina rakastanut. Ensimmäinen oma keittokirjani oli Valittujen Palojen Ruokavuosi – Ruokia vuodenaikojen mukaan (1975). Ostin sen kesäduunipalkastani vuonna 1978.

Ruokavuosi-keittokirjan kansi

Kirjan toimituskuntaan kuuluivat muun muassa legendaariset ruokatoimittajat Eeva Salonen ja Anna-Maija Tanttu. Ja avustajaluettelossa oli vielä hyvä ystäväni ja ruokatoimittajaesikuvani Aila Pakarinen. Kyseisten rouvien jalanjäljissä olen yrittänyt rakentaa myös omaa ruokatoimittajaidentiteettiäni.

Vuonna 2020 keittokirja on aivan repaleiseksi käytetty. Se osui käsiini vahingossa, kun jälleen pohdiskelin, olisiko aika siivota kirjahyllyä. Keittokirjoja on nimittäin kertynyt työhuoneeseeni noin 600 kappaletta 35 vuoden kuluessa. Ja rehellisesti sanoen, en juurikaan enää näin nettiaikana käytä niitä.

Ruokavuosi-kirjan sisäsivu, ruokaehdotuksia heinäkuulle

Heinäkuun 1. päivänä avasin kirjan uteliaana luonnollisesti heinäkuun kohdalta. Mitä 70-luvulla suositeltiin lomakokkaukseksi tai helleherkuksi? Minua hymyilytti. Kylmiä keittoja löytyi parikin. Gazpacho ja tarator eli puolalainen jogurtti-kurkkukeitto oli trendikästä jo silloin. Tietysti sesonkiohjeista löytyi  myös kesäherkkujen klassikko eli ”primööreistä” valmistetttu kesäkeitto! Sitä minun rupesi tekemään oikeasti mieli.

Kulhollinen kylmää jogurtti-kurkkukeittoa

Liharuoaksi suositeltiin entrecôtea nappaperunoiden kanssa. Jälkkäriksi tietty mansikoita. Joko appelsiinilla tai konjakilla marinoituina. Ja jos vietetään BBQ-juhlia, hiilloksella tirisisi possun ribsejä thaimaalaiseen tapaan. 70-luvun vaihtoehto kylkiriville oli luonnollisesti myös talouskyljykset. Juomana näillä kekkereillä tarjottiin jääteetä.

 

Koska kukkakaali on nyt kuuminta hottia, selailin sivuja kaalinkuvat silmissäni.  Heinäkuun ohjeista löytyi niin intialainen currykukkakaali, kukkakaalia ja sienimuhennosta, kukkakaalikohokas, kukkakaalia ja voisulakastiketta sekä salaatti raa´asta kukkakaalista.

Samankaltaisia ohjeita some on nytkin täynnä. Tosin tämän kesän somehitti on se grillissä paahdettu kukkis, joka on pyöräytetty öljyssä ja maustettu vain suolalla ja pippurilla. Sitä voisi hyvin grillata entrecôten lisäkkeeksi tuossa 70-luvun retromenussa, jonka kokosin kirjan ohjeista vanhoja muistellessani. Reseptit löytyvät jutun lopusta.

Heinäkuun retromenu

Tarator, puolalainen jogurttikeitto

***

Entrecôte, kermapinaatti ja nappaperunat

***

Mansikka-appelsiinisalaatti

”Uuden ruokalajin keksiminen tuottaa ihmiskunnalle suuremman onnen kuin uuden tähden löytäminen”, sanoi Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) jo aikoinaan.  Mutta aina ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, sillä klassikot pelittävät aina. Siksi niitä kutsutaankin klassikoiksi.

Nostalgisissa tunnelmissa,

Himahellan Tiina

Retromenun reseptit:

Tartor, puolalainen jogurttikeitto

2 avomaankurkkua

1 tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

muutama tippa viinietikkaa t. sitruunanmehua

runsaasti hienonnettua tilliä

5 dl maustamatonta jogurttia

1 dl kermaviiliä

2 rkl öljyä

2-3 rkl silputtua minttua

Sivele kulho halkaistulla valkosipulinkynnellä. Kuori kurkut ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Pane kuutiot kulhoon ja ripota suola joukkoon.

Vatkaa jogurtti, kermaviili ja öljy sekaisin vatkaimella. Kaada seos kurkkujen päälle ja mausta keitto viinietikalla tai sitruunamehulla, tillillä ja mintulla.

Anna keiton vetäytyä kylmässä 1/2-1 tuntia. Voit lisätä keiton joukkoon vielä jääkuutioita ennen tarjoilua.

Entrecôte viipaleina

600 g härän, hirven, poron tai hevosen välikyljyskohtaa

suolaa

valkopippuria

voita tai öljyä

Leikkaa lihasta 4-5 viipaletta. Nuiji niitä kevyesti nyrkillä.

Paista lihaviipaleita molemmin puolin kuumassa pannussa noin 2 minuuttia voissa tai öljyssä tai grillaa säteily tai kosketusgrillissä.

Kermapinaatti

1 l pinaattia

1/2 tl suolaa

2 rkl voita

1/4 raastettua muskottipähkinää

3 rkl kermaa

Perkaa pinaatti ja huuhtele se usesssa kylmässä vedessä. Keitä pinaattia vähässä vedessä ja miedolla lämmöllä kunnes pinaatti on mennyt kokoon. Lisää suola ja peitä kattila kannella.

Keit ä pinaattia hiljakseen noin viisi minuuttia. Valuta neste pois ja hakkaa pinaatti hienoksi veitsellä.

Sulata voi kattilassa ja lisää siihen pinaatti sekä muskottipähkin. Kuumenna seos läpikotaisin ja lisää kerma sekaan.

Nappaperunat

1 l uusia perunoita

vettä

suolaa

2 keskikokoista sipulia

50-100 g voita

timjamia

ruohosipulia

runsaasti tilliä

Keitä perunat kypsiksi mahdollisimman vähässä, suolalla ja tillinoksilla maustetussa vedessä.

Kuori sipulit ja silppua ne. Sulata voi toisessa kattilassa ja keitä sipulisilppu siinä hiljalleen läpikuultavaksi.

Kun perunat ovat kypsät, poista kansi. Keitä perunoita vielä ilman kantta, jotta liika neste haihtuu. Keitinvettä saa kuitenkin jäädä jonkin verran.

Poista kattilasta tillinoksat ja lisää sipuliseos perunoiden joukkoon. Sekoita varovasti ja tarkista maku.  Käytä maun mukaan myös hitunen timjamia.

Silppua perunoiden päälle runsaasti ruohosipulia.

Mansikka-appelsiinisalaatti

1 l mansikoita

1-2 appelsiinia

1 appelsiinin mehu

1/2 dl sokeria

(1 rkl konjakkia tai sherryä)

2 rkl rouhittuja manteleita

Kuori ja viipaloi appelsiinit. Paloittele viipaleet.

Lado peratut mansikat ja appelsiinit lasimaljaan.

Makeuta appelsiinimehu sokerilla ja mausta se halutessasi konjakilla tai sherryllä. Kaada mehu salaatin joukkoon ja anna maustua hetken aikaa kylmässä.

Ripota salaatin pinnalle mantelirouhe tarjolle tuotaessa.

Ruokakuvat: Pekka Holmström ja Jorma Marstio/OM-arkisto


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 70-luvun retromenu eli Ruokia vuodenaikojen mukaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *