Kodinhoito

Riisihärö viihtyy keittiön koloissa – näin pääset siitä eroon

Löytyikö kuivakaapista öttiäinen? Se saattaa olla riisihärö. Näillä vinkeillä pääset kutsumattomista vieraista eroon!

Erilaiset elintarviketuholaiset viihtyvät ja lisääntyvät huoneenlämmössä. Ne pilaavat elintarvikkeet ulosteillaan, ja niistä eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä. Yksi yleisimmistä kodin tuholaisista on kuivakaapeista löytyvä kuoriainen, riisihärö.

Lue lisää: Marian perheloman karmea seuraus – luteet kulkivat matkalaukussa kotiin, ludepiina kesti kuukausia

Riisihärö on tuttu tuholainen myllyissä ja tehtailla. Se kulkeutuukin kotiin useimmiten kaupasta osettujen pakkausten mukana.

Asuuko kaapeissasi riisihärö?

Mönkiikö leseiden seassa tai riisissä ruskea ötökkä? Riisihärön tunnistaa sen ruskeasta tai mustasta, pitkulaisesta ruumista, jonka etuselän reunat ovat sahalaitaiset. Täysikasvuinen härö on kooltaan parin kolmen millimetrin pituinen. Toukat ovat vaaleita ja pääosin kaljuja.

Riisihärö

Kovakuoriainen pärjää hyvinkin kuivissa ympäristöissä, minkä vuoksi keittiöiden kuivakaapit ovat sille oivaa pesintäaluetta. Riisihärö asusteleekin mieluiten lesepakkauksissa ja kaurahiutaleiden seassa. Se käyttää ravinnokseen myös kuivattuja hedelmiä ja muita elintarvikkeita. Nimensä mukaisesti riisihärö voi löytyä myös riisipussista.

Pienen koonsa ja litteän vartalonsa ansiosta riisihärö pesiytyy mieluusti kaappien koloihin ja rakenteiden liitoksiin. Sieltä niiden hävittäminen voi käydä hyvinkin tuskalliseksi.

Tuholaisten hävittäminen vaatii kärsivällisyyttä

Riisihäröt ja niiden toukat pilaavat elintarvikkeet käyttökelvottomiksi. Riisihäröjen hävittäminen vaatii toki hieman vaivaa, mutta se kannattaa silti tehdä. Riisihärönaaras voi nimittäin elää jopa kolmevuotiaaksi, jonka aikana se ehtii laskea satoja munia.

Usein pelkän tuholaisten asuttaman ruokapakkauksen hävittäminen riittää myös ötököiden hävittämiseksi. Jos esiintymä on hyvin pieni, pakkaukset voi hävittämisen sijasta desinfioida pakastamalla niitä viikon ajan -25-30 C asteen lämpötilassa.

Jos kuitenkin huomaat häröjen levinneen, perusteelliset siivous- ja torjuntatoimenpiteet ovat tarpeen. Avuksi kannattaa ottaa pölynimuri ja ensitöiksi imuroida ötököiden mahdolliset piilopaikat. Tämän jälkeen rakoihin ja pintoihin kannattaa suihkuttaa pyretriiniä sisältäviä sumutteita ja -ruiskutteita, kuten Raidia.

Näin hävität riisihärön oikein

  1. Poista pakkaukset, joissa on tuholaisia. Kerro havainnostasi liikkeeseen, josta ostit tuotteen.
  2. Tarkista muut samassa kaapissa olleet tuotteet, myös avaamattomat pakkaukset.
  3. Voit varmistaa tuotteen puhtauden, kun pakastat sitä ainakin yhden viikon ajan -25-30 asteessa.
  4. Tyhjennä kaapit, imuroi ja hävitä pölypussi. Myrkytä tuhohyönteistorjuntasumutteella. Toista käsittely, kunnes hyönteiset ovat kadonneet. Pyyhi kaapit huolellisesti puhtaaksi.
  5. Säilytä ruokatarvikkeet lasipurkeissa tai tiiviissä muovipusseissa vähintään kuukausi vielä sen jälkeen, kun viimeinen yksilö on hävinnyt.

Lähteet: Sisätilojentuholaiset.fi, Vieraslajit.fi, Hyönteismaailma.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riisihärö viihtyy keittiön koloissa – näin pääset siitä eroon

santsa

Kokemusta riisihärötä, todllinen riesa. Heitin monta kertaa kaikki kuviaelintarvikkeet roskiin, siivosin kaapit perusteellisesti, myrkytin, tuuletin, ostin uudet jauhot ym. – ja riisihärö se palasi aina uudestaan. Kaupungin elintarvitarkastaja oli sitä mieltä, että ne kulkevat kerrostalossa kerroksesta toiseen ja koko talon myrkytys ammattilaisten toimesta olisi ainoa joka voisi tehota. Taloyhtiö tähän ei kuitenkaan suostunut.
Riisihärö hävisi vasta kun muutimme. Arvatkaa otinko mitään elintarvikkeita muutossa mukaan? EN! Kaikki laitettiin roskiin ja uudessa kodissa aloitettiin ”puhtaalta pöydältä”.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.