Himahella

Kaneli sopii suolaisiin ja makeisiin ruokiin

 

Churrovohveleissa maistuu kaneli. © Tiina Rantanen

Yksi lempimausteistani on ehdottomasti kaneli. Ihan ympäri vuodenkin, mutta varsinkin se kuuluu jouluun. Riisipuuro ilman kanelia ei ole joulupuuro ja kaneliton tai vähäkanelinen korvari on aika surullinen korvapuusti.

Kanelin tuoksussa ja maussa on lämmintä hehkua. Kanelipurkkiin tartutaan kun leivotaan korvapuusteja tai omenapiirakkaa.

Lue myös

Churrovohvelit maistuvat kanelilta

Klassikkoruoka: Korvapuustit juurimenetelmällä

Kummitädin superhelppo omenapiirakka

Mutta aromaattinen kaneli ei suinkaan ole vain makeiden ruokien mauste, vaan se antaa tyylikkään vivahteen myös monille liharuoille ja etnisille herkuille. Itse rakastan kanelia erityisesti lammasruokien mausteena, samoin kasvissosekeitot saavat kanelista kivan säväyksen. Pistinpä kanelitangon tähtianiksen kanssa myös siskonmakkarakeiton mausteeksi.

Kanelilla maustettu siskonmakkarakeitto
Siskonmakkarakeitto maistuu jouluiselta, kun liemeen sujauttaa kanelitangon ja 1-2 tähtianista.

Lue myös

Siskonmakkarasoppa on lohturuokaa

Mitä kaneli on?

Keskivahvaksi mausteeksi määritelty kaneli on kuivattua, lähes paperinohutta kanelipuun kuorta. Se on laadultaan sitä parempaa, mitä ohuempaa, vaaleampaa ja tiheämmin rullalle kiertynyttä kuori on. Kanelipuista tunnetuimmat ovat ceyloninkaneli ja kassia eli kiinankaneli. ceyloninkaneli on trooppinen puu, joka on peräisin Sri Lankan saarelta. Ceyloninkanelin nuorten versojen kuivatusta kuoresta jauhetaan mausteena käytettävää kanelia.Sen maku on mieto, aromaattinen ja väri vaaleanruskea. Sen lähisukulainen, kassia, on Burmasta peräisin oleva puu, josta saatava mauste ei ole lainkaan yhtä arvostettua kuin kaneli. Kokonaisena nämä mausteet erottaa vaivattomasti, sillä aito kaneli on noin lyijykynän paksuinen rulla tai rullapari, mutta kassia on lähes sormen paksuinen, kovera kaarnanpala. Kassia antaa ruokaan tummemman värin ja vahvemman maun. Kassian arvostusta maustemailmassa kuvastaa hyvin sen englanninkielinen nimi bastard cinamon eli äpäräkaneli.

Kaneli tuoksui jo Paratiisissa

Kaneli on eräs maailman vanhimmista tunnetuista mausteista – kenties jopa ensimmäinen. Kiinalaiset tunsivat kanelin jo 2700 eKr. ja matkailijoiden mukana kaneli kulkeutui Egyptiin, jossa sitä alettiin innokkaasti käyttää palsamoinnissa. Raamatun ajan juutalaiset, kreikkalaiset ja roomalaiset omaksuivat kanelin käytön mausteena, parfyymina ja ruuansulatuksen parantajana. Kreikkalaisen jumaltarun mukaan Feeniks-lintu syntyi uudelleen kanelin ja mirhamin tuhkasta. Vanhassa testamentissa kanelia pidetään kultaakin arvokkaampana. Kun Rooman keisari Nero raivonkohtauksen vallassa tappoi vaimonsa, katumuksen merkiksi hän poltti vuoden kanelivarastonsa.  No, kai se katumuksesta kävi.

Maustekauppaa harjoittavat arabit yrittivät salata kanelin alkuperän eurooppalaisilta kilpailijoiltaan keksimällä hurjia kertomuksia kanelin hankkimisen vaikeudesta.  Jo 1500-luvulla kaneli oli länsimaiden suosituin mauste ja sen uskottiin olevan kotoisin Eedenin puutarhasta. Keskiajalla ei kassiaa ja kanelia ole luultavasti ainakaan Euroopassa erotettu, vaan kumpaakin on myyty samana mausteena.

Välimereelisessä lammaspadassa on vaikutteita eri puolilta Välimerta. © Tiina Rantanen

Sopii suolaiseen ja makeaan

Jauhettu kaneli maustaa kakut ja muut leivonnaiset, maito- ja riisivanukkaat sekä suklaa -ja hedelmäjälkiruuat. Erityisesti omenat ja päärynät rakastavat kanelin aromaattista makua. Keski Euroopassa, Italiassa ja Kanadassa sitä lisätään keittoihin, tomaattikastikkeisiin ja vihanneksiin. Kaneli on myös tärkeä intialaisten curry- ja garam masala -mausteseoksien ainesosa. Kokonaisia kanelitankoja käytetään säilykkeiden, hedelmäkeittojen ja juomien maustamiseen. Kaneli on yleinen mauste itäisen Välimeren, Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan liharuuissa eikä meksikolainenkaan keittiö vierasta sen käyttöä. Minun chili con carnessani on aina ripaus kanelia. Se serustelee kauniisti myös chilin kanssa.

Marokkolaiset karitsapullat
© Tiina Rantanen

Lue myös

Blonditiina testasi- Marokkolaiset karitsapullat

Välimerellinen lammaspata

Spanakopita – kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka

Miten sitten se kumariini?

Muutama joulu sitten käytiin keskustelua kanelin sisältämästä kumariinista, joka voi jatkuvasti suurina pitoisuuksina nautittuna aiheuttaa maksavaurioita.  ja joissakin päiväkodeissa kaneli kiellettiin jopa jolupuurosta.

Kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.

Kanelilta tuoksuvin terveisin,

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaneli sopii suolaisiin ja makeisiin ruokiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *