Ruoka

Kotimaista parsaa ei tarvitse kuoria eikä välttämättä edes keittää – aamulla kerätty tankoparsa on jo illalla herkkusuiden lautasilla

Jos et ole syönyt todella tuoretta parsaa, et voi tietää miltä vihreä tankoparsa parhaimmillaan maistuu. Nyt kannattaa kääntää katse vihannesosastolla suomalaisen parsan suuntaan. Kotimainen parsa on herkku, jota saa vain reilun kuukauden ajan alkukesästä.

Kotimainen parsa on valloittanut herkkusuiden ruokakorit. Sen ainutlaatuista makua ylistävät ravintolakokit kuin herkkusuutkin.

Kotimainen parsa ei ole mikään uusi juttu, sillä parsaa on viljelty Suomessa jo 1600-luvulla pääosin herrasväen puutarhoissa kotitarpeisiin.

Nykyisin isommassa mittakaavassa parsaa kasvatetaan Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa muun muassa Sauvossa.

Suomalaista parsaa saa koko kasvukauden isoista S- ja K-ryhmän marketeista. Lisäksi tankoparsaa voi ostaa kauppojen edustoilla vihanneksia myyvistä kärryistä, toreilta ja kauppahalleista. Lisäksi monessa kotimaisiin raaka-aineisiin panostavassa ravintolassa parsakausi on juuri käynnistynyt.

Kotimaisen parsan ainutlaatuinen maku

Kotimainen parsa ja ulkomainen parsa eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ulkomailta tuotu parsa ei ole koskaan kovin tuoretta. Pitkät kuljetusmatkat pitävät siitä huolen.

Kotimaisen parsan maku on uskomattoman raikas, rapea ja makea. Maku muistuttaa hernettä, vihreää ruohoa ja koostumus on rapsakka. Kotimaista parsaa ei tarvitse kuoria eikä välttämättä edes keittää tai kypsentää ollenkaan. Se maistuu raakana valloittavan herkulliselta.

Kotimainen parsa saadaan kuluttajan pöytään todella nopeasti. Parhaimmillaan se on poimittu aamulla ja illalla se on asiakkaan ruokapöydässä.

Sauvolainen parsapelto näyttää vaatimattomalta. Parsa kerätään käsin päivittäin. 
Sauvolainen parsapelto näyttää vaatimattomalta. Parsa kerätään käsin päivittäin.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

”Kyllähän sen tuoreus maistuu lopputuotteessa. Parsan keräys on käsityötä. Me saamme parsan todella nopeasti pellolta pöytään. Kun parsa poimitaan, se viedään pian kylmään veteen, se shokkijäähdytetään, sitten se pestään, leikataan määrämittaan ja niputetaan”, Sauvossa sijaitsevan Järvenkylän tilan isäntä Jari Suominen kertoo.

Suomessa on ainutlaatuiset kasvuolosuhteet – kasvatus ei ole hätähousun hommaa

Suomessa voisi kasvattaa parsaa laajemminkin. Ainutlaatuinen sijainti Pohjolan perukoilla takaa tarpeeksi valoa sekä sopivassa suhteessa lämpöä ja viileyttä.

”Meillä on pitkä valoisia päivä, jotka tekevät parsan makuun sen mehukkuuden. Parsa tykkää myös viileistä suomalaisen alkukesän ilmoista. Täällä on juuri sopivan tasainen lämpö parsalle”, Suominen sanoo.

Liian kuumassa ilmastossa parsa kasvaa liian nopeasti ja kukkii hetkessä, ja kukkiva parsa on korjuukelvoton.

Kotipuutarhassa parsanviljely ei ole kovin nopeaa hommaa eikä helppoa, mutta ei se ole sitä ammattiviljelijällekään. Parsan kasvatus isossa mittakaavassa on sen verran uutta, että Suomesta ei löydy ammattilaisia neuvomaan miten viljelys tapahtuu ja miten sitä tehdään tehokkaasti.

Parsa päätyy asiakkaalle parhaimmillaan samana päivänä poiminnasta. 
Parsa päätyy asiakkaalle parhaimmillaan samana päivänä poiminnasta.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

”Kahdeksan vuotta olemme testailleet ja touhunneet parsan kanssa. Olemme opiskelleet ja käyneet kursseja Hollannissa ja Italiassa, mutta silti käytännön oppiminen on vienyt kymmenkunta vuotta. Olemme joutuneet opettelemaan kaiken alusta asti kantapään kautta,” Suominen lisää.

Oppiminen on tuottanut tulosta. Vuonna 2021 Järvenkylän tilalta lähti 80 000 nippua parsaa (à 250 g). Kaudella 2022 menestyksekkään lisäviljelyn ansiosta parsaa odotetaan valmistuvan herkkusuille 120 000–150 000 nippua.

Järvenkylän tilan viljelijä Jari Suominen (vas.) yhdessä poikansa Saulin ja vaimonsa Ingridan kanssa keväisellä parsapellolla Sauvossa. Taustalla näkyvään peltoon on juuri istutettu uusia juurakoita. Ingridalla on juurakko kädessään. 
Järvenkylän tilan viljelijä Jari Suominen (vas.) yhdessä poikansa Saulin ja vaimonsa Ingridan kanssa keväisellä parsapellolla Sauvossa. Taustalla näkyvään peltoon on juuri istutettu uusia juurakoita. Ingridalla on juurakko kädessään.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Suuri haaste parsan kasvatuksessa on saada suomalaiset arvostamaan kotimaista tuotetta

Ulkomaisen parsan kausi alkaa helmi-maaliskuussa, kun kauppojen hyllyille ilmestyvät eurooppalaiset parsat. Etelä-Amerikkalaista parsaa saa läpi vuoden.

Viljelijät ja kauppiaat uskovat kuitenkin kotimaisen parsan menestykseen. Paras ajankohta tutustua tähän herkkusuiden herkkuun on toukokuun puolivälistä juhannukseen. Ehkä jopa pidempään, jos ilmat sallivat eikä hallaöitä tule.

”Pystyisimme lisäämään tuotantoakin, jos vain suomalaiset löytäisivät tämän herkun lautasilleen,” Ingrida Alijosiute, tilan toimitusjohtaja ja Jari Suomisen vaimo sanoo.

Keskon valikoimassa kotimaista parsaa on ollut jo vuosia.

”Menekki on melko vaatimatonta verrattuna ulkomaalaiseen tankoparsaan. Olettaisin, että juuri hinnalla on tässä suurin merkitys, sillä samaan aikaan myynnissä on eteläeurooppalaista parsaa, jonka on edullisempaa. Mutta kaikki kuluttajat eivät varmasti tiedä, että Suomessakin viljellään parsaa,” Keskon vihannesten osto- ja myyntipäällikölle Liisa Eronen kertoo Kotiliedelle.

Suomalaisen parsanipun hinta vaihtelee 4,50–7 euron välillä, riippuen kaupasta ja myyjästä. Ulkomaisen vastaavan nipun voi ostaa parilla eurolla.

Suomalainen parsa on arvokkaampaa kuin tuontiparsa, mutta lyhyemmän kuljetusmatkan vuoksi myös tuoreempaa, Keskosta muistutetaan.

Mutta onhan sen maku ainutlaatuinen ja tämän makuiselle kotimaiselle tuoretuotteelle ei ole vertaista kilpailijaa. Alkukesän ykkösherkku on kotimainen tankoparsa.

Kotimaista parsaa kannattaa metsästää lähiruokaa myyvistä kaupoista etenkin Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Lähiruoan perässä tullaan pieniinkin marketteihin. Varsinais-Suomalaisen Sauvon keskustan S-marketissa lähituottajien vihanneksia myydään isoja määriä. Suhteessa marketin kokoon vihannesten myynti on todella suurta, etenkin kaikki lähituotettu menee kuin kuumille kiville.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön S-market Sauvo (@smarketsauvo) jakama julkaisu

”Me olemme yksi Suomen vilkkaimmista mökkikunnista ja tämä osa Varsinais-Suomea on oikea aarreaitta lähiruoan suhteen. Kesällä asukaslukumme nousee 2 000 asukkaasta 13 000 asukkaaseen ja etenkin pääkaupunkiseudulta tulevat mökkiläiset haluavat ostaa lähituotettua ruokaa. Parsa uppoaa mökkiläisiin kuin kuuma veitsi voihin,” S-market Sauvon työntekijät kertovat.

Tankoparsa on herkkusuiden suosikkivihannes

Viime aikoina parsaviljelyksiä omiin puutarhoihin ovat tehtailleet suomalaiset herkkusuut, ruoka- ja puutarhabloggaajat. Parsan kasvatus omassa puutarhassa vie aikaa eikä se ole hätähousun hommaa. Parsa antaa satoa noin kolmen vuoden päästä istutuksesta. Kuvassa alla on Kukka ja Kuokka -puutarhapodcastin parsasatoa.

Lue myös: Parsan kasvatuksessa maltti on valttia: Satoa saa vasta vuosien kuluttua istuttamisesta – näiden neuvojen avulla onnistut

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kukka & Kuokka (@kukkajakuokka) jakama julkaisu

Kotimaista parsaa suoraan pellosta suuhun – parsakierros Ahvenanmaalla

Toukokuun loppu on oivallista aikaa saada kotimaista parsaa lautaselle. Kauppojen lisäksi kotimaiseen parsaan ja viljelyyn voi tutustua Ahvenanmaalla, jossa järjestetään joka vuosi toukokuun viimeisenä viikonloppuna Åland grönskar eli Ahvenanmaa viheriöi -niminen tapahtuma.

Tapahtuman puitteissa voi osallistua Parsa kierrokselle, jossa kierretään parsatiloja ja parsaa saa maistella suoraan pellosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotimaista parsaa ei tarvitse kuoria eikä välttämättä edes keittää – aamulla kerätty tankoparsa on jo illalla herkkusuiden lautasilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.