Himahella

Himahellassa leivotaan pullaa juurimenetelmällä

Tiesitkö, että pehmeän pullan salaisuus piilee jauhojen määrässä ja vaivaamisajassa? Mitä paremmin taikinan vaivaat, sitä vähemmän jauhoja tarvitset ja sitä pehmeämpää pullaa saat. 

Juureen leivottu peruspulla

Juureen leipominen on trendikästä ja pullaa leipoessa se nopeuttaakin koko prosessia. Katso miten se tehtiin Himahellassa.
JUURI: 5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1 rkl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
LISÄKSI:  2 munaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
10-11 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia
VOITELUUN: 1 kananmuna
KORISTEEKSI: raesokeria tai mantelilastuja
Valmista taikinan juuri vatkaamalla kädenlämpöiseen eli 38 asteiseen maitoon paloiteltu hiiva ja vehnäjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, taikinanesteen tulee olla noin 42 asteista eli hieman lämpimämpää, jotta hiiva aktivoituu toimimaan. Tuorehiivaa käytettäessä taikinaneste taas ei saa olla liian kuumaa, sillä hiiva kuolee eikä kohota taikinaa. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä juuri kohoamaan lämpimään paikkaan vartiksi.
Kun juuri kuplii, sekoita siihen munat ja mausteet. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa käsin tai koneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu rasva. Jatka taikinan alustamista kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
Taikina on valmista leivottavaksi heti. Leivo taikinasta pikkupullia, pitkoja, korvapuusteja, piirakoita jne. Kohota leivonnaiset peitettynä pellillä lämpimässä paikassa.
Voitele pullat kananmunalla ja koristele halutessasi raesokerilla tai mantelilastuilla. Paista pikkupullia 225-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Peitä pullat leivinliinalla.
Sitruuna ja timjami antavat voisilmäpullalle raikkaan twistin. 
SITRUUNA-TIMJAMISILMÄT
1/2 annosta pullataikinaa
TÄYTE
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
1 1/2 rkl silputtua timjamia

Leivo taikinasta 16 pikkupullaa, pane ne leivinpaperille pellille  ja peitä leivinliinalla. Anna kohota.

Silppua timjami ja sekoita silmän ainekset keskenään.
Voitele pullat ennen paistamista kananmunalla, tee pullaan kolo sormella ja pane siihen lusikallinen sitruunatimjamivoita.
Paista  sitruunapullia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahellassa leivotaan pullaa juurimenetelmällä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *