Himahella

Ruokatrendit 2016: Mikä on in? Mikä on out? 

Ruokasurffarin on taas aika katsoa kristallipalloon ja ennustaa mistä tulevana vuonna ruokamaailmassa puhutaan, mitä kotikeittiöissämme kokataan ja mitä trendimestoissa syödessämme lautasilta löytyy.  Koska kyseessä on mutu, ei fakta, vastuu siirtyy tästä eteenpäin  lukijalle.

Koska ruokatrendit näyttävät rantautuvan meille lännen suunnasta, olen surffaillut lähinnä amerikkalaisilla nettisivustoilla, jossa ihan tilastoihin vedoten ennustetaan ruokamaailman tuulia vuodelle 2016.  Niinpä poimin sieltä sellaiset palat, joiden uskon koskettavan niin meikäläisiä ruokahipstereitä kuin ihan tavallisia kotikokkeja.

Chiliä, inkivääriä, valkosipulia, kookosta ja sitruunaa

Lähiruoka ei katoa minnekään

Monet jo vuosia jyllänneet trendit, kuten lähiruoka, paikallisuuden korostaminen ja ruoan puhtaus ovat muuttuneet jo normeiksi ruokaihmisten arvomaailmassa. Kun skandinaavinen keittiö ja viikinkiruokavalio ovat olleet maailmallakin kaikkien huulilla, niin ehkä opimme vähitellen arvostamaan omia, suomalaisia kotiruokia.   Viime vuonna ns. huippukokitkin tekivät keittokirjoja kotiruoasta, joka ennustaa sille trendille nousujohteista tulevaisuutta. Samoin retroruokabuumi elää ja voi hyvin. Rupesipa muuten tekemään mieli makkarakastiketta!

Hävikintorjunta on yhä ajankohtaisempi aihe paitsi ekologisesti myös taloudellisesti ajatellen. Hävikistä herkuksi -tuunaus on nyt todella muodikasta. Se näkyi jo vahvasti joulun jälkeisissä ruokapostauksissa sosiaalisessa mediassa niin kotikokkien, naistenlehtien kuin elintarviketeollisuuden sivuilta.  Tämän trendin tunnuslauseeksi sopisi mielestäni erään kodinkoneketjun slogan mukaeltuna: ”Vain tyhmä heittää syötävää ruokaa roskikseen!”

brunssiruokia

Mitä makuja maailmalta?

Aina pohditaan, mikä on seuraava ruokamaa, joka saa ihmiset villiintymään.  Jo useampana vuonna on veikattu Afrikkaa ja sen eri osien herkkuja.  Ainakin amerikkalainen National Restaurant Association  ja sen 1600 keittiömestaria ovat sitä mieltä.  Syksyn aikana Helsinkiin on avautunut kolme afrikkalaisia makuja tarjoavaa ravintolaa ja niillä kokemuksilla en usko ihan samanlaiseen megabuumiin kuin meksikolaisen tai thaikeittiön kanssa.  Maut ovat lempeitä, mutta vaativat hieman totuttelua.  Lähi-idän herkut ovat muodikkaita ja nyt odotetaan myös uutta, juutalaista keittiötä kuin Messiasta ikään. Tämä saattaa kyllä muodostua trendiksi vain niissä maissa, jossa on suurempi juutalaispopulaatio kuin meillä.

Eri ruokakulttuurien fuusioiminen samalle lautaselle on erittäin muodikasta. Kesällähän luimme sushiburritoista, tuosta Kaliforniassa kehitetystä fuusioruoasta, joka villitsi nykkiläisiä.  Ruokalajissa yhdistyy niin japanilaisen kuin meksikolaisen keittiöstä tutuksi tulleet ruokalajit katuruokatrendiin.  Myös latinalaisen Amerikan autenttisten ruokalajien uskotaan  laajenevan yhä isommaksi jutuksi maailmanlaajuisesti.

Aidot, autenttiset etniset raaka-aineet ja mausteet ovat nekin iso juttu. Ainakin Helsingin Chinatown eli Hakaniemen etnokaupat sen kun laajentavat myymälöitään ja etnokauppoja alkaa löytyä ihan lähiöistäkin. Uskon tähän trendiin!

Tacoja ja cevicheä

Mitkä ruoanvalmistusmenetelmät ovat kuuminta hottia?

Pikkelöinti eli etikkaan säilöminen, käyttäminen eli fermentointi, savustus, Sous vide -menetelmä ja avotulella kypsennys, väittävät  jenkkimesut.  Nämä jutut on mielestäni olleet näkyvissä jo muutaman vuoden niin meillä kuin maailmalla. Kukapa trendinenä ei olisi törmännyt lähes kaikkialla mummon hölskykurkkuihin tai kimchiin erilaisissa yhteyksissä.  Avotulella tai  isossa vihreässä munassa grillaaminen on ollut kova juttu jo menneenä vuonna ja on sitä jatkossakin.

Tyhjiökypsennys eli vakuumikypsennys eli sous vide -kypsennys tarkoittaa matalassa lämpötilassa kypsentämistä.  Kotisirkulaattorin voi duunata ison kattilan, elektronisen lämpömittarin ja  uunin avulla.  Vakumointilaitteita kun saa kotikäyttöön jo muutamalla kympillä. Ehkä tästä menetelmästä pitäisi tehdä myöhemmin ihan oma postaus.

Ruokalajit ja ruokavaliot

Kun gluteenittomuus on ollut todellinen megatrendi, pastan syönti on vähentynyt alueesta riippuen jopa 10-30 prosenttia. Ei se sitä tarkoita, etteivätkö ihmiset pitäisi pastasta. Niinpä nyt tehdään pastalta näyttävää ruokaa kasviksista, kuten kesäkurpitsoista, kurpitsoista tai porkkanoista. Pääasia on, että annos näyttää spagetilta.

Ikiaikaiset viljat ja jyvät ovat kuumaa kamaa, samoin musta eli kielletty riisi. Kiellettyä riisi on siksi, että aikoinaan sen syöminen oli sallittua vain Kiinan keisarin hovissa.

Ja ne itse tehdyt grillimakkarat ovat tulevan kesän kuumin trendi.

Juustot tulevat pienistä juustoloista ja niissä on käsintehdyn leima.

Makeanystäviä hemmotellaan nyt kotitekoisilla jäätelöillä ja suupalan kokoisilla herkuilla. Mielestäni niitä on aikaisemmin on kutsuttu petit fourseiksi. Suolaista, mausteista ja makeaa löytyy jatkossa samasta jälkkäriannoksesta. Onhan suolakiteillä tai chilillä maustettu suklaaherkku ollut meilläkin jo aikamoinen hitti.

Samoin savuiset aromit nähdään jatkossa myös aterian viimeisissä kiusauksissa.

Lohturuoka rulettaa edelleenkin ja klassiset leivonnaiset näkyvät yhä useammin konditorioiden vitriineissä.

makaronilaatikko

Mitä lasissa pitää olla?

Alkoholittomien vaihtoehtojen määrät kasvaa. Kotitekoiset  ns. artesaanilimpparit ja gourmetlimut ovat muodikkaita.  Baaritiskiltä tilataan useammin mocktail kuin cocktail.  Alkoholittoman drinkin jälkeen voi huoletta ajaa kotiin!  Jäätee on trendikkäintä, kun se valmistetaan harvinaisimmista teelaaduista.  Ja kookosvesi kuuluu tietää tänäkin vuonna.

Ruokaisat drinkit ovat myös kova juttu. Siinähän on ateria nestemäisessä muodossa.

Ja jos aikaisemmin ollaan naitettu ruokaa ja viiniä, nyt ruoan naittaminen artesaanioluiden kanssa on se kovin juttu.

Odotettavissa ravintolarintamalla

Keittiömestarivetoiset  fast-casual  -ravintolat ovat nyt SE juttu. Sekin trendi näkyy meillä, kun on kuunnellut viimeisiä uutisia ravintolarintamalta.  Pienistä annoksista koostuvat menut kasvattavat  yhä suosiotaan.

Ja kaikista parasta olisi, jos rafloilla olisi omat puutarhat ja palstat, josta kokki kipaisee hakemassa kasvikset ja yrtit suoraan keittiöön asiakkaan katsellessa.

Myös katuruoka jatkaa vahvasti porskuttamistaan. Ramenit herkullisessa liemessä tulevat paremmin tutuiksi yhä laajemmalle kansanosalle.

Brunssilla tarjotaan nyt eri maiden keittiöiden inspiroimia aamiaisruokia tai vastaavasti autentteisia brunssiruokia. Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka ovat kovaa kamaa, joten syömme ensi vuonnakin varmasti shaksukaa brunssilla.

Niin, ja aamiaispannaritaikinaan tulee sekoittaa protskupitoista ricottaa. Tai meikäläisittäin raejuustoa.

Suosittuja pop up -ravintoloita ilmestyy sinne tänne tänäkin vuonna. Muutoinkin kuin ravintolapäivänä.

Ruoan kotiinkuljetuksen odotetaan lisääntyvän. Ehkä ne ruokafillarit ovat tulleet meillekin jäädäkseen.

Syötäviä ötököitä

Mikä on laskussa?

Lehtikaali on nyt sitten so last season. Samoin kvinoa ja ruskea villiriisi. Meillä vasta odotellaan, että hyönteiset saisivat myyntiluvan, mutta maailmalla ötökkä-trendi on taantunut. Trendimittari näyttää laskua viime vuoteen verrattuna jopa 71 prosenttia!

Ja jos 2015 oli pekonille pyhitetty vuosi, niin nyt on todella vanhanaikaista tarjota vaikkapa pekonilla maustettua suklaata. Samoin vaahtokastikkeille aletaan pian naureskella ns. asiasta paremmin perillä olevissa piireissä. Jopa 61 prosenttia jenkkikokeista on sitä mieltä.

Nyt ei elintarviketeollisuudenkaan kannata sekoittaa terveellisiltä kuulostavia aineksia epäterveellisten joukkoon ja uskotella, että sapuskat muuttuvat samalla superfoodiksi. Kuluttaja ymmärtää jo, että se on vain myyntikikka.  Myös energiapatukat ja protskujauheet ovat vahvassa laskussa.  Nyt syödään oikeaa, terveellistä ruokaa!

Ja sille makeaksi paahdetulle granolalle voimme myös sanoa heipat, nyt syödään pähkinät pähkinöinä ja hedelmät hedelminä, jos perinteinen makeuttamaton mysli ei putoa.

Ja jenkit väittävät, että gluteeniton ja vehnätön ruokavalio on menneen talven lumia! Hurraa, sitä ruokasuuntausta ei ainakaan meikäläisen tule ikävä.

Tällaisia ruokatuulia siis luvassa tälle vuodelle! Jännityksellä odotamme toteutuvatko ennustukset.

Terveisin,

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokatrendit 2016: Mikä on in? Mikä on out? 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *