Himahella

Makuja itäiseltä Välimereltä

Mintunmakuiset jauhelihavartaat ja kanelinen paahtokurpitsa

Olen Kreikan matkani jälkeen ollut vielä täysin välimerellisissä tunnelmissa, vaikka kaappiin hankkimani raaka-aineet ovatkin ihan arkista peruskamaa. Mutta hyvin usein keittiössäni ruokamatkaillaan juuri sillä suunnalla. Välimerellinen ruoka on yksinkertaisesti hyvää, sanan varsinaisessa merkityksessä. 
Tänään 400 g jauhelihapaketista ja viikonloppuna ostamastani herätekurpitsasta syntyi aika herkullinen ateria ja vielä vähällä vaivalla. 
Postasin Himahellassa serbialaisesta ajvar-paprikarelissistä. Se sopii mainiosti tämän ruoan lisäkkeeksi, mutta myös tsatsiki toimisi mainiosti. Ajvar-ohje löytyy Himahella -sivuilta.


Välimerelliset jauhelihavartaat 
400 g jauhelihaa (nauta, sika-nauta tai lammas)
 1 1/2 tl sormisuolaa
 1/2 tl vastarouhittua mustapippuria
 1 Solo-valkosipulinkynsi
1 1/2 rkl silputtua, tuoretta minttua
2 tl raastettua sitruunankuorta
Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua minttu ja raasta hyvin pestyn sitruunan kuori.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Jaa jauhelihamassa neljään osaan ja muotoile niistä soikioita lihapullia grillivartaan ympärille.
Grillaa vartaat tai kypsennä ne 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa kanelisten kurpitsalohkojen kanssa. Myös tsatsiki tai serbialainen ajvar-paprikatahna sopii ruoan lisäkkeeksi.

Kanelinen paahtokurpitsa
reilu kilo kuorittua, paloiteltua kurpitsaa
1/2 dl (oliivi)öljyä
1 tl suolaa
1 tl kanelia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa noin 1 1/2 sentin viipaleiksi.  Poista kurpitsasta kuori, se on helpointa tehdä tässä vaiheessa. Tee viipaleista haluamasi kokoisia lohkoja.
Mittaa öljy ja mausteet kulhoon. Pyörittele kurpitsaviipaleet maustetussa öljyssä.
Paahda kurpitsalohkoja 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Loppuvaiheessa nosta vuoka grillivastuksen alle, mikäli haluat, että kurpitsalohkot saavat hieman paistoväriä.

Tarjoa liharuokien lisäkkeenä. Paahdettu kurpitsa sopii myös salaatteihin ja sen voi soseuttaa kastikkeeksi tai keitoksi. 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makuja itäiseltä Välimereltä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *