Himahella

Shelter - Kanavarannan uusi gastronominen satama

shelter_kyltti
© Tiina Rantanen

Helsingin Katajanokasta ja Kavavarannasta on kehkeytymässä kunnon gastronominen satama. Makasiinirakennuksista löytyy nyt Nokan ja Sipulin lisäksi Johan & Nyströmin kahvila, Bar Kanavaranta sekä alkukesästä avattu ja kesällä suuren suosion saavuttanut Holiday Bar. Elokuussa rakennukseen ankkuroitui Shelter & Rusty.  Blonditiina kävi testaamassa, miltä meno Katajanokalla nyt maistuu.

Ravintolana toimiva Shelter sijaitsee makasiinirakennuksen katutasossa. Nina Ehrnothin suunnittelemassa rennon rouheassa, lämminhenkisessä miljöössä on 70 asiakaspaikkaa. Tänä kesänä ravintolla ei vielä ollut terassia, mutta sellainen on luvassa ensi kesäksi. Sinne mahtunee asiakkaita sitten toinen mokoma.

shelter_ihmiset

Shelterin omistajia ja innovaattoreita ovat Mia Stjerna, Teemu Laurell, Antti Asujamaa ja Lennart Sukapää. Mian ja Teemun tapaa Shelteristä varmimmin, Mian salista ja Teemun lieden äärestä.

Juttelin Antti Asujamaan kanssa Shelteristä jo keväällä, kun vierailin hänen omistamassaan Ragússa illallisella. Mies oli silloin aivan täpinöissään uudesta paikasta, mutta piti suunsa vielä supussa tarkemmasta liikeideasta. Mies vilautti kuitenkin, että kyseessä on rouhea merimieskapakka, jossa tarjotaan todella hyvää ruokaa.

Lue myös: Ravintola Ragú – Enemmän duuoo kuin sooloo

Käsityö on Shelterissä kunniassa

Millaisista palasista sitten tuo Kanavarannan merimieskapakka on pistetty kasaan?

”Arvostamme käsityötä ja haluamme sen myös näkyvän Shelterissä.  Käsin tekeminen on läsnä niin tilan tunnelmassa kuin ruoka-annoksissa ja juomissa”,  Asujamaa listaa Sheltterin perusperiaatteista.

shelter_taideteos
© Tiina Rantanen

Miljöön taustalla ovat omistajien ystävistä koostuvat pientoimijat ja taiteilijat. Merihenkisen seinäteoksen ovat toteuttaneet Tolin & Wiljakainen.

Nykytrendi ravintoloissa näyttää olevan uniikit, kyseiselle ravintolalle suunnitellut asiat. Shelterin astiasto on keraamikko Karoliina Tuovisen käsialaa. Mummo-tyyliset ruokalautaset taas ovat kirpputorilöytö, joten kierrättäminenkin on Sheltterissä kunniassa.

shelter_vedet

Shelterin yllätysmenu yllätti positiivisesti

Shelterissä on tarjolla kolmen (41 euroa) ja viiden ruokalajin  (54 euroa) yllätysmenut, joissa hyödynnetään kauden parhaita raaka-aineita. Lisäksi tarjolla on suppea, mutta mielenkiintoinen á la carte -lista.

” Listamme on juuri vaihtumassa syksyisemmäksi, joten oikeastaan saatte nyt viimeisiä makupaloja kesälistasta, jolla Shelterissä aloitimme”, Teemu Laurell kertoo tuodessaan pöytään ensimmäisen annoksen. Lautasella oli sokerisuolattua taimenta, seesamimajoneesia ja pikkelöityjä juureksia. Seesamin pähkinäinen aromi vei ajatukset ”kotiin Kiinaan”, kuten seuralaiseni asian ilmaisi. Ja hän olisi nuollut lautaselta viimeisetkin majoneesirippeet, jos olisi kehdannut.

shelter_teemuannos
© Tiina Rantanen

Sokerisuolattua taimenta, seesamimajoneesia ja pikkelöityjä juureksia.

”Shelterin juomalista koostuu niin klassikoista kuin uusista tuttavuuksista, joita tuomme itse maahan”, Mia Stjerna kertoi kaataessaan lasiini alkuruoan seuraksi espanjalaista albariño-valkoviiniä. ”Listalta löytyy myös vaihtuvat pienpanimo-oluet, luomumehu kuin kotitekoinen limonadi. Kahvi tulee meille tuosta naapurista, Johan & Nyströmmiltä.”

Viini muuten oli erinomainen paritus taimenen kanssa.

shelter_kollaasi
© Tiina Rantanen

Vaikka vaihtuvasta kesälistasta olikin kysymys, kuluva ruokasesonki näkyi kaikissa yllätysmenun annoksissa. Vain alkuruoka löytyi lyhyehköltä vakiolistalta, kaikki muu mitä eteen kannettiin, tuli oikeasti yllärinä. Tarjolla oli niin kuohkeaa sienikeittoa muikunmädillä aateloituna kuin murean herkullista naudan kieltä. Blondin kaltaiselle sisäelinten ystävälle ruoka oli positiivinen yllätys. Mutta ehkä on niitäkin ruokailijoita, joille kieli ei kolahda. Siinä mielessä rohkea valinta yllätysmenun osaksi.

Koko menu oli nousujohteinen, sillä omaksi makusuosikikseni nousi pääruokana tarjottu flanksteak, jonka kanssa lautaselta löytyi haudutettua punakaalia, lehtikaalia ja hollandaisekastikketta. Ei mitään ihmeellistä kikkailua, mutta bingo – annos svengasi kuin hirvi! Makumaailma toimisi ihan mihin vuodenaikaan tahansa.

shelter_pihvi

Viimeinen kiusaus oli herkku, jolla kelpaisi juhlia vaikka 100-vuotiasta Suomea. Jälkiruokalautaselle oli aseteltu vispipuuroa, puolukkajäätelöä ja paahdettua valkosuklaavaahtoa. Aivan upea jälkkäri, jossa maistuu niin metsiemme sesongissa olevat antimet kuin suomalainen ruokaperinne modernisti paketoituna. Valitettavasti illan ja ravintolan pimetessä kameran yhteistyökyky valotuksen suhteen hiipui, eikä edustavaa kuvaa annoksesta löydy.

shelter_nainen

Miltä Shelter maistui?

Kuten jo edeltävästä tekstistä voi tulkita, olin todella tyytyväinen siihen, mitä lautasellani näin ja mitä suuni maistoi. Ruoka oli paitsi hyvää, myös persoonallista. Mihinkään kikkailuihin ei oltu sorruttu. Raaka-aineet saivat puhua omaa kieltään ja niille annettiin tilaa.  Vähän naureskelin Teemulle annosten toispuoleista asettelua.

”Sehän on nyt trendi, mutta oikeasti se helpottaa keittiössä annoksen asemointia”, Teemu naurahti.

Shelterissä on todella hyvä pössis. Keskiviikkoiltana tupa oli täynnä, vaikka henkilökunta oli odottanut hiljaista iltaa.  Hiljainen se ei ollut, sillä akustiikkalevyjen puuttuminen tekee täydestä paikasta hälyisän ja kumppanin kanssa keskustelu vaatii äänen korottamista. Mutta tähänkin ongelmaan on kuulemma tulossa korjaus.

Mietin illan aikana missä päin maailmaa voisin kuvitella olevani. Makustelin mielessäni Los Angelesia tai Australian Sydneytä. Mutta vasta kotona välähti, että minähän olin ollut koko illan merimieskapakassa!  Kapakassa, jossa tarjotaan todella hyvää, fine dining -tasoista ruokaa. Kuten Antti Asujamaa oli jo keväällä luvannut. Palvelu toimi ja asiakas viihtyi. Ja rentoutui.  Se lienee onnistuneen ravintolaillan tavoitekin.

rusty_miljoo
© Tiina Rantanen

Rusty tarjoaa cocktaileja ja vintagemusiikkia

Illallisen jälkeen kävimme katsastamassa yläkerran Rustyn. Cocktailbaarin drinkkivalikoima houkuttelee vaarallisesti jatkamaan iltaa Shelterissä nautitun illallisen jälkeenkin. Vinyylit soivat Rustyssa aina pikkutunneille asti ja elävääkin musiikkia on aika ajoin tarjolla. Vieraillessamme Rustyssa soi 1930-luvun jazz.

rusty_drinkki

Uudessa baarissa Son of a Punch -yrityksen omistajista aktiivisimmin toimivat Mika Koivula ja Tony Vihervaara. Listalta löytyy vain parhaista raaka-aineista ammattitaidolla valmistettuja drinkkejä (12-13 euroa)  sekä muita laadukkaita juomia viineistä samppanjoihin. Samppanjalasillisen saa 11-18 eurolla.

Valitsin drinkkini nimen ja fiilikseni perusteella: ”Lucky to be alive”.  Makeahko juoma sisälsi giniä, Aperolia, greippimehua ja Yuzu-teesiirappia.  Katselin, kun juoma rakentui baarissa sheikkaavan Joel Tuovisen käsissä. Mies on aikamoinen jonglööri!

”Rustyyn on mahdollista tulla aperitiiville ennen illallista, sillä avaamme jo kello 16, kun Shelter avaa keittiönsä kello 17.  Samoin iltaa voi jatkaa täällä aina pikkutunneille asti”,  Mika Koivula kertoi tullessaan juttelemaan.

Yläkerrassa on mahdollista myös syödä Shelterin keittiön ollessa avoinna.

Shelter & Rusty Bar, Kanavaranta 7, Helsinki

Ravintolaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Shelter - Kanavarannan uusi gastronominen satama

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *