Himahella

Blonditiina testasi: Marokkolaiset karitsapullat

© Tiina Rantanen

Marokkolaiseet karitsapullat syntyivät keittiössäni vähän sattumalta, mutta ohjeesta tuli niin hyvä, että itseänikin itketti.  Nämä lihapullat sopivat mainiosti viikonloppuherkutteluun ja vieraille tarjottavaksi. Pidän paljon lampaasta ja varsinkin karitsan jauhelihasta. Niinpä pyöräytin nämä pyörykät  Tammisen luomukaritsan jauhelihasta, joka oli vuoden 2015 Luomutuote. Lammasjauheliha on vähän voimakkaamman makuista  ja naudastakin saa herkulliset pullat,  joten ei kannata takertua pikkuseikkoihin. Käytä sitä jauhelihaa, joka on helpoiten saatavilla.

© Tiina Rantanen

Lomailin marraskuussa Marokon Marrakechissa ja kävin siellä myös keittokursseilla. Matkamuistona ostin tietty mausteita, mm.  Ras El Hanout -mausteseosta. Ras el Hanout on pohjoisafrikkalaisen keittiön suosittu mausteseos, jossa on kukkainen tuoksu ja vahva maku. Se sisältää noin 25 eri maustetta, mm. korianteria, paprikaa, mustapippuria, kardemummaa, maustepippuria, muskottipähkinäa, kurkumaa, neilikkaa, cyennenpippuria. Marketin maustehyllystä kyseistä seosta löytyy ainakin Santa Maria -tuotemerkillä.

Siivosin pursuilevasta maustelaatikkostani pois vanhentuneet vuosikerrat. Johtuikohan siitä, mutta näin yöllä unta kanelista. Niinpä olin kokkailua aloittaessani vahvasti sitä mieltä, että korkeimmilta tahoilta halutaan minun nyt tekevän kanelilla maustettua ruokaa. Siksi tomaattikastike sai  kanelisen twistin. Turha kai hehkuttaa, että kaneli kuuluu lempimausteisiini.

Alkuviljat ovat nyt hyvin trendikkäitä. Niinpä  keitin lihapullien kaveriksi myös minulle uutta tuttavuutta, eli Artisan Grains Freekeh -vihreää vehnää. Se on paahdettu, korkeaproteiininen vaihtoehto riisille tai kuskusille. Sopii myös salaatteihin. Hyvä viljan maku siinä olikin.

Juomavinkki:

Marokkolaisten lihapullien kaveriksi sopii mitä mainioimmin, täyteläinen,  libanonilainen punaviini, Château Ksara Reserve du Couvent 2015, 11,91 euroa.  Ja viini oli muuten täydellinen match noiden lihapullien kanssa.  Todella herkullinen kattaus vaikka sunnuntailounaalle tai illanistujaisiin.

Marokkolaisia karitsapullia kanelisessa tomaattikastikkeessa

Karitsapullat

400 g  karitsanjauhelihaa

2-3 valkosipulinkynttä

3/4 dl korppujauhoja

1 tl Maroccan Ras el Hanout -mausteseosta

1–1½ tl suolaa

3/4 dl korintteja (rusinatkin käy)

1 1/2 dl turkkilaista jogurttia

1 muna

Tomaattikastike

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

1 tl kanelia

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

1 rkl raastettua sitruunankuorta

(2 rkl silputtua minttua)

Lisäksi

keitettyä riisiä, kuskusia tai pastaa

1. Tee ensin lihapullat paistovalmiiksi. Silppua valkosipulinkynnet. Mittaa koprppujauho, korintit, mausteet ja jogurtti kulhoon. Sekoita ja anna turvota hetken aikaa. Lisää muna ja jauheliha ja sekoita mureketaikinaksi. Muotoile massasta lihapullia. 2. Valmista kastike. Sekoita tomaattimurskan sekaan kaneli, suola, hunaja ja raastettu sitruunankuori. Jos sinulla on tuoretta minttua, silppua sitä mukaan sellaisen 1-2 ruokalusikallisen verran. 3. Paista lihapullia ensin kuumalla pannulla öljyssä tai voissa, jotta ne saavat kauniin ruskean pinnan. Heiluttele pannua, jotta pullat ruskistuvat joka puolelta.  Kaada maustettu tomaattimurska pannulle ja kypsennä lihapullia vielä noin 10 minuuttia. 4. Tarkista maku ja tarjoa riisin, kuskusin tai pastan kanssa. Ps. Minä käytin tomaattikastikkeeseen kaksi yrttikuutiota, joita olin säilönyt oman yrttitarhani sadosta. Niissä oli minttua, lehtipersiljaa sitruunankuorta ja valkosipulia oliiviöljyyn pakastettuna.

Lihapullaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Marokkolaiset karitsapullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *