Himahella

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

Aloitin marraskuussa 2016 sarjan, johon kerään erilaisia klassikkoruokia. Ne voivat olla suomalaisia perinneruokia tai kansainvälisiä herkkuja, jotka ovat tulleet tutuksi meidänkin keittiöissämme.  Pyrin valmistamaan ja julkaisemaan niitä silloin, kun klassikko on myös jotenkin ajankohtainen. Joko raaka-aine on sesongissa tai ruokaa on tavattu syödä juuri kyseiseen vuodenaikaan. Tämä Klassikkoruoka- sarja tehdään siten, että ohjeet on kokeiltu ihan tavallisessa keittiöissä ja ovat selkeästi kotiruokaa ilman sen kummallisempia kommervenkkejä. Eli niihin kiteytyy niin Blonditiinan kuin Himahellan ruoanvalmistusfilosofia: ”Herkkuja helposti.”  Tästä ideasta syntyi Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat -kirja, joka ilmestyi Otavan kustantamana tammikuussa 2018. Kirjassa on yli 50 klassikkoruokaa ja pienet tarinat, jotka taustoittavat joista reseptiä.   

Rosolli kuuluu hämäläiseen pitopöytään. © Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Rosolli eli sallatti

 

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Imelletty perunalaatikko eli hämäläinen tuuvinki

klassikkoruoka_kermainen-lohikeitto_pysty
© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 1: Kermainen lohikeitto

Alotin sarjan Kermaisella lohikeitolla. Lohikeitto on ehdolla myös Suomen kansallisruoaksi ja yksi finalisteista. Ruisleivän kanssa nautittuna mitä sinivalkoisinta, herkullista Suomi-ruokaa. Maitoon keitettyy kalasoppaan ei juuri muualla törmää.

Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto

Maksalaatikko-annos

Klassikkoruoka 2: Perinteinen maksalaatikko

Seuraavana vuorossa oli perinteinen maksalaatikko. Se on perinneruoka, josta on kehkeytynyt Suomen suosituin einesruoka. Mutta mitä herkkua se onkaan kotitekoisena! Ja valmistuksessa vaikeinta on riisin tai ohran keittäminen! Myös maksalaatikko on Suomen kansallisruoka -äänestyksen finalisti. Monissa kodeissa se kuuluu myös joulupöytään. Eli todellinen klassikko.

Klassikkoruoka: Perineinen maksalaatikko

© Tiina Rantanen

 

Klassikkoruoka 3: Hasselbackan perunat

Kolmanneksi klassikkoruoaksi valitsin Hasselbackan perunat perjantaina, jolloin minua potutti! Siis teki mieleni jotain herkullista perunaruokaa. Tuo ruotsalainen klassikko on kehitetty 1940-luvulla Hasselbackan ravintolakoulussa Djurgårdenissa ja sieltä se löysi tiensä lopulta meillekin. Blogissa myös tuunttu ohje aiheesta.

 Klassikkoruoka: Hasselbackan perunat

Klassikkoruoka: Hanna-tädin kakut
© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 4: Hanna-tädin kakut

Neljäs ohje on leivonnainen. Vanhin löytämäni Hanna-tädin kakku -ohje oli vuodelta 1910. Mureiden Hanna-tädin kakkujen salaisuus piileää happamassa kermassa! Ja silloin kohotusaineena käytetään soodaa.

 Klassikkoruoka: Hanna-tädin kakut

klassikkoruoka_karjalanpaistivaaka1
© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 5: Karjalanpaisti

Voisiko olla supisuomalaisempaa ruokaa? Karjalanpaisti kuuluu monen joulupöytään, mutta sopii mainiosti myös itsenäisyyspäivän tarjottavaksi.

Klassikkoruoka: Karjalanpaisti

janssoninkiusaus_vaaka
© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 6: Janssoninkiusaus

Ruotsalainen janssoninkiusaus kuuluu nykyisin ruotsalaiseen joulupöytään, vaikka se opittiin tuntemaan yöruokana.

Klassikkoruoka: Janssoninkiusaus

lihapullat-valmis1
© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 7: Mamman lihapullat

Lihapyörykät eli -pullat tunnetaan kaikkialla maailmassa vähän eri sovellutuksina ja jokaisella äidillä ja mammalla on oma salainen reseptinsä. Lihapöyrykät ovat ehdotomasti arkiruokien kiistaton klassikko.

Klassikkoruoka: Mamman lihapullat

Ranskalainen sipulikeitto on ranskalainen klassikko. © Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Ranskalainen sipulikeitto

Klassikkoruoka 9 : Lihamureke © Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Lihamureke

Klassikkoruoka 10: Karjalanpiirakka © Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Karjalanpiirakka

© Tiina Rantanen

 

Klassikkoruoka 11: Wieninleike

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 12: Lihamakaronilaatikko

Klassikkoruoka: Lihamakaronilaatikko

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 13: Mamman marjapiiras

© Tiina Rantanen

 

Klassikkoruoka 14: Tuulomantorttu

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 15: Köyhät ritarit

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 16: Kesäkeitto

Kesäkeitto edustaa suomalaista köyhän miehen keittiötä parhaimmillaan. Se kannattaa tehdä silloin, kun ensimmäiset kotimaiset kasvikset saapuvat toripöydille.

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 17: Eaton mess

Eaton mess on peribrittiläinen jälkiruoka, jossa marengit, marjat ja kermavaahto muodostavat lautasella herkullisen sotkun.

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 18: Ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannukakun herkullisuuden salaisuus piilee manna- tai riisipuurossa sekä kardemummassa.

Klassikkoruoka 19 : Ruskea kastike ja sen sovellutukset

Ruskea kastike on peruskastike, joka on muuttunut kotikeittiössä moneksi variaatioiksi, mm. nakkikastikkeeksi.

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 20: Vispipuuro 

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka 21: Merimiespihvit

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Ratatouille

Lisään Himahellan Klassikkoruokia tänne sitä mukaan kun niitä syntyy!

Terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *