Himahella

Laskiaisena rokataan

Suomalaisia laskiaiseen kuuluvia perinteitä ovat pulkkamäki, hernerokka sekä laskiaispullat. Laskiaissunnuntaiksi osuu tänä vuonna myös Ravintolapäivä, neljä kertaa vuodessa järjestettävä ruokakarnevaali.

Rio de Janeirossa järjestettävä sambakarnevaali (13-15.2.2015) on maailman suurin karnevaali. Kun on nähnyt televisiosta vähäpukeisia tanssijoita Rion kaduilla, voisi hyvinkin ajatella, että he keinuttavat lanteitaan lähestyvän kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän iloksi. Myös viininjumala Bacchus on näissä bileissä esitanssijana.

Laskiainen on tiettävästi alunperin pakanallinen juhla, joskin kirkot ovat sittemmin tehneet siitä oman karnevaalinsa. Tätä naputellessani opin, että sana karnevaali tulee latinankielisistä sanoista carne vale, joka tarkoittaa lihasta luopumista.

Laskiaispullaa ja hernekeittoa

Suomalaiseen laskiaiseen kuuluvat hernekeitto ja laskiaispullat.

Sunnuntaina blinibileet, tiistaina rokataan

Oletko koskaan ihmetellyt miksi kalenterissa on sekä laskiaissunnuntai että -tiistai? Ortodoksit nimittäin laskevat paastonajan eri tavoin kuin katolilaiset ja luterilaiset. He blinittävät jo laskiaistiistaita edeltävänä sunnuntaina. No mikä ettei, me voimme joustaa. Popsitaan ortodoksien laskiaisherkkuja eli blinejä sunnuntaina ja luterilaisten hernerokkaa sitten tiistaina. Tuplabileet!

Ranskassa laskiaistiistaista käytetty Mardi gras viittaa ruokaan ja tarkoittaa rasvatiistaita. Silloin tehdään niin rasva- kuin hiilaritankkaus 40 päivän paastomaratonia varten. Laskiaisrokka taitaa olla ainoa ruokalaji, joka vanhoista perinteistä on säilynyt nykypäivään. Tosin harva varman ajattelee torstaisin hernekeittoa lusikoidessaan, että tuhtia soppaa on tarjolla ennen viikoittaista paastopäivää eli perjantaita.

Ravintolapäivä on ruokakarnevaali

Laskiaissunnuntai on tänä vuonna myös Ravintolapäivä. Vuodesta 2011 se on ollut neljä kertaa vuodessa järjestettävä ruokakarnevaali, jolloin kuka tahansa voi avata ravintolan päiväksi. Tätä kirjoittaessani laskiaissunnuntain Ravintolapäivään on ilmoittautunut yli 700 yhden päivän ravintolaa 27 eri maassa. Mekin päätimme entisten lukioaikaisten luokkatovereitteni kanssa pistää oman lusikkamme Ravintolapäivä-soppaan.

Soppatykin koekäyttöä

Börje Uimonen koekäytti soppatykin HILE 2015 – talvitapahtumassa Tuusulanjärvellä.

Soppajonossa Malmilla

Ystäväni Reija Ypyä on jo useina vuosina houkutellut minua osallistumaan kanssaan Ravintolapäivään. Sanahelinäksi tuo on tähän asti jäänyt. Minä olen ollut se jarrunainen, sillä ajattelenhan ruokaa työkseni 24/7. Ideoita olemme kyllä pallotelleet useinkin.

Pop up -ravintolahanke sai niin sanotusti tulta padan alle, kun Tuusulanjärven Urheilukalastajat ry:ssä erilaisia tapahtumia järjestävä Börje Uimonen innostui hankkimaan oman soppatykin. Siitähän se ajatus sitten lähti.

Mutta Malmilla ei rokata laskiaisena perinteisellä tyylillä. Ravintolamme nimi on ”Soppaa Tykistä! Malmi goes Street Food” ja me kauhomme sopparekasta ulkoilijoille laskettelureissuilta tuttua rinneruokaa eli gulassikeittoa. Smetanasilmällä. Koeponnistuksen eli 10 litran kattilallisen jauhelihagulassia keitin jo loppiaisena.

Unkarilaiseen gulassikeittoon liittyy oma tarinansa. Eräs lukija soitti toimitukseen ja kyseli hyvin varovaisesti löytyisikö vuosia sitten lehdessä olleen unkarilaisen gulassikeiton ohjetta mistään myytävästä julkaisusta. Pahoittelin, että valitettavasti ei.

Rouvan mukaan soppaohjeeni oli maultaan lähimpänä sitä keittoa, mitä he olivat perheen laskettelureissuilla Itävallan Alpeilla nauttineet. Resepti oli hukassa, koska punainen kukko oli riehunut heidän talossaan ja lehti oli palanut kodin mukana. Lupasin välittömästi kaivaa hänelle ohjeen kovalevyjeni kätköistä.

Jos ihminen kotinsa menetettyään kaipaa noin kiihkeästi reseptiäni, sopan on täytynyt olla hyvää! Rouva sai ohjeensa ja minä kiitosviestin, että gulassikeitto oli juuri niin maukasta kuin he muistivatkin.

Soppatykki on laskiaissunnuntaina parkissa Malmin Teboilia vastapäätä osoitteessa Laulurastaankuja 5 klo 12-16. Toivomme tietysti, että soppajono kiemurtelisi Malmin Työväentalolle saakka, sillä aiomme todellakin ladata tykin täyteen keittoa.

Sopatykistä tarjoillaan Ravintolapäivänä gulassikeitto

”Tykistä Soppaa! Malmi goes Street Food ” -ruokarekasta tarjotaan unkarilaista jauhelihagulassikeittoa.

Jos et pääse paikalle, annan kuitenkin sen legendaarisen soppaohjeen, jonka punainen kukko vei mennessään. Resepti löytyy täältä. Olen keittänyt sitä mm. monissa talkoissa ja jopa isäni 60-vuotispäivillä eri versioina. Gulassin voi tehdä niin naudan- tai hirvenpaistista, jauhelihasta kuin makkarastakin. Kaveriksi soppa kaipaa smetanasilmää ja hyvää leipää. Sitten se ei ainoastaan rokkaa, vaan svengaa kuin hirvi.

Liukasta laskiaista toivottaa Himahellan Tiina

Kuvat: Reija Ypyä ja Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaisena rokataan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *