Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparikranssi

Piparikranssi on joulun herkullisin koriste. Se sopii kauniisti niin kattauksen keskelle kuin juustolautasenkin koristeeksi. Jos haluat ripustaa kranssin roikkumaan, kiinnitä osat pikeerin sijaan tiukemmin sokerisiirapilla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
1  annos

Ainekset

Ruispiparkakkutaikina

  • 100 g voita
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 kananmuna
  • ¾ rkl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • ½ tl inkivääriä
  • ½ tl maustepippuria
  • 1 ½ dl sokeria
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Pikeeri

  • 1 kananmunanvalkuainen
  • 4 dl tomusokeria

Valmistusohje

Piparikranssi valmistuu helposti näin:

  1. Sulata sata grammaa voita mikrossa tai kattilassa. Sekoita kulhossa sulatettu voi, desilitra siirappia ja kananmuna tasaiseksi.
  2. Sekoita kulhossa 3/4 ruokalusikallista kanelia, teelusikallinen neilikkaa, puoli teelusikallista inkivääriä ja puoli teelusikallista maustepippuria, puolitoista desilitraa sokeria, neljä desilitraa ruisjauhoja, kaksi desilitraa vehnäjauhoja ja teelusikallinen leivinjauhetta ja lisää voiseokseen. Kun taikina on tasaista, muotoile se paksuksi levyksi, kääri kelmuun ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
  3. Jaa taikina puoliksi. Kranssiin tarvitset puolikkaan taikinan. Kauli taikina 2–3 mm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulle alustalle. Leikkaa piparimuoteilla vähintään 25 pientä piparia. Jos haluat ripustaa kranssin, tee yhteen pipareista pillillä tai veitsellä pieni reikä, josta voi pujottaa langan.
  4. Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 7–8 minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskistuneet hieman. Siirrä sivuun jäähtymään.
  5. Kun piparit ovat jäähtyneet, valmista pikeeri. Vatkaa kulhossa valkuainen ja neljä desilitraa tomusokeria tahmeaksi vaahdoksi (pikeerin paksuutta ja levitettävyyttä voi säädellä tomusokerin määrällä). Jos koristelet pipareita pikeerillä, siirrä se pursotinpussiin, jossa on pieni pyöreä tylla. Jos käytät pikeeriä vain liimaukseen, riittää pelkkä pursotinpussi, jonka pää leikataan auki.
  6. Koristele piparit haluamillasi kuvioilla ja anna pikeerin jähmettyä noin tunnin ajan.
  7. Kasaa piparikranssi ennen liimausta kerran, jotta hahmotat osasten paikat ja kranssin muodon. Pipareita kannattaa olla muutamana kerroksena, jotta kranssista tulee tukeva. Liimaa pikeerin avulla palaset lomittain kiinni toisiinsa. Jos haluat kranssista vieläkin tukevamman, sulata pannulla sokerista sokerisiirappia, joka toimii erittäin nopeana ja tiukkana liimana. Pikeerin kuivumiseen kuluu reilu tunti.

Vinkki! Leivo tähteelle jäänyt taikina piparikuuseksi.

piparikranssi

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Piparikalenteri


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparikranssi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.