Himahella

Klassikkoruoka: Mamman lihapullat

lihapullat-valmis1
© Tiina Rantanen

Lihapyöryköillä eli lihapullilla on yhtä monta reseptiä kuin on äitiä, mummoa tai mammaa. Kyseessä on kuitenkin perinteinen kotiruoka, jossa lihamurekemassa pyöritellään pieniksi palleroiksi ja kypsennetään rasvassa pannulla tai terveellisesti uunissa. Lihapullat voidaan myös keittää lihaliemessä.

Lihapyörykät tunnetaan lähes kaikissa ruokakulttuureissa, joskin niiden koostumus ja koko vaihtelevat. Pelkästään turkkilainen keittiö tarjoaa yli 80 erilaista lihapullatyyppiä ja koftat ovatkin suosittua ruokaa itäiseltä Välimereltä aina Aasiaan asti.

Klassisessa kiinalaisessa keittiössä lihapullat pystytään jäljittämään aina Qin-dynastian ajoille eli ajanjaksoon 221-206 ennen ajanlaskumme alkua. Apicius, joka on kokoelma roomalaisia ruokareseptejä 300-luvun jälkipuoliskolta tai 400-luvun alkupuoliskolta, sisältää sekin useita lihapullareseptejä.

Ja jos ruotsalainen ruokakulttuuri on jotain hyvää tuonut suomalaiseen ruokakulttuuriin, niin lihapullat. Ja Ikean maailmanvalloituksen myötä swedish meatballs käsitteen tuntee koko ruokamaailma.

lihapullat_ainekset1
© Tiina Rantanen

Mitä lihaa lihapulliin?

Parhaat lihapullat tulevat hieman rasvaisemmasta jauhelihasta. Pyöritelläänkö pullat naudasta vai sika-naudasta, on sitten makuasia. Oma suosikkini lihapulliin on karitsanjauheliha. Myös hirvi- ja poropyörykät ovat herkkua, silloin joukossa on usein myös hieman rasvaisempaa lihaa. Samoin broilerijauhelihasta syntyy hyvät pullat, jos haluaa välttää punaista lihaa.

Mitä mausteita lihapyöryköihin?

Perinteisissä pyöryköissä on käytetty mausteena vain suolaa, pippuria ja sipulia. Niissä isoäidin lihapullissa maistui maustepippuri, jota on Suomessa tyypillisesti käytetty ruoanvalmistuksessa, mutta myös leivonnassa. Maustepippurihan maistuu myös piparkakuissa.

Lihapyörykkätaikinaa voi tuunata valkosipulilla, erilaisilla maustesekoituksilla ja yrteillä. Kukin makunsa mukaan.

Jo klassikoksi on myös muodostunut ohje, jossa lihapullataikinaan käytetään pussillinen sipulikeittoaineksia sekoitettuna purkilliseen kermaviiliä.

lihapullat_paisto1
© Tiina Rantanen

Miten lihapullat kypsennetään?

Lihapullat voidaan kypsentää pannulla rasvassa, uunissa tai keittämällä.

Pannulla: Kuumenna rasva pannussa. Lisää pyöryköitä vähitellen pannulle ja ravistele pannua, niin että pyörykät liikkuvat ja saavat kauniin muodon.

Uunissa: Pane pyörykät pellille leivinpaperille. Paista uunin yläosassa 225-asteessa noin 12-15 minuuttia.

Keittämällä: Kypsennä lihapullia (maustetussa) lihaliemessä noin 10 minuuttia. Valmista keitinliemestä kastike, jonka maustat esimerkiksi tomaattisoseella, pakastepinaatilla, sinapilla, yrteillä tai maustekurkkukuutioilla.

Mamman lihapullat

400 g jauhelihaa (nauta tai sika-nauta)

1 sipuli

2 dl nestettä (kermaviiliä, turkkilaista jogurttia tai vaihtoehtoisesti vettä tai tomaattimehua)

1 dl korppujauhoja tai 2 keskikokoista, kypsää perunaa raastettuna

1 kananmuna

1 -1 1/2 tl suolaa

1/4 tl musta- ja/tai maustepippuria

Lisäksi

1 rkl voita ja öljyä paistamiseen

1 dl vettä

2 dl (maustettua ruoka)kermaa

  1. Silppua sipuli ja kuullota silppu pannulla voissa. Anna sipulin jäähtyä.
  2. Sekoita korppujauhot nesteeseen ja anna turvota vartin verran.
  3. Lisää korppujauhoihin kananmuna, mausteet, sipulisilppu. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauheliha. Sekoita ainekset keskenään taikinaksi. Mitä kauemmin murekemassaa vaivaa, sen kumimaisempi ja kimmoisampi lopputulos. Lihaseokseen syntyy sitko aivan kuten leipätaikinaan. Sekoita murekemassa käsin. Jos käytät yleis- tai monitoimikonetta, käytä sitä vain lyhyen aikaa.
  4. Anna mureketaikinan tekeytyä jääkaapissa ennen pulliksi pyörittelyä noin puolen tunnin ajan. Murekemassan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin aamulla, ja paistaa töiden jälkeen.
  5. Kostuta työlauta ja kädet vedellä, jotta taikina ei tartu niihin. Jaa massa pariin osaan ja pyörittele palat tangoiksi. Jaa tangot 12-15 osaan ja pyörittele taikinasta pyöryköitä. Lihapullat voi myös pakastaa raakana.
  6. Paista pullat pannulla, voin ja öljyn seoksessa. Rasvaa ei tarvita suuria määriä, sillä jauhelihassa itsessään on rasvaa. Paista lihapullia ensin niin, että ne saavat väriä. Sen jälkeen vähennä lämpöä ja anna lihapullien kypsyä niin, , että lihapullat ovat sisältä kypsiä, mutta jäävät kuitenkin pehmeäksi. Lihapullista ei saa tulla kovia.
  7. Kun lihapullat ovat kypsiä, lisää pannulle 1 dl vettä ja 2 dl (maustettua ruoka)kermaa. Anna hautua hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  8. Tarjoile lihapyörykät perunoiden tai perunasoseen kanssa. Lisänä maistuu puolukkasurvos ja/tai suolakurkku.
lihapullat_kastike
© Tiina Rantanen

Lihapullien kastike

Perinteisesti lihapullat tarjotaan ruskeassa kastikkeessa, joka on pyöristetty kermalla. Kastiketta voidaan maustaa myös soijalla tai tomaattipyreellä.

Itse kypsensin lihapullat paistamisen jälkeen aasialaisessa mustapippurikastikkeessa (Lee Kum Kee Black Pepper Sauce 350 g, saa mm. Hakaniemen etnokaupoista), jonka sekoitin kermaan suhteessa 1:1. Aivan upea pippurikastike mille tahansa lihalle.

Lihapullakastikkeeseen voi käyttää myös maustettuja ruokakermoja ja tuorejuustoja.

Opiskelijabudjetilla_itämaisetlihapullat
© Tiina Rantanen

Lue myös: Blondtiina testasi: Marokkokaiset karitsapullat

Lihapullat maailmalla

* Turkkilainen keittiö tarjoaa yli 80 erilaista lihapullatyyppiä. Jokaisella turkkilaisella emännällä ja ravintolanpitäjällä on oma salainen köftereseptinsä.

* Balkanilainen variaatio lihapullista on pitkulainen ćevapčići, Romaniassa lihapullat tunnetaan nimellä mititei.

* Brasiliassa lihapullia kutsutaan nimellä almondegas ja ne tarjoillaan yleensä spagetin kanssa. Myös Kaunotar ja Kulkuri -elokuvassa ihanaa iltaa vietettiin lihapullien ja spagetin parissa.

* Kiinassa lihapullat valmistetaan sianlihasta ja niiden halkaisija on 5–10 cm.

* Yhdistyneessä kuningaskunnassa, lähinnä Walesissa, sianlihasta ja sisäelimistä valmistettu lihapulla tunnetaan myös nimellä faggot.

* Sveitsissä lihapullat sisältävät luonnollisesti juustoa ja Balkanilla usein fetaa.

 

Täältä löydät kaikki sarjassa ilmestyneet Klassikkoruoat samassa postauksessa.

Klassikkoterveisin

Blonditiina

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Mamman lihapullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *