Hääkakkuja on yhtä monenlaisia kuin hääparejakin. Toiset haluaat perinteistä, toiset näyttävää ja modernia. Kysyimme kolmelta hääkakkujen huipputekijältä, mitkä ovatkaan vuoden 2015 kovimmat trendit hääkakkumarkkinoilla.

Painted by Cakes: marenkikoristeita ja kreemiä

Painted by Cakes -blogin pitäjä, Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjan julkaissut ja MTV3-kanavan Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tuttu Emma Iivanainen valmistaa nykyisin Tampereella tilauksesta kakkuja. Hän on erikoistunut näyttävästi koristeltuihin kakkuihin.
– Minulta tilataan ehdottomasti eniten sokerimassalla kuorrutettuja kakkuja, ja näyttävät monikerroksiset sokerimassahääkakut ovat nyt muotia Suomessakin. Hääkakku on häissä tärkeässä osassa ja se on ymmärrettävää, onhan hääkakun leikkaaminen yksi häiden valokuvatuimmista hetkistä.

– Röyhelöt ja liukuvärit ovat olleet jo pitkään trendi ulkomailla, ja nämä trendit alkavat varmasti ensi kesänä näkyä Suomessakin vahvemmin. Marenkikoristeet ja värilliset kreemikuorrutteet tekevät myös tuloaan etenkin ulkomailla. Sokerimassakakuista graafiset kuosit ovat kovassa nousussa ulkomailla, Iivanainen jatkaa.

Hääkakku_paintedbycakes
Suklaakakku suklaahipuilla, täytteenä tuorejuustokinuskitäyte ja vadelma curd -tahnaa. Kuva: Painted by Cakes

Suosituin hääkakkumaku on Iivanaisen mukaan Red velvet, joka on ylipäätään iso trendi tällä hetkellä. Kakku sopii erinomaisesti hääkakkuihin romanttisen tummanpunaisen värinsä ansiosta. Red velvet -kakun maku tulee ripauksesta kaakaota ja raikkaasta tuorejuustotäytteestä. Suklaakakku, sitruunakakku ja porkkanakakku ovat myös kestosuosikkeja.

Onko hääkakuissa pinnalla klassisuus vai haluavatko ihmiset yksilöllisiä ja mielikuvituksellisia kakkuja?

– Suomea ajatellen sana ”klassinen” tarkoittaisi varmaankin mansikkakermakakkua, jota monet kammoksuvat hääkakkuna. Jos ajatellaan koko maailman mittakaavassa, niin klassiset kukin ja pitsein koristellut juhlavat kerroskakut ovat kysytyimpiä. Heti niiden jälkeen seuraavana tulevat mielikuvitukselliset erikoiset kakut, jotka liittyvät esimerkiksi hääparin harrastuksiin, Iivanainen kertoo.

Mielikuvituksellisen kakku, jonka Iivanainen on suunnitellut sisälsi erikoisen yllätyksen.
– Minulta tilattiin romanttisen herkkä, kokonaan valkoinen monikerroksinen hääkakku, jonka koristeena oli syötävää pitsiä ja valkoisia sokerikukkia. Hääpari toivoi kuitenkin, että pienenä yllätyksenä alimman kakkukerroksen alta kurkkaa pieni Super Mario -hahmo.

Kakkuhelmi: persikansävyä ja bestmaneja

Leipuri-kondiittori Pia Penttilä perusti Kakkuhelmen lokakuussa 2010. Tätä ennen Penttilä oli kakkukoristeisiin ja täytekakkujen tekemiseen täysin hurahtanut harrastelija. Kakkuhelmi Oy sijaitsee Helsingin Vallilassa.

Penttilän mukaan klassisuus ja romanttisuus ovat ikitrendejä hääkakkumaailmassa.
– Persikansävyt ovat nyt selkeästi tulossa hääkakkuihin, yhdistettynä heleään vaaleanpunaiseen ja pitsiin.
 Perinteinen valkoinen on edelleen eniten haluttu ja toivottu väri. Pitsit, kukat ja romanttisuus näkyy edelleen valtaosassa kakkuja, mutta myös yksilöllisiä hääkakkuja kysellään jonkun verran.

kakkuhelmen hääkakku
Kakkuhelmen hääkakku. Täytteenä kakussa suklaarouheista vaniljamoussea sekä passionmoussea. Kuva: Kakkuhelmi

Myös kakkumauissa Kakkuhelmen asiakkaiden suosiossa on perinteiset maut.
– Mansikka ja vadelma ovat suosituimpia, perässä tulevat ikisuosikit suklaa ja vanilja, Penttilä kertoo.

Joskus Penttilältäkin on tilattu erikoisempia hääkakkuluomuksia. Yhtenä esimerkkinä kerroskakku, johon toivottiin hahmoina itse hääparin lisäksi myös vanhemmat, kaasot ja bestmanit.

Konditoria PH7: kukkia ja macaron-torneja

JIM-kanavan Suomen paras leipomo -ohjelmastakin tuttu Konditoria Ph7 on perheyritys, joka perustettiin vuonna 2007. Konditorian tuotantotilat sijaitsevat Tuusulassa ja konditoriakahvila Helsingin keskustassa.

Hääkakku_ph7
Ph7-konditorian mansikka-jogurttikakku. (Kuva: Ph7)

Suurimpana hääkakkutrendinä Ph7-konditorian Pedra ja Toni Rantala mainitsevat jenkkikakut eli monikerroksiset ja näyttävät kakut, joissa kakun ulkonäköön panostettaan huolella. Kakkujen nousseista ulkonäköpaineista kertoo myös erikoisin kakku, joka konditoriasta on tilattu.
–  Meitä tilattiin seitsemänkerroksinen kakku, jonka kriteerinä oli ainoastaan upea ulkonäkö. Kakun ei siis tarvinnut olla syötävää lukuunottamatta ylintä kerrosta, jonka hääpari leikkaa. Kakun välikerrokset tehtiinkin sitten oikeista kukista ja jo pelkästään kukille tuli hintaa 350 euroa. Vieraille 
tehtiin jokaiselle omat mini-hääkakut syömistä varten, Rantalat kertovat.

Korean ulkokuoren lisäksi trendejä ovat telineisiin asetettavat hääleivokset ja macaron-torni, joka on erityisesti nouseva trendi maailmalla ja tulossa pian Suomeenkin.

Konditoria PH7 valmistaa hääkakuiksi eniten moussekakkuja, mutta myös perinteisille kermakakuille on kysyntää. Sokerimassalla kuorrutettuja kakkuja tilataan enemmän kesähäihin.

Uutena suosikkimakuna konditoriasta mainitaan appelsiinin ja maitosuklaan yhdistelmä. Muita suosittuja makuyhdistelmiä ovat lime-passion sekä vadelma-valkosuklaa.

Lue lisää

Talvihäiden menu
Kuohuviini ja samppanja ovat häiden suosikit
Ruokaideoita kesähäihin
Vinkkejä häiden järjestämiseen
Punakultainen vihkisormus on trendivalinta

Kuvat: Painted by Cakes, Kakkuhelmi, Ph7