Ruoka

Näin sulatat joulukinkun – kinkun sulattaminen ei ole hätähousujen hommaa

Kinkun sulatus mietityttää joka vuosi. Kauanko joulukinkun sulatus kestää? Sujuuko joulukinkun sulatus jääkaapissa, huoneenlämmössä, parvekkeella? Kokosimme tähän vinkit, joilla sulatus onnistuu.

Kinkun sulatus vie aikaa, siksi pakastekinkku kannattaakin hankkia ajoissa. Lopputulos on onnistunut, kun kinkku sulaa hitaasti viileässä.

Lue myös: Unohditko sulatuksen? Ei hätää, jäisenkin kinkun voi paistaa – katso ohjeet!

Kinkun sulatus jääkaapissa

Joulukinkku on parasta sulattaa hiljalleen jääkaapissa. Nyrkkisääntö on, että ison joulukinkun sulatus kestää noin viisi vuorokautta, pienen kolmisen vuorokautta.

Pieni kinkku mahtuu usein jääkaappiin sulamaan, mutta iso kinkku vaatii jo enemmän tilaa. Kotioloissa kinkun voi sulattaa myös ulkona esimerkiksi parvekkeella, jos ulkolämpötila on alle +5 asteen. Jotta kinkku sulaisi, pakkasta ei saa olla kuitenkaan yli -2 asteen.

Kannattaa hankkia pakastekinkku ajoissa,  jotta sulatukselle jää riittävästi aikaa. Mehukkain kinkku saadaan, kun se sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Näin kinkun maku paranee ja suolaus tasaantuu.

Sulata pakastekinkku omassa pakkauksessaan kylmässä, mieluiten jääkaapissa. Kinkku säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa sulaneenakin, joten ei haittaa, jos otat sen yhtä päivää liian aikaisin sulamaan.

Kinkun sulatus vedessä ei ehkä kannata

Kinkun voi sulatusta voi hätätilanteessa nopeuttaa kylmällä vedellä, mutta se ei ole paras vaihtoehto. Vedessä sulatetusta kinkusta irtoaa kypsennyksen aikana nestettä ja lopputulos saattaa olla vähemmän mehevä kuin jääkaapissa hitaasti sulatetuna.  Jos vaihtoehtoja ei ole ja on kiire, laita kinkku muovipakkauksessaan ämpäriin tai  suureen kattilaan ja valuta kinkun päälle kylmää vettä. Vedessä sulattamisen jälkeen kinkku täytyy paistaa heti.

Ison kinkun voi sulattaa ulkona

Kun kinkku ei mahdu jääkaappiin, sen voi antaa sulaa ulkona, esimerkiksi kylmälaukussa. Ulkona sulattaminen onnistuu, jos ulkolämpötila on -2 ja +5 asteen välillä. Liian lämpimässä kinkun pintaosat lämpenevät vaikka sisäosa onkin vielä jäinen. Tällöin saattaa kinkun pintaan syntyä liiallista bakteerikasvua.  Jos kinkkua ei voi viedä pihalle, hyviä paikkoja kinkun sulatukseen ovat myös parveke ja pihalla auton takakontti.

Ulkona muutamassa pakkasasteessa sulatettu kinkku on hyvä siirtää jääkaappiin tai kylmiöön pari päivää ennen paistamista, jotta sen sisälämpötila nousee plussan puolelle.

Kinkun sulatusaika riippuu joulukinkun koosta

Perinteinen luullinen joulukinkku kuuluu edelleen monen joulupöytään, mutta yhä suositumpia ovat myös luuttomat ja muut pienemmät kinkut. Luullisen joulukinkun sulatus kestää aina kauemmin kuin luuttoman. Kuinka suuren joulukinkun tarvitset – laske se Kotilieden kinkkulaskurilla. 

Ota kinkku huoneenlämpöön ennen paistamista

Ennen paistamista kinkku otetaan huoneenlämpöön. Kinkun sopiva sisälämpötila kypsennyksen alkaessa on +6 – +10 astetta. Sisälämpötilan voi varmistaa vielä kinkkuun painetusta paistomittarista ennen kinkun laittamista uuniin. Katso ohje myös kinkun kuorrutukseen.

Tutustu Kotilieden Unelmien joulu -teemaosioon, sieltä löydät vinkkejä, ideoita ja parhaat reseptit jouluun!

Lue myös Anna.fi/Ruoka: Vinkkejä joulukinkun paistoon

Artikkelia on muokattu ja täydennetty 2.10.2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin sulatat joulukinkun – kinkun sulattaminen ei ole hätähousujen hommaa

ulkomaan elävä

Miten kauan kinkku säilyy ennen paistamista jääkaapissa?

Jarru-Mauri

2-3 vuorokautta sulamisen jälkeen.

Mokailija

Minulle kävi moka. 9 kilon pakastekinkku oli huoneenlämmössä sulamassa
lauantaista torstaihin. sitten nostin sen jääkaappiin. onkohan se ihan pilalla? voiko sitä enää paistaa?

moikailijalle..

Enpä menisi ennää paistamaan ko. kinkkua..

Miss Piggy

Ei kinkku kovin äkkiä mene pilalle. Tosin suositushan on että se sulatetaan ”kylmässä”. Eli jääkaapissa esimerkiksi. Huoneenlämpöön kannattaa kinkku nostaa paistopäivän aamuna esimerkiksi. Jos siis aikoo illalla laittaa kinkun paistumaan. Montaa päivää ei kannata kinkkua huoneenlämmössä sulattaa.

FoxyFerrari

Oleme tänään koko yön paistannut kinkun (noin 8 kiloa)… mutta kävi näin, että vaikka uuninlämpötila oli alhainen 100 C koko yö ja viimeiset 2 tuntia 125 C … upsss… aamulla huomasi että kinkun lämpötila on 115 C… Onko se sitten pilalla? Kyllä senkin voi syöda varmasti, mutta onko se huomattavasti huonompi kun 75 C kinkku?

hemuli

FoxyFerrari, se on makuasia, josta voi aina kiistellä. Itse pidän eniten juuri tuollaisesta reilusti ylikypsästä ja kuivahtaneesta kinkusta. Monen muun mielestä se on silloin pilalla.

käsi

paistoin kinkkua kaksi tuntia vahingossa 175 asteessa.. sitten huomasin että niin, 125 astetta. Onko pilalla? Nyt siitä toi pinta on vähä turhan tumma jo..

jorma

ei ole pilalla.

jamojns

itse monesti illalla laitan tulikiven vuolukiven uuniin oma lämpömittari näyttää 300 astetta ja sisälämpömittari 200-225 ja siellä se grillautuu aamuun asti ja aina se on ollut ”ylikypsä” mut joka kerta mureena on mennyt. kompostiin ei oo ikinä tarvinnut heittää.. lopuista hyvä tehä kunnon hernerokka..

hups

mitä tapahtuu jos laittaa 8kilon kinkun sulamaan 36h ennen pastamista huonenlämpötilaan, onnistuuko kinkku?

mutu hommia

Onnistuu se. Ite oon aina paistanut kinkun niin että sulamaan kun joutaa, 24-48 h ennen paistoa. uuniin tunti/kilo ja bonustunti lisäks. jos alkaa tuoksua liian lämpöiselle niin aiemmin pois. aina on ollut hyvää ja mureaa, tykkään kyllä vähän ylikypsästä. ei oo mittareita vielä käytetty. nyt on eka kertaa luomukinkku, saas nähdä toimiiko sama koodi.

Onneton kokki

Huomasin että kinkku oli vielä pakastimessa, n. 3,5kg.. Illalla olis pakko laittaa uuniin..Mahtaako onnistua näin nopea sulatus huoneenlämmössä??

Pakaste mestari

Iiiiiik!! Huomasin että kinkku on vielä pakasteessa ja tänään uuniin kohta puoliin, jos miedolla lämmöllä paistaa niin eiköhän se sula ja paistu huomiseksi???

Ongelmia

Nyt kävi niin että meinasin laittaa heti aamusta kinkun paistumaan mutta on vielä mittarin mukaan jäässä. Oli jääkaapissa alimmaisena tiistaista saakka ja ei jostain syystä sitten sulanutkaan kokonaan. Taitaa jääkaapin alaosassa olla aika kylmä mutta ei mahtunut muuten jääkaappiin.

Otin pakkauksesta ja laitoin kinkkupussiin ja laitoin siihen paistomittarin. Paistomittarin lämpö meni alle nolla asteen, ei kyllä näytäkään kuin nolla astetta alimmillaan. Suunnittelin alunperin että kerkiää päivällä paistamaan niin ei tarvitse yöllä sitä vahtia.

Mitä nyt kannattaisi tehdä? Laitanko uuniin vaikka ei ole 10 plussa astetta kinkun sisälämpötila? Voiko se olla pöydällä monta tuntia kinkkupussissa ettei se pilaannu? Jos vaikka sitten yöllä laittaisi uuniin.

örkki

Jos jäi viime tinkaan, niin sulattakaa kädenlämpöisessä vedessä.Siis kinkku pussissa (ei paljaaltaan ettei maku mene) saaviin,tiskialtaaseen tai johonkin muuhun veden pitävään astiaan.Paisto 1 h/kg kunnes kinkun ”sisälämpötila” 77 C-80C.

Alkulämpö

Paras kinnu tulee kun sisälämpö on +10ºC.
Jos se on jotain muuta, niin tulee vähän huonompi lopputulos, mutta kyllä sen sukulaisille voi syöttää. (kylmempi jää keskeltä raa’aksi, lämpimämpi paistuu kuivemmaksi)

Mummu

Voikohan pakastekinkkua sulattaa kylmälaukussa ulkona, kun lämpötila on – 1.5 astetta. Vai jököttääkö kinkku yhtä jäässä kuin pakasteessakin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.