Huonekasvit

Joulutähden hoito: Katso, miten saat kasvin kukoistamaan – yksi virhe voi tappaa koko kukan!

Joulutähti on suositu joulukukka, jota ei kannata altistaa kylmälle eikä liialle kastelulle. Katso joulutähden hoito-ohjeet!

Joulutähti kaunistaa kodin ja on oiva lahjavieminen joulun aikaan. Joulutähden hoito ei ole kovin vaikeaa, kunhan muistaa muutaman nyrkkisäännön.

Lue myös: Oho, miten erilaiselta joulutähti näyttää maljakossa! Kokeile itse, mutta muista tehdä tämä asia ensin

Punainen joulutähti.
© Kaisa Rautaheimo

Valitse hyvä joulutähti

Kun hankit joulutähden, valitse terve, vahvan näköinen kasvi, jonka lehdet ovat tummanvihreät ja jämäkät.

Riippuvat lehdet ja litimäräksi kasteltu tai rutikuiva ruukkumulta ovat aina hälytysmerkki: jätä sellaiset kasvit ostamatta. Joulutähden ylälehtien keskellä olevat pienet keltaiset kukkapompulat kertovat tähden tuoreudesta.

Joulutähti ei pidä viileästä ja vedosta. Valitse siis myyntipisteestä sellainen kasvi, joka ei ole ollut aivan ulko-oven vieressä. Kylmettynyt joulutähti pudottaa lehtensä muutamassa päivässä.

Asiantunteva kukkamyyjä osaa pakata joulutähden sään mukaan oikein. Älä milloinkaan kuljeta esimerkiksi marketista hankittua joulutähteä ulkona ilman pakkausta! Muutaman metrin matka alle kymmenessä asteessa voi olla tuhoisa, pakkassäästä puhumattakaan.

Valkoinen joulutähti.
© Kari Hautala

Joulutähden hoito ja kastelu: Älä kastele liikaa!

Joulutähti ei pidä kuivasta, mutta se on suorastaan allerginen liian märälle ruukkumullalle. Jos kasvualusta on aivan litimärkä, juuret mätänevät, lehdet kellastuvat ja putoavat – ja pahimmassa tapauksessa koko joulutähti kuolee.

Liian kuivana pidetty joulutähti pudottelee myös lehtiään, mutta toipuu hyvin kasteltuna.

Joulutähti on kohtuullisen kastelun kasvi. Kädenlämpöinen vesi on sille parasta. Kastele joulutähteä säännöllisesti mutta maltillisesti ja kaada ylimääräinen kasteluvesi pois aluslautaselta. Anna mullan pinnan kuivahtaa kastelujen välillä.

Kukinnan aikana sitä ei tarvitse lannoittaa, mutta jos joulutähteä pidetään joulun jälkeen viherkasvina, sitä voi talviaikaan kastella kerran kuukaudessa lannoitevedellä. Kesäaikaan joulutähteä kastellaan miedolla lannoitevedellä joka kastelukerralla.

Joulutähti viihtyy parhaiten huoneenlämmössä. Pidä joulutähti poissa vedosta, sillä se ei pidä kylmästä eikä vedosta. Aseta joulutähti suojaisaan, vedottomaan paikkaan.  Jos ikkunalauta on kovin tuulinen, siirrä joulutähti mieluummin sohvapöydälle. Joulutähti ei viihdy myöskään lämpöpatterin läheisyydessä. Liika lämpö lyhentää joulutähden kestävyyttä.

Joulutähden hoito on melko helppoa.
© Jorma Marstio

Lue myös Annan juttu: Kyllästyttääkö joulutähti ja amaryllis? Floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille joulukukille

Joulutähti voi kukkia uudelleen – ainakin teoriassa

Joulutähdet heitetään usein pois, kun niiden loistavan väriset ylälehdet ovat karisseet. Joulutähdet ovat kuitenkin monivuotisia, ja ainakin teoriassa ne voi saada kukkimaan uudelleen.

Käytännössä joulutähden kukittaminen kotioloissa on aikaa vievää puuhaa, eikä se aina edes onnistu.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto ry.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulutähden hoito: Katso, miten saat kasvin kukoistamaan – yksi virhe voi tappaa koko kukan!

karin

Minun viime vuotinen joulutähteni kukkii nyt. Hiukka myöhässä, mutta ihanan näköinen. En ole tehnyt mitään poppakonsteja, vaan kukka on ollut vähävaloisessa huoneessa viime syksystä alkaen. Nyt, tottakai, kannoin sen valoisaan olohuoneeseen.

ei viherpeukalo

Olen saanut joulutähden kukkimaan useammankerran, välillä on osunnut joulunaikaan ja välillä jo ennen joulua. ´Eteläikkunalla kerran viikossa liraus vettä joka seisoo minulla kastelukannussa viikon ja annan lannoitetta kun muistan. Nyt on taas viimevuotinen ikkunalla oli kesän ulkona ja viihtyi pensaan katveessa etelänpuolella kastelin aina välillä kun oikein oli kuumaa.

kukka fani

niin mulla on niitä 8kpl ja pidän niistä hyvää huolta

ensikertalainen

mulla on täks vuodeks tavallista pienemmpi joulutähti ja hyvältä näyttää! tosiaan toi kastelu tapahtuu siis normaalisti ruukku multaan?? Ja kuinkahan usein suunnilleen kastellaan?

Alamatuu

Pelastin liiallisesta kastelulta joulutähden keväällä ja kannoin ulos aurinkoon ja kastelin harvakseltaan.Nyt kasvi on rehevä viherkasvi ja noin 40cm korkea.Nyt pitäisi saada se kukkimaan! Mitäs nyt tehtäisiin,jotta punaiset lehdet loistaisivat jouluna tai edes pikkujouluna.

molli

Minulla on kaksi mini joulu tähteä,saa nähdä onnistunko tappamaan.

kukka intoilija

Kuinka olette saaneet amaryllukset uudestaan kukkimaan?

Tina

Amaryllis kukki uudestaan ihan vahingossa. Vaikka kaikki lehdet kuivuivat välillä, siirsin ruukun toisten kukkien taakse ja kastelin tavallisesti. Sipulikasvina teki uudet lehdet ja kukki komeasti. Joku voisi neuvoa ”oikeat ohjeet” 🙂

Kyllä kansa tietää

Minulle kiikutettiin viime joulun alla joulutähti joka oli heti seuraavana aamuna kivannu lehtesä ja se on vähä outua ettei ne lehet oo tippunu vaan jorottavat kiinni niissä okissa niinko ne olisivat jotenni kuitenni vielä hengissä. En oo raaskinu heivata sitä vielä menemään aatellu, että vieläkait se mennee toinenni joulu samalla kukalla. On aina sillon tällon lorrauttanu sille vettä josko se siitä tokenis.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.