Himahella

Uutuuskirjat tarjottimella: Maista, Isät kokkaa, Opiskelijabudjetilla & Samasta padasta

kirja_kannet

Syksyllä uusia keittokirjoja tulee tavallisesti kuin sieniä sateella. Tämäkään vuosi ei tee asiassa poikkeusta. Himahellassa luupin alla on nyt neljä juuri ilmestynyttä lämpimäistä, jotka kaikki ovat myös hyviä lahjaideoita tulevaa juhlasesonkia ajatellen. Kirjoja löytyy niin tiedonjanoisille, lapsiperheille kuin opiskelijabudjetilla eläville.

kirjat_maista

Laura Rowen Maista – kaikki mitä olet halunnut tietää ruoasta on käännöskirja, mutta ehkä omaan elämäntilanteeseeni näistä eniten kolahtava uutuus. Tiedonjanoni nimittäin ruoan suhteen on pohjaton.  Erittäin sopiva opus tällaiselle hörhölle, joka rakastaa trivialitietoa ja hassujakin tilastoja!

Maista ei ole reseptiraamattu, vaan tietokirja, joka avaa ruoan maailmaa lyhyiden tietoiskujen muodossa. Piirroskuvitettu kirja on visuaalisesti todella herkullinen, mutta ruokatoimittajan kriittinen silmä havaitsee sen nopealla lehteilyllä käännöskirjaksi. Soitin jopa sieniasiantuntija, ruokatoimittaja Marita Joutjärvelle ja kysyin onko Suomessa häränkieli-nimisiä kääpäsieniä, joista kirjassa puhuttiin. Tällaiselle asfalttiruusulle se kun oli täysin outo sienilaji. Marita muisteli sellaisia Suomen metsistäkin löytyvän, mutta asiantuntijallekaan ”verta valuvaa” häränkieltä ei koskaan ole hämäläisessä sienimetsässä vastaan tullut. Sama vierauden tuntu koski kirjan kalaosuutta. Tilapiat, lasikampelat ja monnit eivät ole normikaloja meidän kalatiskeissämme.

Kirjan eri kappaleiden otsikointi on nokkelaa. Nauroin moneen otteeseen saadessani otsikoinnista ja tekstistä oivaltamisen iloa ( Pure lenkki!  Kana: Ylitä tipukynnys! Pavuntarve on suuri). Lisäksi jostakin, vaikkapa pannukakuista, saa muutamalla silmäyksellä tuhdin tietopaketin, jossa on runsaasti uutta asiaa tälläiselle ruoan kanssa ikänsä sählänneelle lukijalle.

Suosittelen lämpimästi kirja hankintaa keittokirjaston tietopuolelle. Se vähän harmittaa, että upea opus olisi ollut vieläkin parempi, jos siitä olisi tehty samalla vaivalla ns. Finnish edition eli sovellettu kirja suomalaisiin keittiöihin.

Laura Rowe : MAISTA -kaikki mitä olet halunnut tietää ruoasta, Cozy Publishing, noin 25 euroa.

kirjat_isatkokkaa
© Tiina Rantanen

Lokakuun puolivälissä nautittiin ravintola Brondassa aamiaista Isät kokkaa -kirjan ilmestymisen kunniaksi.  Kirjan iskät ovat Joonas Hämäläinen, Suomen ensimmäinen MasterChef -voittaja ja pienen pojan isä sekä Serko Rantanen, BW-Restaurantisin Head Chef ja Tomi Björckin oikea käsi. Hänelläkin on pari pojankoltiaista kotona ruokittavanaan.  Miltä siis maistuu kokkien kotiruoka?

kirjat_kokitjakirja
© Tiina Rantanen

Joonas Hämäläinen on vielä taaperon faija, kun Serko Rantanen kuskaa jälkikasvuaan jo fudistreeneihin.

”Maistuvassa ruoassa ei ole kyse taikatempuista”, miehet sanovat. ”Kaikki lähtee hyvistä raaka-aineista ja rokeudesta kokeilla uusia asioita. Myös ennakointi auttaa. Me isätkin sukkuloimme sujuvasti jalkapallotreenien ja vihannesosastojen välissä päiväkotiväsyneiden naitiaisten kanssa.  Kun kokkaamisesta ei mielessään muodosta ylivoimaista ponnistusta, voi liki huomaamattaan tulla pyöräyttäneeksi vaikka täydellisen tomaattipastan.”

Molemmat miehet ovat tehneet heti kirjan alkuun listan, mitä heidän kaapeistaan löytyy aina. Stadilais- ja savolaiskokin toisistaan poikkeavat listat saavat pienen hymyn ruokatoimittajan huulille. Rantasen kaapissa on kookoskermaa, kookosöljyä ja kookospalmusokeria kun taas Hämäläisen keittiössä rällätään voilla, kermalla ja tummalla leivontasuklaalla.

Kirjan ohjeet ovat tässä ajassa, hyvinkin trendikkäitä. Ajatuksena on, että lapsetkin syövät samoja ruokia kuin aikuiset.  Hämäläisen poika on vielä sose- ja sormiruokaiässä, joten muutama ns. vauvanruokakin kirjasta löytyy. Sellaisia edustavat mm. kukkakaali- ja kurpitsapyree.

”Savulohikiusaus, mutta sen ohjetta ei ole kirjassa”, Rantanen vastaa kysyttäessä hänen poikiensa lempiruokaa. Sen sijaan perheen tomaattikastike, joka on aivan perinteinen ”Mutti-kastike”, kuulostaa herkulta.

Julkkareissa tarjottiin myös Rantasen leipomia voisilmäpullia, jotka olivatkin viedä kielen.  Normipullaohjeesta se eroaa siten, että maito on täysmaitoa ja voita käytetään reippaasti, 250 grammaa, puolen litran taikinaan. Samoin voisilmän aineksissa ei pihtailla. Kahdelle pellilliselle voisilmäpullia uppoaa vielä 200 grammaa voita, desi sokeria ja 1 ruokalusikallinen vehnäjauhoja.  Tärkeää on myös se, että pullat paistettaan  juuri ja juuri kypsiksi, 10-12 minuuttia, normaalia alhaisemmassa, 180 asteen lämmössä.

Isät kokkaa on trendikäs ja visuaalisesti kaunis keittokirja, joka sopii jokaiseen nuoreen kotiin. Tai no. Voi kirjan antaa yhtä hyvin lahjaksi vaikka isoisälle. Eihän se hänenkään suunsa tuohesta ole. Ruoat maistuvat varmasti kaikille.

Isät kokkaa -kirjan kuvien ja taiton takana on parikymppinen, multilahjakas Viola Virtamo, jolta itseltäänkin ilmestyi Opiskelijabudjetilla -keittokirja elokuussa. Se taas on erinomainen lahjavinkki vielä vähän nuoremmalle ikäpolvelle, jolle resurssit saattavat yhä olla ongelma, mutta ruoan mausta ei silti haluta tinkiä.

Joonas Hämäläinen & Serko Rantanen: Isät kokkaa, Cozy Publishing, noin 25 euroa.

Viola Minerva Virtamo: Opiskelijabudjetilla, Cozy Publishing, noin 17 euroa.

Lue arvostelu: Blonditiina testasi: Ruokaa opiskelijabudjetilla

Opiskelijabudjetilla_kansi
© Tiina Rantanen

Outi Väisäsen ja Elvi Ristan Samasta padasta – huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi – taisi tulla huutavaan tarpeeseen. Ensimmäinen painos myytiin loppuun alta aikayksikön.

Kirjan ideana on, että jo vauva voi syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa jo ensimmäisistä maistiaisista asti. Lisäksi ohjeet on suunniteltu siten, että ohjeesta riittää seuraavaksi päiväksi vielä lämmitettävää ja raaka-aineita ei tarvitse juosta ympäri kaupunkia. Ne ovat lähimarkettikamaa ja ruoat valmistuvat puolessa tunnissa. Tässä on pähkinänkuoressa tekijöiden hyvän (vauvan)ruoan manifesti.

kirjat_samastapadasta

Outi Väisänen kehitti ohjeet äitiyslomallaan ja testasi ne pienellä tyttärellään.  ”Aikuisten” kotiruoka maistui vauvallekin mauttomia soseita paremmin. Ohjeisiin on merkitty punaisella vain aikuisille sallitut mausteet ja raaka-aineet, mutta ne lisätään ruokiin vasta kun pienokaisen annos on jo otettu padasta.

Kirja on siis samaa grenreä Isät kokkaa -kirjan kanssa, mutta ehkä se on kuitenkin rouheammin perinteistä, joskin innovatiivistä, kotiruokaa. Kirjan tekijä nimittäin ei ole koulutukseltaan kokki, vaan kotitalousopettaja. Kirjan kuvat ovat Elvi Ristan käsialaa.

Outi Väisänen & Elvi Rista : Samasta padasta -huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi. Readme.fi, noin 22 euroa.

Tällainen kattaus tällä kertaa!

Keep on cooking!

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uutuuskirjat tarjottimella: Maista, Isät kokkaa, Opiskelijabudjetilla & Samasta padasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *