Himahella

Kolmen pääkaupungin risteily : Helsinki-Tukholma-Tallinna

risteily_parikunta

Risteilyt ovat vuosikymmenien ajan olleet suomalaisille tapa ottaa pieni irtiotto arjesta tai juhlistaa elämän juhlahetkiä. Risteily on parin vuorokauden mittainen lomanen, jolla syödään, juodaan sekä pidetään hauskaa. Uusi elämys tällä kertaa oli se, että risteilyn ei tarvitse rajoittua vain yhteen kohteeseen, vaan samalla matkalaukun pakkauksella voi kokea useamman Itämeren rannalla sijaitsevan pääkaupungin.

Eiväthän Helsingin, Turun ja Tukholman väliä sahaavat siljalinet ja viikkarit pelkkiä laivoja ole. Ne ovat ruotsinlaivoja, ja ruotsinlaiva on jo suomenkieleen kuuluva käsite. Sana herättää aina muistoja. Eka ulkomaanmatka, luokkaretki, abiristeily, Goom-risteily, firmanristeily, perheristeily, syrjähyppyristeily, 50-vuotisristeily ja lopulta laivamatka lastenlasten kanssa. Siinä lienee tyypillinen ihmiselon risteilykaari noin mutkat suoraksi vetäen. Itse muuten sain jalometallia vasempaan nimettömääni m/s Finlandialla. Emme kyllä koskaan olleet yksimielisiä  tulevan aviomieheni kanssa siitä, kihlauduimmeko Klippanin edustalla vai vasta Kustaanmiekassa. Risteilyt synnyttävät siis muistoja.

risteily_api
© Tiina Rantanen

Suomalainen risteilykulttuuri on omanlaisensa

Nykyisenlainen risteilykulttuuri kehittyi muotoonsa jo sodan jälkeisinä vuosikymmeninä, jolloin suomalaiset risteilivät pääsääntöisesti Tukholmaan ja ruusujen kaupunkiin Visbyhyn. Risteilykulttuurimme ominaispiirteeksi muodostui se, että risteily tapahtui reittiliikenteeseen suunnitelluilla aluksilla samanaikaisesti reitti- ja rahtiliikenteen kanssa. 1960-luvulla rakennetut risteilykäytössä olleet alukset olivat kaikki autolauttoja, eivätkä varsinaisia risteilyaluksia. Sama piirre on osa suomalaista risteilykulttuuria yhä.

Itänaapurimme avautumisen myötä risteilykohteiksi nousivat myös Pietari ja Tallinna. 1970-luvulle asti merimatkalle lähdettiin yleensä Turusta, mutta Helsinki siirtyi ohituskaistalle Pietariin ja Tallinnaan suuntautuneiden risteilyreittien ansiosta.

Risteily_kansi
© Tiina Rantanen

Koska rakastan tilastoja, matkustajamäärät kertovat mielestäni omaa kieltään risteilyjen yleistymisestä. Kun vielä 1930-luvulla risteilymatkoja tehtiin noin 200 000, niin 1970-luvulla määrä oli kasvanut jo kolmeen miljoonaan.  Tänäpäivänä himotuin matkakohde on Viro, mutta varsinaisissa risteilyissä Ruotsi on ylivoimainen ykkönen.

Tilastokeskuksen mukaan kesällä 2015 meriteitse tehtiin 1,4 miljoonaa matkaa. Vapaa-ajanmatkailu Viroon kasvoi edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui etelänaapuriimme 644 000, yönyliristeilyjä 123 000 ja päiväristeilyjä 222 000. Laivalla yöpymisen sisältäneet risteilyt vähenivät viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mutta kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat ja päiväristeilyt lisääntyivät. Vapaa-ajanmatkailu Ruotsiin väheni edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui länsinaapuriimme kesäkaudella 284 000, yönyliristeilyjä 194 000 ja päivämatkoja 66 000.

risteily_promenadi
© Tiina Rantanen

Ruotsinlaiva on suomalaisten Las Vegas

Las Vegas tunnetaan uhkapeleistään, mutta se on muutakin. Siellä voi asua ja syödä viiden tähden paikoissa gourmet-ruokaa siedettävillä hinnoilla ja katsoa maailmanluokan show-esityksiä ilta toisensa perään. Kauppoja ja shoppailumahdollisuuksia piisaa. Ajantaju katoaa. Näin saattaa käydä myös laivalla, joka tarjoaa täsmälleen samat mahdollisuudet, vaikkakin vähän pienemmässä mittakaavassa.

risteily_samppanjatasting
© Tiina Rantanen

Tällä Tukholma-Tallinna -reissulla pääsimme maistamaan hetken makeaa elämää. Risteily alkoi ylellisesti samppanja-tastingilla, jonka Silja Symphonen Bon Vivantissa jo 16 vuotta työskennellyt sommelier Jari Pennanen veti rautaisella ammattitaidolla. Tällaisen kolmen samppanjan tastingin voi tilata etukäteen tai ostaa vaikka Bon Vivantin viinibaarin tiskille 35-55 euron hintaan. Hinta riippuu tietysti samppanjavalinnoista.

risteily_pennanen
© Tiina Rantanen

Samppanjatasting toimi aperitiivina, jonka jälkeen siirryimme illalliselle.

Promenaden keskiosassa sijaitsevassa Bon Vivant -ravintolassa herkutellaan modernin pohjoismaalaisen keittiön antimilla. Ruokalistat muuttuvat vuodenaikojen mukaan ja raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Tänä kesänä valkoisilla laivoilla herkutellaan Suomen kokkimaajoukkueen suunnittelemalla Menu Nordcilla. Viiden ruokalajin pohjoismainen kesämenu viineineen on tarjolla Bon Vivantissa elokuun loppuun asti.

risteily_menunordic
© Tiina Rantanen

Ravintolan yhteydessä toimivasta viinimyymälä on viiniystävän herkkukauppa. Omaan matkalaukkuuni päätyi pari laadukasta roseesamppanjaa, jotka eivät kuulu tax-free-myymälän perusvalikoimaan. Bon Vivant -ravintola sekä Wine Bar & Shop sijaitsevat Promenaden keskiosassa, kannella 7.

Ilolla noteerasin, että laivalla on nykyisin myös sushiravintola Sushi & Co. Ehkä sitten seuraavalla kerralla…

Risteily_lounge

Laivan ohjelmatarjonta oli aika perinteinen. Promenadea kävellessäni kiinnitin huomioni duoon, jossa lähes alaikäisen näköinen Lounge DJ räpläsi namikoitaan ja iältään hänen isäkseen sopiva mies soitti saksofonia. Siinä yhdistyi musiikin kielellä kauniisti traditio ja nykyaika.

Keskiyön show oli  juuri sitä Las Vegas -meininkiä. Scandinavian Dancers – ryhmän tanssijoiden kasari-ysäribiisien tahdissa tekemät muuvit saivat väkisinkin omankin lantion liikkeelle.

Risteily-juomat

Jos risteilyilta tulikin vietettyä aikuisten iloissa, aamiaisella Grande Buffetissa huomasi selvästi, että laiva on myös lapsiperheiden suosiossa. Niitä vaahtosammuttimen kokoisia matkustajia sisaruksineen ja vanhempineen oli lähes joka toisessa ruokapöydässä.

Tukholma_Fafangan_view_at_Sodermalm_Photo_Jeppe-Wikstrom_Low-res
© Visit Stockholm

Tukholma-Tallinna -turnee: Päivä Tukholmassa

M/S Victoria vei Tukholmasta-Tallinnaan

 Tukholmassa vietetyn päivän jälkeen astuimme jälleen laivaan. Nyt seilasimme Itämerellä kruununprinsessa Viktorian mukaan nimetyllä Victoria I -aluksella. Alus poikkesi Helsinki-Tukholman -reitillä liikennöivistä laivoista, mutta oli sukunäköinen kilpailijan laivojen kanssa.

risteily_lippu

Laivalla nautimme illallisen Piazza à la carte -ravintolassa, jossa on mahdollista valita alkupalat ja jäliruoat noutopöydästä ja tilata pääruoat  á la Carte-listalta. Ravintolan erikoisuus on kuumilla laavakivillä tarjottava ruoat, jotka asiakas itse kypsentää pöydässä. Sitähän piti tietysti kokeilla.  Alkuruoaksi kypsensin tiikerirapuja ja pääruoaksi sitten tonnikalaa. Ainakaan pihvinsä kypsyysasteesta ei voinut valittaa, kun sen päätti ihan itse.Aamulla samassa ravintolassa tarjoillaan erikoisaamiainen kuohujuomineen ja erikoiskahveineen.

risteily-tonnikala
© Tiina Rantanen

Victoria saapuu aamulla kello 10 Tallinnaan. Tallinnasta Helsinkiin lähtee monia laivoja päivässä, joten päivän pituuden voi valita matkaa varatessa. Tallinnassa on tehtävää ja nähtävää useammaksi päiväksi, joten lämpimästi suosittelen yöpymistä Tallinnassa ennen paluuta Helsinkiin. Varsinkin kun ns. Etelä-Helsinki on nykyisin kulinaristien pyhiinvaelluskohde ravintolatarjontoineen.

Uusi hulppea kohde yöpymiselle on kesäkuun alussa avattu Hilton Tallin Park, jossa on 202 hotellihuonetta ja sviittiä. Alla oleva kuva on otettu huoneesta, joka sijaitsee hotellin 11 kerroksessa. Näkymät ovat aika suurkaupunkimaiset, eikö?

Risteily_Tallinna
© Tiina Rantanen

Päiväksi Tallinnaan

Herkutellen läpi Viron

Tallinnan uusista, mielenkiintoisista kohteista tulee oma postauksensa, mutta otsikkolinkeistä pääsee raporttiin aikaisimmista kokemuksistani naapurimaassa! Kumussa näyttelyt ovat vaihtuneet, mutta muuten postaukset ovat ajantasalla.

Tallinnasta Helsinkiin palattiin iltalähdöllä Tallink Shuttle Starin Bussines Loungessa, jonka matkustusmukavuudesta maksaisin ilolla ekstraa. Siellä lipun hintaan kuuluu ruoka- ja juomatarjoilu, päivän lehdet sekä langaton internet-yhteys. Mutta ennen kaikkea jo kaksi päivää (ja yötä) reissussa rähjääntyneenä arvostin sitä rauhaa, mitä lounge tarjosi. Suosittelen lämpimästi muillekin, joita karaoke ei enää tässä matkan vaiheessa kiinnosta!

risteily_tallinna.JPGrisr
© Tiina Rantanen

Mitä Helsinki-Tukholma-Tallinna -risteily sitten maksaa?

Itämerenkierros on todella kiinnostava konsepti vaihtoehtona perinteiselle ruotsinlaivaillulle. Voisi jopa sanoa, että tässä tapauksessa enemmän on todella enemmän. Itämeri-turneen voi varata näpyttelemällä reittivaihtoehdot netissä, mutta parasta palvelua saa puhelimessa, jos varauksen aikana ilmenee kysyttävää.  Meitä reissussa olleita tietty kiinnosti , mitä koko homma kustantaisi, mikäli risteilyyn lisättäisiin vielä hotelliyö Tukholmassa ja/tai Tallinnassa. Näin vastasi Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd:

”Tässä vielä hintatiedot Helsinki-Tukholma-Tallinna-Helsinki –Itämerikierrokselle eri kuukausina ja hieman eri kokoonpanoilla.

2 aikuista/ B-hytti, ei ruokia:

Kesä-heinäkuun vaihde:

– Tukholmassa Scandic Grand Central => 365 euroa kahdelta yhteensä

– Tukholmassa Scandic Grand Central ja Tallinnassa Spa => 437 euroa kahdelta yhteensä

Heinäkuussa pe-lähtö Hestillä:

– Tukholmassa Scandic Grand Central => 440 euroa kahdelta yhteensä

– Tukholmassa Scandic Grand Central ja Tallinnassa Spa => 542 euroa kahdelta yhteensä

Syyskuu arkilähdöllä:

– Tukholmassa Scandic Grand Central => 443 euroa kahdelta yhteensä

– Tukholmassa Scandic Grand Central ja Tallinnassa Spa => 533 euroa kahdelta yhteensä

Syyskuu pe-lähtö Hestillä:

– Tukholmassa Scandic Grand Central => 388 euroa kahdelta yhteensä

– Tukholmassa Scandic Grand Central ja Tallinnassa Spa => 462 euroa kahdelta yhteensä

2 aikuista ja 2 lasta (6 ja 13 v.), A-hytti, ei ruokia:

Lokakuun ensimmäinen viikko, arkilähtö, hotelleissa perhehuoneet:

– Tukholmassa Scandic Grand Central => 606 euroa yhteensä

– Tukholmassa Scandic Grand Central ja Tallinnassa Tallink Spa => 708 yhteensä

– ilman hotelleja => 416 yhteensä

Lokakuun Etelä-Suomen syyslomaviikko, arkilähtö, hotelleissa perhehuoneet:

– Tukholmassa Scandic Grand Central => 611 euroa yhteensä

– Tukholmassa Scandic Grand Central ja Tallinnassa Spa => 704 yhteensä

– ilman hotelleja => 477 yhteensä

Risteilyterveisin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolmen pääkaupungin risteily : Helsinki-Tukholma-Tallinna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *