Himahella

Gin-Gin -menun mauste on kotoisin Isostakyröstä

 

napueslider
© Tiina Rantanen

Tämän postauksen aihe eli suomalaisen ginin käyttäminen ruoanvalmistuksessa sai alkunsa Isonkyrön reissullani, jolloin kävin tutustumassa Kyrö Distillery Companyyn Etelä-Pohjanmaalla lokakuun lopussa. Mailman parhaan Gin & Tonic 2015 raaka-aineena palkitun Napue-ginin salaisuushan piilee monimutkaisessa prosessissa, jossa yhdistetään 12 perinteistä ja neljä kotimaista giniyrttiä. Suomalaisia makuja Napuessa ovat karpalo, tyrni, tuore koivunlehti ja mesiangervo. Ei ihme , että kotikokkaajakin inspiroituu kyseisen maustepaletin äärellä. Niinpä palloittelimme kyröläisemäntämme Anniina Kumaran ja Interbrandsin Jaana Virkin kanssa jo Isossakyrön tasting-pöydässä ideoita siitä, miten giniä voisi luontevasti käyttää ruoanvalmistuksessa. Siitähän se ajatus sitten lähti.

kyro_pyllyt

Suomalaisen ginin syntytarinan voit lukea täältä: Kyrössä uskotaan rukiin voimaan

Ginikokkausta Martta-keittiössä

Kuten ei Kyrö Distellery Companyn syntykään jäänyt äijien saunapuheiksi, ei tämäkään idea painunut unohduksen suohon. Jaana Virkki varasi meille kokeilukeittiöksi Uudenmaan Marttojen keittiötilan Helsingin Lapinlahdenkadulta.  Niinpä  jouluviikolla kokoonnuimme Jaanan sekä ystäväni ja kollegani Marita Joutjärven että hänen miehensä Vittorio Gianninin kanssa kokkaamaan ruokalajeja, joissa käytetään giniä. Joko tuttua Napueta tai Koskueta, jota kypsennetään 6-12 viikkoa pienissä amerikkalaisissa tammitynnyreissä.  Me ruokatoimittajat olimme etukäteen suunnitelleet kahdeksan ruokaohjetta, jotka koeponnistimme kyseisenä iltana. Jaana hoiti käytännön järjestelyt ja Vittorio oli illan aikana keittiön korvaamaton yleiskone.

Valmistimme neljän tunnin aikana alla olevien suomalaishenkisten ruokien lisäksi myös härkäcarpacciota ja ginimajoneesia, ginillä maustettuja kampasimpukoita uunissa, Koskuella maustettua porkkanakakkua sekä Anniina Kumaran antamalla ohjeella Napue-leivoksia.

Kampasimpukoista tuli niistäkin kielenvieviä!  Niiden ohje (,tosin ilman giniä) löytyy Maritan ja Vittorion Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana – kirjasta, joka ilmestyi viime huhtikuussa. Samoin gini maustoi mainiosti kotitekoisen majoneesin, mutta leivonnaisten kohdalla jäimme miettimään alkoholin oikeaa käyttötapaa. Ginillä voi maustaa kuorrutteen tai kostuttaa kakun, mutta kohotusaineena leivinjauhe on huomattavasti halvempaa. Gini kun ei taikinassa juurikaan maistunut.

Marita Joutjärvi ja Vittorio Gianini
© Tiina Rantanen

Maritan ja Vittorion Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana -kirjan julkkareita juhlittiin viime toukokuussa.

napuepullot
© Tiina Rantanen

Gin-Gin  -menu

Napue Skagen Slider

tai

Napuegraavattua lohta ja keitettyjä perunoita

x

Liekitettyä poroa, gini-karpalokastiketta ja uunijuureksia

x

Napue Cranberry Gin & Tonic -vaahto

 

napueslider
© Tiina Rantanen

Napue Skagen Slider

8 pientä saaristolaissämpylää

nokare voita

Napueskagen

noin 400 g kuorittuja katkarapuja

1 punasipuli

1 dl majoneesia

2-3 rkl Napueta

1 rkl sitruunanmehua

1 tl karkeaa dijoninsinappia

1 tl sokeria

ripaus suolaa

1/2 dl hienonnettua tilliä ja ruohosipulia

erilaisia pieniä salaatinlehtiä

  1. Valuta sulaneet katkaravut huolellisesti.
  2. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita majoneesi, gini, sitruunamehu, sinappi, suola, punasipulit, hienonnetut yrtit sekä 2/3 osaa katkaravuista
  3. Halkaise sämpylät ja sipaise puolikkaille ohuelti voita. Paista leivät rapeiksi ja kullankeltaisiksi kuumalla pannulla.
  4. Pane sämpylälle pari salaatinlehteä ja nostele skagenseosta leiville. Nosta toinen puoli kanneksi ja kiinnitä cocktailtikulla.

Ohje : Saaristolaissämpylät

 

napuelohi
© Tiina Rantanen

Napuegraavattu lohi

1 kg kirjolohta tai lohta

2 rkl sormisuolaa

1 rkl sokeria

1 tl valkopippuria

1/2 dl Napue-giniä

Lisäksi

1/2 dl Napue-giniä

tuoretta tilliä

  1. Fileoi lohi, mutta älä poista nahkaa. Nypi selkäruodot pois.
  2. Levitä fileet voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Sekoita suola, sokeri ja valkopippuri ja hiero seos kalan pintaan. Valuta päälle giniä. Nosta lohifileet vastakkain ja kääri tiukaksi paketiksi. Pane paino päälle ja siirrä jääkaappiin.
  3. Anna graavilohen maustua 1–2 päivää. Kääntele graavilohipakettia välillä.
  4. Poista irtoavat mausteet graavilohen pinnalta. Leikkaa graavattu lohi viistosti ohuiksi viipaleiksi ja kiepauta ruusukkeiksi tarjoiluvadille. Lisää päälle vielä pari ruokalusikallsita giniä. Koristele tillillä.
  5. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja/tai saaristolaisämpylöiden kanssa.
napueporo
© Tiina Rantanen

Giniliekitetty poronfilee

6 annosta

1, 2 kg poron ulkofileetä tai paahtopaistia

1- 2 rkl voita

1/2 dl Koskue-giniä (Napuekin käy)

1/4 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

  1.  Käsittele ulkofilee kalvottomaksi. Anna lihan olla huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen kypsennystä.
  2. Sulata pannulla nokare voita ja ruskista filee. Kypsennysajaksi riittää noin 2 minuuttia, jolloin liha jää keskeltä punertavaksi. Lisää kuumalle pannulle gini ja sytytä se tuleen. Nostele lientä poronfileen päälle kunnes liekit sammuvat. Mausta suolalla ja pippurilla. Muista! Älä liekitä liesituulittimen alla. Anna lihan jäähtyä.
  3. Leikkaa poronfilee parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja lado uunivuokaan niin, että lihapalat ovat yhä kiinni toisissaan. Kuumenna lihaa juuri ennen tarjoilua 200-asteissessa uunissa noin 5-7 minuuttia Huomaa: Paahtopaisti, joka on paksumpi liha, kannattaa kypsentää loppuun kokonaisena 200-asteisessa uunissa. Pistä paistiin elektroninen lämpömittari ja kypsennä paistit 58 asteeseen. Anna vetäytyä alumiinifolioon käärittynä  ja leikkaa sitten liha viipaleiksi tarjolle.
  4. Tarjoa kastikkeen ja uunijuuresten kanssa.

Gini-karpalokastike

annosta

2 dl demi-glacea

2 dl punaviiniä

1/2 dl Koskue- tai Napue-giniä

2 oksaa tuoretta timjamia

1 rkl karpalohyytelöä

valkopippuria

suolaa

75 g (suolatonta) voita

  1. Pane kattilaan demi-glace ja punaviini sekä timjaminoksat. Keitä kunnes neste on haihtunut puoleen.
  2. Mausta kastike ginillä, karpalohyytelöllä, valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Lopuksi sekoita kastikkeen joukkoon jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina.
  3. Tarjoa liekitetyn poron kastikkeena.

Hunajaiset uunijuurekset

6-8 annosta

500 g lanttua

300 g palsternakkaa

10 pikkusipulia

500 g porkkanaa

2 rkl öljyä

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 oksa rosmariinia

1 tl suolaa

  1. Kuori ja kuutioi tai suikalo juurekset. Kuori pikkusipulit.
  2. Sekoita kulhossa öljy, hunaja ja mausteet. Kumoa kasvikset kulhoon, kääntele öljyseoksessa ja levitä uunivuokaan leivinpaperin päälle.
  3. Kypsennä uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia.
napuemousse
© Tiina Rantanen

Ohje: Napue Cranberry Gin & Tonic -vaahto  löytyy linkistä.

 

Ja aperitiiviksi tai digestiiviksi sopii luonnollisesti Napue Gin & Tonic!

silja-gt

 

Suomi 100 -juhlavuoden teema on ”Syödään yhdessä.”  Tämä Gin-Gin Suomi 100 -menu sopii mainiosti vaikka uuden vuoden eli juhlavuoden käynnistämiseen!

Herkullisia kokkaushetkiä ja ihanaa vuoden vaihdetta!

Toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gin-Gin -menun mauste on kotoisin Isostakyröstä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *