Suola ja sooda puhdistusaineina

Sunnuntaina 16.9.2012, Laura Tuomela, Kodinhoito
Kommentoi
Katsottu: 194434 kertaa

Perinteiset tahranpoistoon ja puhdistamiseen käytetyt aineet voi joskus korvata kotikaapista löytyvällä vaihtoehdolla.

Kokeile suolaa ja soodaa. Ne ovat kokonaan luonnontuotteita sekä edullisia ja helppokäyttöisiä puhdistusaineita, joita löytyy jokaisesta kodista.

Suola

Suolaa voi käyttää hopean kiillotukseen. Laita kuumaa kestävän vadin pohjalle pala alumiinifoliota ja ripottele sen päälle suolaa. Asettele puhdistettavat hopeaesineet foliolle ja kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä niin, että esineet peittyvät. Anna puhdistua muutamasta minuutista varttiin. Tummuus lähtee hopeasta tällä menetelmällä täysin ilman hankaamista.

Kylpyammeen puhdistamiseen voi kokeilla etikan ja suolan seosta. Hankaa amme seoksella ja huuhtele. Sama vaikutus saadaan suolaan kastetulla sitruunalla hangattaessa.

Suolan ja etikan seoksella raikastuu myös jääkaappi. Aseta pieni kupillinen seosta jääkaapin hyllylle pitämään hajut poissa.

Suolan ja etikan seos puhdistaa kalkkisaostumista likaantuneet astiat. Liota hetki ja huuhtele.

Suolalla voi poistaa ruostetahroja. Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin.

Punaviinitahra lähtee suolalla. Ripottele tuoreelle tahralle suolaa ja anna vaikuttaa hetki. Suola imee nesteen itseensä. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä ja pese pesuohjeen mukaan.

Ruokasooda

Raikasta matot soodalla. Ripottele matoille runsaasti ruokasoodaa, anna vaikuttaa hetki ja imuroi. Toimii myös pehmoleluihin.

Kuppeihin pinttyneet tee- ja kahvitahrat saa poistettua soodalla. Hankaa kuppien likaisita pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä. Ruokasooda soveltuu puhdistusaineeksi myös muille hankausta kestäville pinnoille.

Kahvin-, teen- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun keität niissä soodan ja veden seosta.

Lika irtoaa mikroaaltouunista, kun keität siinä kupillisen vettä, jossa on ruokasoodaa. Pyyhi uunin seinämät puhtaiksi.

Viemäri raikastuu, kun kaadat sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa 15 minuuttia. Laske perään kuumaan vettä.

Pyykit ja pesukonekin raikastuvat, kun laitat koneen pesuainelokeroon pesuaineen sijasta yhden desilitran ruokasoodaa.

Kokeile ruokasoodaa myös öljy- ja rasvatahroille sekä sukkiin ja kenkiin hienhajua poistamaan.

Teksti: Senja Jääskeläinen

Oletko käyttänyt suolaa tai soodaa puhdistusaineena? Miten? Kerro vinkkisi.

Asiasanat: kodin opas

Viestit 34

4.11.2010 klo.10:56
Tytti49

Tytti49

Mistä ruokasoodaa saa ostaa isommissa pakkauksissa? Sille tuntuu löytyvän käyttöä kotimme joka nurkkaan ja tarkoitukseen. On koiria 3, kissoja 2, lapsia ja nuoria ja aikuisia: Munuaissairas mieheni vatsahappoihin sitä säännöllisesti syökin - natriumbikarbonaattia, mutta siihen hänellä on oma reseptinsä.

Vastaa
5.11.2010 klo.9:10

Ainakin paikkakuntamme K-Supermarketissa on myynnissä (maustehyllyssä)
Ruokasooda-purkki 1,155 kg. Ruokasoodan syöminen lääkkeeksi ei ole epäterveellistä; isoisäni söi sitä aikoinaan liian happaman vatsansa takia ja hän eli 89-vuotiaaksi. Käytän ruokasoodaa lähes päivittäin tiskialtaan puhdistamiseen, rasva lähtee sillä hyvin eikä sooda ole myrkyllistä.

Vastaa
21.3.2011 klo.13:39
Siivoushul...

Siivoushul...

Kissanpissan haju lähtee matosta kun kastelee maton ensiksi kuumalla vedellä ja ripottelee ruokasoodaa ympäri mattoa ja sen jälkeen loiskauttelee etikkaa päälle ja antaa sen vaikuttaa noin 20 min ja sen jälkeen huuhtelee seoksen pois matolta ja pesee sen maton fairyllä ja sen jälkeen vielä huuhtelee maton sitruuna vesi seoksella ja antaa maton kuivua pari päivää ja voi viedä vaikka ulos kuivumaan jos on kesä. Sillä etikan haju voi olla matossa muutaman päivän mutta häviää kyllä.

Vastaa
10.4.2011 klo.10:30
mummu60

mummu60

Heips….

Minulla on öljyväritaulu…joskus aikoinaan on tupakoita sisällä ja nyt taulu haisee tunkkaiselta uudessa kodissani….

Olisiko ruokasoodasta apua hajuun…..

Vastaa
6.6.2011 klo.15:26
Vesikanist...

Vesikanist...

Mökillä juoma- ja käyttövettä pitää tuoda muovisissa 10 litran vesikanistereissa. Nyt vesi haiskahtaa pahalta. Miten muovisen vesikanisterin saa jälleen puhtaaksi ja hajuttomaksi?

Vastaa
19.9.2011 klo.23:32
Briha

Briha

Ihmettelen soodan ja etikan seosta… toinen on emäs ja toinen happo… vanhalla koulupohjalla arvelen että niillä neutraloidaan toisiaan eikä esim. maanparannuksessa niitä suinkaan sekoiteta…kertokaapa tietäjät mistä on kysymys.

Vastaa
21.10.2011 klo.21:55
kukonmuna

kukonmuna

läteekö sillä soodalla myös ns. pinttynyt rasva esim. mikroaaltouunista?

Vastaa
8.12.2011 klo.9:5
Al Kemisti

Al Kemisti

”Ihmettelen soodan ja etikan seosta… toinen on emäs ja toinen happo… vanhalla koulupohjalla arvelen että niillä neutraloidaan toisiaan eikä esim. maanparannuksessa niitä suinkaan sekoiteta…kertokaapa tietäjät mistä on kysymys.”
Ehkä siinä on jujuna jokin syntyvä kemiallinen reaktio, kuplimista ja mustaa savua sekä 'poff' :)

Vastaa
26.2.2012 klo.15:34
v,8

v,8

Al kemisti: älä jhmettele, kaada tiskialtaaseen vähän ruokasoodaa ja etikkaa päälle näet mitä tapahtuu. Älä hengitä kaasua. Raikasta kevättä.

Vastaa
14.4.2012 klo.0:9
"Tee tahra...

"Tee tahra...

Sitä on niin neuvoton, kun se tahra ei vaan lähe siitä joka päiväsestä hyvän kokoisesta kahvallisesta 4dl savimukista. Niitä ei enää tehdä ilmeisesti. Tytöt sen tietää äiteensä opeista , mutta ”raavas” ei oivalla, se on fakta. ETTÄ MITEN SE SOAHAAN PUHTAAKS ILIMAN häppeetä. Ei kiirettä karsta on paksu melekeen vuoltavissa.

Vastaa
14.7.2012 klo.11:59
titi

titi

Kuinka sooda toimi esim ei hopeaa sisältävien korujen kanssa?

Vastaa
11.8.2012 klo.10:52
Hartsa

Hartsa

Toimiva ja halpa idea valkaista hampaita on tehdä ruokasoodasta ja sitruuna/limetti hedelmästä puristetusta mehusta tahna ja kerran pari viikossa harjata sillä hampaat. Annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Valmistettaessa seos kuplii.. Myös ruokasooda ja hiukan vettä ja peroksidia tahna toimii. Peroksiidista ( kutsuttu myös veryperoksiidi) vapautuu 1 arvoista happea jolla on vahva desinfioiva ja valkaiseva vaikutus..
Vinkkejä asiasta näyttää olevan runsaasti You tubessa haulla ”teeth whitening” , Sieltä löytyy luonnollisesti satojen eurojen ”vinkkejä” .. Moi.

Vastaa
11.8.2012 klo.10:55
Hampaan va...

Hampaan va...

HAMPAAN VALKAISU

Toimiva ja halpa idea valkaista hampaita on tehdä ruokasoodasta ja sitruuna/limetti hedelmästä puristetusta mehusta tahna ja kerran pari viikossa harjata sillä hampaat. Annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Valmistettaessa seos kuplii.. Myös ruokasooda ja hiukan vettä ja peroksidia tahna toimii. Peroksiidista ( kutsuttu myös veryperoksiidi) vapautuu 1 arvoista happea jolla on vahva desinfioiva ja valkaiseva vaikutus..
Vinkkejä asiasta näyttää olevan runsaasti You tubessa haulla ”teeth whitening” , Sieltä löytyy luonnollisesti satojen eurojen ”vinkkejä” .. Moi.

Vastaa
23.8.2012 klo.11:31
Hui

Hui

Hui, kuulostaa aika rajulta keinolta valkaista hampaita. Happo syövyttää? Ja kaksi kertaa viikossa on jo melkoinen hyökkäys. Itse tyydyn hiukan kellertäviin ta harmahtaviin hampaisiin mieluummin kuin testaan kiilteen kestävyyttä. Mutta kukin tyytlillään.

Vastaa
20.9.2012 klo.20:54
Hajuturkis

Hajuturkis

Millä ihmeellä saisin vanhasta sisäturkistani hajun pois? Olen säilyttänyt sitä monia vuosia paksussa paperisessa pukupussissa ulkovarastossa ja nyt siinä on siis sellainen ”ulokoiran” haju. Olen tuulettanut ja tuulettanut sitä ulkona joka sateettomana päivänä, mutta haju tuntuu pysyvän. Voisiko tuolla ihmeaineella, ruokasoodalla, kokeilla hajun lähtöä ja miten sitä tulisi käyttää? En raskitsisi millään pesettääkään sitä, on se sen verran kallista. Kyseessä on siis kelsiturkki.

Vastaa
20.11.2012 klo.10:29
haju

haju

Tupakanhajun saa pois vaatteista lisäämällä kuumaan kylpyveteen pari desiä etikkaa ja ripustamalla vaatteet ammeen yläpuolelle höyryyn.

Vastaa
5.1.2013 klo.15:30
uffe

uffe

saisiko näillä myös kuoma-kengistä sen märän villasukan hajun??

Vastaa
17.2.2013 klo.14:38
Kuomat suc...

Kuomat suc...

haisevat Kuoma kengät ovat valmistajan vika!! Itselläni oli tällaiset viime talvena ja soitin Kuomalle asian takia. he myönsivät että kyseessä on valmistusvirhe pohjallisissa!!! Ja käskivät heittämään pohjalliset roskiin + lähettivät uudet pohjalliset ilmaiseksi tilalle. Joten ei muuta kuin soitto Kuoma jalkineelle. Nykyän kyseiset jalkineet hajoavat jo alle yhden talven normaali käytössä, ja jos ne kastuvat vähääkään, eivät sen älkeen enään pidä vettä ollenkaan. Tuntuu että ko jalkineet myyvät itseään enään vaan vanhalla maineellaan ja valmistaja viis välittää siitä minkälaisia heidän valmistamat jalkineet ovat tänä päivänä. Ikinä en enään Kuoma kenkiä osta tai käytä.

Vastaa
21.2.2013 klo.0:15
Kille

Kille

Tuo todellakin totta. Kuomien pohjat eivät kestä käyttöä, pohja murenee paloina irti. Nolla keleillä imee vettä joka aiheuttaa pahan hajun kengän sisään. Patterin välissä kuivattamalla kuivuu ja haju häviää, kastuessaan alkaa uudestaan haista. Ainoastaan kovalla pakkasella voi käyttää risapohjaisia kuomia. Kahdet kuomat hajonnut samalla tavalla, talven - kahden käytössä. Ei oikein innosta ostaa kolmansia kuomia. Koko on 43, ilmeisesti kaiken kokoisissa sama vika.

Vastaa
13.5.2013 klo.17:4
tietämätön

tietämätön

Voiko soodalla pestä mustia pilkkuja kaakeleiden saumoista? Ja miten laimennus?

Vastaa
18.5.2013 klo.5:46
näkkäri

näkkäri

Puhdistin valkoisesta liinasta oikein kiinni pinttyneen homeen, soodaa ja etikkaa päälle, niin kastelin liinan ensin. Ensin laitoin soodaa ja sen päälle etikkaa home valkeni silmissä, se oli ihan taikuutta.

Vastaa
4.6.2013 klo.21:36
kysyvä

kysyvä

Hammaslääkärissä rupesin kyseleen ,onko mitään haittaa kun olen pessyt hampaitani soodalla.
Sanoivat että sooda on hyvä aine ,mutta voi viedä paljon käytettynä hammaskiilteen.
Itse olen ollut tyytyväinen raikastajaan ja valkaisijaan.

Vastaa
1.9.2013 klo.15:34
höpsis

höpsis

Sooda ei ole luonnontuote. Se valmistetaan hyvin kovalla prosessilla. Vain Yhdysvalloissa on soodakaivoksia, mutta se ei ole vientituote.

Vastaa
28.10.2013 klo.17:30
tertsa*

tertsa*

onko jollain sulannut kiinni uunin pohjalla suojana ollut alumiinifolio.? minulla kävi niin, olisiko jokin keino miten sen saisi poistettua/puhdistettua.?

Vastaa
31.12.2013 klo.14:46
Vekke

Vekke

Ruosteen eli hapettumat saa pois metalleista seuraavasti. Liota veteen soodaa (tai suolaa). Kiinnitä puhdistettavaan kappaleeseen sähköjohdin vaikkapa pyykkipojalla. Tarvitset vielä toisen metallia olevan uhrattavan kappaleen. Tarkoitukseen EI KÄY ruostumaton teräs, koska siitä muodostuu prosessissa erittäin myrkyllisiä aineita!

Tarvitset lisäksi tasavirtalähteen. Tällaisena toimii hyvin esim. Auton akkulaturi (auton akkukin sopii tarkoitukseen). Puhdistettava kappale kytketään miinusnapaan ja uhrautuva kappale plusnapaan. Kun kytket virranpäälle, alkaa nesteessä porina lähes välittömästi.

Miinusjohtoon kytkettävä kappale puhdistuu ruosteesta itse vahingoittumatta. Uhrattava kappale taas liukenee liuokseen.Napaisuuden tulee olla oikeinpäin, ettet tuhoa puhdistettavaa kappaletta. Lisää tietoa saat esim haulla: ruoste+poisto+sähkö

Vastaa
31.12.2013 klo.17:22
Veke

Veke

Olet varmaakin jo saanut vastauksen kysymykseesi. Muille: Hanki muutama kieppi hopealankaa (askarteluliikkeet) ja anna sen lillua vedessä. Omasta kokemuksesta: Vesi kannussa vuoteen vieressä säilyy juomakelpoisena ja raikkaana useita viikkoja.

Sama periaate on vesiputkissa. Kuluttajan läheiset johdot ovat kuparia samasta syystä.

Matalassa lämpötilassa homma toimii hienosti.Korkeassa lämpötilassa kupari on myrkyllistä.

Huoneen lämpötilassa olemme kaikki ns. turvallisella alueella.

Veikko

Vastaa
17.6.2014 klo.9:13
J.K

J.K

Ammeen ja kaakeleiden ja jopa hanojen puhdistukseen ei ole parempaa ainettta kuin hammastahna! :)

Vastaa
5.10.2014 klo.20:10
Laiskuus o...

Laiskuus o...

En kyllä ollenkaan ymmärrä, miten olen kohta parikymmentä vuotta tullut toimeen ammeen ja hanojen putsaamisessa pelkällä mikrokuituliinalla …. Vaan se on kyllä rutkasti parempi kuin tämä kotimainen….. Eipä tarvi kuurata ja hinkata eikä huuhdella, sen kun pyyhkäisee ja kirkasta on…. Mutta teenkin sen ainakin kerran päivässä….. Ja ammekylvyssä ollessa kannattaa veteen lisätä hiusshampoota jo siinä vaiheessa kun laskee vettä. Tulee hyvä vaahto ja se putsaa myös ammeen…. kunhan tyhjennyksen jälkeen suihkutan puhtaalla vedellä…..

Vastaa
22.10.2014 klo.19:52
lenni

lenni

miten puhdistan kaakelin saumat

Vastaa
15.1.2015 klo.14:44
Asvaltti

Asvaltti

Sooda on aivan hämmästyttävän hyvä puhdistusaine pohjaan palaneen teräs- tai emalikattilan puhdistamiseen.

Sooda EI sovellu ALUMIININ puhdistamiseen!

Pohjaanpalaneeseen kattilaan vettä, huiskaus soodaa ja kiehumaan liedelle. Jos seos on sopiva niin muutaman minuutin keittelyn jälkeen on nautinnollista katsoa, kun karsta alkaa riekaleina irrota liuoksessa.

Kaikki ovat varmaan joskus yrittäneet hankaamalla puhdistaa kunnolla pohjaan palanutta kattilaa ja todenneet homman liki mahdottomaksi.

Vastaa
29.1.2015 klo.10:27
HES

HES

Hei! Pohjaan palaneessa kattilassa voi myös keittää tuhkaa jos sitä on saatavilla. Toimii!

Vastaa
29.1.2015 klo.21:27
Martoilta ...

Martoilta ...

Kaytan ruokasoodaa sekä etikkaa esim viemäreiden puhdistukseen. 1dl soodaa ja 2 dl etikkaa.. Samoin pidan seka jaa- että kylmäkaapista pienen purkin soodaa. Samoin lahelllä tiskipöydän alla olevassa roskien lajittelulaatikossa (esim. Biojätteen lähellä).

Vastaa
6.2.2015 klo.10:34
joku

joku

Samalla tavalla puhdistuu myös Omo pyykkipulverilla. Ripaus omoa ja kuumaa vettä hanasta, kiehaautus tai haudutus ja pohjaan palaanut ruoka irtoss helposti.

Vastaa
3.4.2015 klo.10:52
ApuWa

ApuWa

Heips!
Ostin kankaisen kulmasohvan käytettynä ja kotona huomasin että,sen kangastyynyt oli pesty ja käytetty roimasti hajustettua huuhteluainetta ja koko sohva ja nyt huonekkin tuoksuu mahdottomasti.
Voisiko joku auttaa miten saan hajut pois ?

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu