Himahella

Meze - Lähi-idän pikkuherkkuja

Loppiaista vietetään itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Siksi Himahellassakin ollaan nyt Lähi-idän tunnelmissa meze-tarjoilun äärellä.

Lähi-idän ruoka on kovassa huudossa maailmalla jo muutaman vuoden ja trendi näyttää jatkuvan. Ei ihme, sillä Lähi-idän keittiö pursuaa hyviä makuja ja ruokia, joista saa koottua herkullisen brunssin tai meze-tarjoilun kädenkäänteessä. Osan ruoista voi valmistaa itse, osan voi laittaa tarjolle suoraan purkista.

Meze sinänsä ole mitään sen ihmeellisempää kuin espanjalaisten tapas tai italialaisten antipasto. Samasta kulhosta itäinen Välimeri ruokapöydässään ammentaa. Pöytään katetaan pikkupurtavaa, mutta alueelle tyypillisistä aineksista valmistettuna. Paikallista lähiruokaa siis.

Meze tulee persiankielestä sanasta mazzidan, maistaa. Meze nautitaan aamupalaksi, lounaaksi tai jopa illalliseksi. Kahviloissa meze-annoksia tarjoillaan juomien kyytipojaksi. Tyypillisesti meze voi olla dippi tai tahna, juustoja, makkaroitaa, mausteista lihaa, salaattia tai yksinkertaisimmillaan vain kalamata-oliiveja. Meillekin tuttuja mezejä ovat  hummus eli kikherne-tahinitahna sekä falafelit eli kikhernepöyrykät.

© Tiina Rantanen

Erilaiset tahnat ovatkin tärkeä osa meze-kulttuuria. Tahnoilla on monia käyttötarkoituksia; niitä käytetään niin leivän dippaamiseen kuin grilliruoan lisäkkeenä. Meille tsatsiki nimellä tutuksi tullut jogurtti-kurkkukastike kuuluu itäisen Välimeren meze-pöytään. Mutta varsinkin Turkissa joukkoon silputaan usein myös reippaasti minttua. Mezet ovat tyypillisesti kasvispainotteisia, mutta niihin voidaan yhdistää myös yksi liha-annos, vaikkapa lammaslihapullat.

israel5
© Tiina Rantanen

Leipätarjontaa jerusalemilaisella torilla.

Myös leipä on tärkeä osa meze-ateriaa. Leipä voi olla pehmeää pita-leipää tai suolakeksiä muistuttavaa lavash-leipää. Valmiina myytävistä pitaleivistä saa erinomaisia, rapeita leipäkolmioita, joita voi paitsi syödä sellaisenaan, mutta käyttää myös tahnojen dippaamiseen tai fatoush-salaatissa. Ne syntyvät helposti: halkaise pitaleipä ja leikkaa puoliskot kolmioiksi. Sivele kolmiot sulatetulla voilla, sirota pinnalle seesaminsiemeniä ja sormisuolaa. Paahda leipäkolmioita 225-asteisessa uunissa kunnes ne saavat hieman väriä. Varoituksen sana voi olla paikallaan, näihin nimittäin tulee himo!

Vihreä hummus, itämaiset lammaspöyrykät ja tabouleh- sekä fatoush-salaatti muodostavat jo kokonaisen aterian. Jälkiruoaksi voi tarjota minttuteetä ja kuivattuja hedelmiä tai vaikkapa turkish delight -makeisia.

Fatoush- eli arabialaiseen pita-granaattiomenasalaattiin rakastuin Israelissa ja se kuuluikin kesällä vakituisesti ruokavaliooni. Mutta ei se mikään sesonkiruoka ole, ainekset löytyvät marketista ympäri vuoden.

Myös tabouleh-salaatti kuuluu meze-pöytään. Bulgur on vehnästä valmistettuja ravintorikkaita suurimoita. Bulguria käytetään riisin tai kuskusin tapaan esimerkiksi salaateissa. Tabouleh-salaattiin tulee bulgurin lisäksi kasviksia, oliiviöljyä ja runsaasti yrttejä, mm. minttua.

© Tiina Rantanen

Mezen kanssa nautittavaksi sopii hyvin minttutee. Viiniäkin voi toki nauttia.

israel-3

 

 

Herkullisia hetkiä mezen parissa toivottaa Blonditiina

 

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meze - Lähi-idän pikkuherkkuja

Matti

Jos tykkäät mezeistä, niin suosittelen lämpimästi välimerellistä lounasravintolaa Eflatunia.
http://www.eflatun.fi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *