MAINOS | Luomukassi
MAINOS |  Himahella

Luomukassi julisti kokkisodan: Himahellan kasvislasagne

Lasagne Himahellan tapaan on vegelle sopiva versio.

Korona-aika innoitti kokeilemaan kotiovelle toimitettavaa Luomukassia ensiksi ihan maksavana asiakkaana. Totesin liikeidean istuvan mainiosti omaan keittiöfilosofiaani. Laadukkaista luomuraaka-aineista valmistui kassin ohjeilla helppoa ja herkullista kotiruokaa.

Kokeilu muuttui kaupalliseksi yhteistyöksi, kun sovimme Aromipaja-blogia pitävän Mikko Niemen kanssa kokkisotivamme Luomukassin sisällöllä siten, että saisimme käyttää myös oman jääkaappimme olemassa olevaa sisältöä.  Kaupassa ei saisi käydä. Mitä keittiöissämme sitten syntyi? Sen voit lukea niin Himahellan kuin Aromipajan postauksista. 

Luomukassi sisältää raaka-aineet kolmeen ateriaan. Kassin voi tilata 2 tai 4 hengelle.

Mitä Luomukassi sisältää?

Luomukassi sisältää kolmeen ateriaan kaikki raaka-aineet ja viikoittain vaihtuvat reseptit. Tarvitset kotoa vain suolan, pippurin, öljyn ja perusmausteet. Kassivaihtoehtoja on neljä: luomulihakassi, kala-kasviskassi, vegaanikassi sekä karanteeni-lohtukassi. Reseptit ovat suunniteltu siten, että niiden valmistukseen menee noin 10-45 minuuttia ja ruoat onnistuvat kokemattomaltakin kokilta. Kasseja voi tilata mitoitettuna kahdelle ja neljälle hengelle. Kahden hengen Luomukassin hinta on 68 euroa. Jos käytät tilatessasi Himahella20 -koodia, saat kassista 20 prosentin tutustumisalennuksen.  Voit tilata Luomukassin aluksi kokeilumielessä. Palvelu on suunniteltu joustavaksi ja siinä ei ole mitään sitoutumisaikoja. Käyttäjät maksavat vain toimitetuista kasseista. 

Viikolla 22 Lihakassin ohjeilla on suunniteltu syntyvän lasagne luomukauppiaan tapaan, possunkylki-kvinoakulho sekä paahdettu porkkana-omenakeitto. Näiden ruokien ainekset olivat siis käytettävissä kokkisodassamme. Valitsimme tuunattavaksi reseptiksi kaikkien rakastaman lasagnen. 

Alkuperäinen Lasagne Luomukauppiaan tapaan -ohje.

Miksi lähdimme kokkisotimaan?

Valmiit reseptit ovat tärkeitä silloin, kun kotikokkaaja ei ole varsinainen keittiövirtuoosi.  Kun ainekset tulevat kotiovelle, joku on jo miettinyt valmiiksi, mitä ruokalistalla kyseisellä viikolla on. Helppoa kuin heinänteko! Mutta koska meikäläinen on värkännyt ruokaohjeita koko ikänsä, minulle on lähes mahdotonta pysyä annetuissa ohjeissa, aina tulee sooloiltua. Mutta sehän on täysin sallittua ja jopa toivottavaa, muuten ei synny uusia oivalluksia!

Neuvottelimme Mikon kanssa leikkimielisen kokkisotamme strategiasta hyvässä hengessä.  Sovimme, että Mikko ottaa käyttöön äijämäiset aseet kun taas minun lassellani ruokkisin perheeni vegen, joka ei kuitenkaan kieltäydy juustosta! Korvasin jauhelihan vegeni hyväksymällä härkiksellä, mutta pelkistä kasviksistakin syntyi herkullinen ragú, jonka olisi voinut käyttää lasseen ihan sellaisenaan.  Mutta mitä teenkään sille käyttämättömälle luomujauhelihalle? Paljastan sen postauksen lopussa!

Lasagne Luomukauppiaan tapaan ainekset.

Himahellan vegelasagne

neljä annosta

lakto-vegetaarinen

Kastike:

2 sipulia

4-5 valkosipulinkynttä

2-3 porkkanaa

2 lehtisellerinvartta

1/2 dl öljyä

1/2 dl balsamiviinietikkaa

2 tlk ( á 400 g) tomaattimurskaa

1 dl vettä 1 rkl hunajaa

1/2 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

1/2 tl chilihiutaleita

250 g härkistä (tai jauhelihaa)

Valkokastike

1 l kaurajuomaa ( tai täysmaitoa)

1 dl vehnäjauhoja

100 g sinihomejuustoa

2 tl sinappia

1 dl silputtua basilikaa

ripaus mustapippuria

1/2 tl kanelia

1 pussi (125 g) juustoraastetta

12 lasagnelevyä

 

  1. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuori ja raasta porkkanat ja hienonna lehtiselleri. Voit myös hienontaa kasvikset murumaiseksi monitoimikoneessa.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä ensin sipulisilppuja, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. ( Jos käytät jauhelihaa, ruskista se yhdessä sipuleiden kanssa) Lisää porkkanat ja lehtiselleri ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.
  3. Kaada balsamietikka pannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää tomaattimurskat, hunaja ja mausteet. Anna kasviskastikkeen hautua puolisen tuntia. Lisää lopuksi joukkoon härkis ja kuumenna seos. (Voit mainiosti tehdä lasagnen myös ilman härkistä!)
  4. Tee juustokastike kasviskastikkeen hautuessa. Kaada kauramaito teflonkattilaan ja sekoita joukkoon vehnäjauhot vatkaimen avulla. Kuumenna kastiketta kunnes se sakenee. Murentele joukkoon sinihomejuusto ja anna sen sulaa. Mausta kastike sinapilla, suolalla, pippurilla ja ripauksella kanelia.
  5. Täytä uunivuoka järjestyksessä kasviskastike, juustokastike, juustoraaste ja lasagnelevyt. Jatka kunnes vuoka on täysi. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastiketta ja ripaus juustoraastetta.
  6. Paine lopuksi lasagnea kevyesti, jotta kastikkeen jakaantuvat tasaisesti joka puolelle.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se alumiinifoliolla.

Lisäkesalaatti syntyi Luomukassista löytyneisä kirsikkatomaateista, parsakaali-iduista, kevätsipulista ja basilikasta.

Mutta missä on salaatti?

Minun on vaikea kuvitella ateriaa ilman salaattia. Niinpä pyöräytin lasagnen kaveriksi salaatin, jonka ainekset löytyivät kevätsipulia lukuunottamatta Luomukassista. Salaatinkastikkeena toimi neitsytoliiviöljy, balsamico sekä ripaus suolaa ja pippuria. Ihan oli olo kuin kotona Italiassa!

Perheeni vege vei loput kasvislasagnesta tuliaisiksi kotiinjääneelle!

Hyvä ruoka yhdistää äitiä ja poikaa

Poikani Jussi ryhtyi kolmisen vuotta sitten kasvissyöjäksi ilmastollisista ja terveydellisistä syistä.  Niinpä yhteiset ateriamme ovat nykyisin pääsääntöisesti kasvisruokaa. Sen verran jannussa on Stockholm vegetarian -kierrettä, että kala, muna ja juustot kuitenkin maistuvat.  Keikkareissulla menee kuulemma homma muuten liian hankalaksi. Molemmat meistä rakastavat hyvää ruokaa, joten kun tapaamme, vietämme aikaa pääsääntöisesti ruokapöydässä. Niinpä ekstrabonus tässä kokkisodassa oli se, että saatoin viettää  kesäisen lounashetken oman lapseni seurassa. Kasvislasagne maistui jäbälle niin hyvin, että loput ruoasta lähti hänen mukanansa dogibägissä! Tekemästäni lasagnesta kun riitti ainakin neljälle syöjälle. 

Viinivinkki

Kasvislasagnen kaveriksi sopii kevyempi puna- tai valkoviini.  Näin kesällä maistuu  valkoviini, jossa on kunnolla hedelmäisyyttä. Kokeile italialaista pirteää ja hedelmäistä chardonnayta, kuivaa ja sitruksista Pasqua Chardonnay -valkoviiniä, 8,49 e. Oluista voit harkita ruokajuomaksi vaaleeta lageria tai pilsiä.

PS! Ei kerrota vegelle, mutta viikonloppuna sekaani-mama herkuttelee luomujauhelihasta valmistetulla  Swissburgeilla!

Swissburgerin salaisuus on  herkullinen sveitsiläinen Le Gruyére AOP -juusto.

Käy kurkkaamassa minkälaisen Luomulasagnen Mikko valmisti Aromipajassa!

Kokkisotaterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Luomukassi julisti kokkisodan: Himahellan kasvislasagne

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *