Kodinhoito

Pyykinpesu ja lajittelu: Katso kattavat ohjeet vaihe vaiheelta

Miten pyykit lajitellaan ja mitä kaikkea pyykinpesussa pitää ottaa huomioon? Nämä asiat haluat tietää ennen kuin laitat pesukoneen pyörimään.

Pyykkärin perussäännöt ovat helpot, mutta sitäkin tärkeämmät. Pyykinpesu ja lajittelu sujuu näillä ohjeilla.

Lue myös: Häpeätkö pyykkitelinettäsi? Tässä 5 tyylikästä telinettä, joita kelpaa pitää esillä

Pyykinpesu

1. Pyykinpesu alkaa huolellisella lajittelulla

Vaaleanpunaiseksi värjäytynyt valkopyykki tai nukkekokoon kutistunut villapaita harmittaa jokaista pyykkäriä. Näiltä virheiltä voidaan välttyä pyykin huolellisella lajittelulla. Samanlaista pesua edellyttävät vaatteet pyritään keräämään yhteen. Pyykit kannattaa lajitella paitsi värin ja pesulämpötilan myös materiaalin mukaan. Eri materiaaleilla ja kuiduilla on oma ihanteellinen puhdistuslämpötilansa ja pesumekaniikkaakin ne kestävät eri tavoin. Noudata aina pesuohjemerkkejä ja pesuaineen annosteluohjeita.

2. Taskut tyhjiksi ennen pyykinpesua

Ennen kuin pyöräytät koneen käyntiin, tyhjennä kaikkien vaatteiden taskut ja sulje vetoketjut, hakaset sekä tarranauhat. Jätä napit auki, jotta ne eivät repeydy ja irtoa pesussa. Nurinpäin käännetään kaikki jäykät ja voimakkaan väriset tekstiilit, kuten farkut. Narut ja kengännauhat. Rintaliivit ja sukkahousut pestään pesupussissa. Kaarituellisille liiveille konepesua ei suositella lainkaan.

Lue myös: Pesitkö vaatteiden lisäksi myös nenäliinan pesukoneessa? Katso 10 tapaa saada nöyhtä pois vaatteista

3. Valitse pesuaine oikein

Olisi ihanaa, jos pärjäisi vain yhdellä pyykinpesuaineella, mutta valitettavasti näin ei ole. Tarvitaan ainakin valko-, kirjo- ja hienopesuainetta. Kaikkia löytyy jauheena ja nestemäisenä, hajustettuna ja hajustamattomana. Valkopesuainetta voi käyttää kaikissa lämpötiloissa. Se sisältää valkaisuainetta, eikä sovi värilliselle pyykille. Kirjopesu-aineessa ei ole valkaisuaineita. Siksi se on parasta kirjopyykille. Hienopesuaineet ovat mietoja ja usein nestemäisiä, jolloin ne liukenevat helposti veteen ja sopivat myös käsinpesuun. Allergikkojen ja vauvanpyykin pesijöiden kannattaa suosia hajustamattomia allergiatestattuja pesuaineita.

4. Annostele ohjeen mukaan

Pesuainetta annostellaan veden kovuuden mukaan. Suomessa vesi on yleensä pehmeää, joten pieni määrä pesuainetta riittää. Usein pesuainetta annostellaan liian paljon, eikä se ehdi huuhtoutua vaatteista kunnolla pois. Myös ympäristö kuormittuu turhaan. Katso annosteluohje pakkauksesta ja noudata sitä. Vähennä määrää, jos pyykkiä ei ole paljon, se ei ole kovin likaista tai pesukoneesi on normaalia pienempi. Puolen desilitran mitta on hyvä apuväline tiivistepesuaineen annostelussa.

5. Huuhteluainetta harkiten pyykinpesuun

Huuhteluaineen käyttö ei ole välttämätöntä, mutta sitä voidaan käyttää konepesun yhteydessä. Huuhteluaine vähentää sähköisyyttä ja saa tekstiilit tuntumaan pehmeiltä. Huuhteluaine ei sovi kaikille materiaaleille. Teknisistä kankaista valmistettuja urheiluvaatteita ostaessa saa usein kuulla myyjän muistutuksen huuhteluaineen sopimattomuudesta. Huuhteluaine kerääntyy vaatteisiin ja kuormittaa tarpeettomasti ympäristöä, joten ainakin herkkäihoisten ja ympäristöä ajattelevien kannattaa harkita tarkkaan sen käyttöä.

6. Konekin tarvitsee pesua

Pesuaineiden zeoliitti sakkautuu pesukoneeseen. Pese kone muutaman kerran vuodessa tyhjänä 90 asteen pesuohjelmalla ja annostele pesuaineeksi fosfaattipitoista pesuainetta tai apteekissa myytävää sitruunahappoa. Puhdista säännöllisesti pesu- ja huuhteluainelokerot sekä koneen täyttöaukon kumikaulustiiviste esimerkiksi astianpesuharjalla ja vedellä. Kuivaa huolellisesti. Tyhjennä pesukoneen nukkasihti vähintään kaksi kertaa vuodessa ja kuivausrummun nukkasihti ja vesikaukalo aina käytön jälkeen. Pyyhi pesukoneen ulkopinnat pölystä kerran kuussa. Anna pesukoneen kuivua aina pesun jälkeen luukku auki, jotta sisäosat kuivuvat ja kone ei homehdu.

Lue myös: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Pyykin lajittelu

Vaalea valkopyykki

Valkopyykki on nimensä mukaisesti vaaleaa tai valkoista pyykkiä. Sen sekaan voi hyvin lajitella vaaleansiniset lakanat ja hempeän keltaiset pyyhkeet. Valkopyykkinä pestävien tekstiilien tulee kuitenkin olla kuumaa lämpötilaa kestävää puuvillaa. Valkopyykin voi pestä jopa 95 asteessa, jolloin lopputulos on taatusti puhdas. Lakanat ja pyyhkeet pestään pölypunkkien karkottamiseksi vähintään 60 asteessa.

Lue myös: Pellavan pesu: 5 vinkkiä pellavatekstiilien pesuun, hoitoon ja säilytykseen

Värikäs kirjopyykki

Kirjopyykkiin lajitellaan värikkäät puuvillaiset vaatteet. Uudet vaatteet kannattaa pestä erillään muusta pyykistä, sillä ne päästävät usein ensipesussa väriä. Kirjopyykin korkein lämpötila on 60 astetta. Kuumempaa vettä eivät hyvätkään värit kestä. Vaatteita pestään nykyisin niin usein, että tavallisesti 40 asteen värejä säästävämpi pesuohjelma riittää puhdistamaan ne.

Erilaiset tekokuidut

Pyykki lajitellaan paitsi värin myös materiaalin mukaan. Tekokuituvaatteet on syytä pestä eri tavoin kuin puuvillavaatteet. Tavallisen pyykin seassa ne sähköistyvät helposti ja keräävät itseensä muista vaatteista irtoavaa nukkaa. Tekokuituiset vaatteet ja siliäviksi käsitellyt vaatteet olisi hyvä pestä niille tarkoitetulla ohjelmalla, joka on uusimmissa pesukoneissa. Jos sellaista ei ole, täytä kone vain puolilleen ja käytä kirjopyykkiohjelmaa lyhyellä linkouksella.

Lue myös Anna.fi:stä: Totuus vaatteiden pesulämpötiloista – näin peset pyykit luontoa ja sähkölaskua säästäen

Arka hienopesupyykki

Hienopestäviin kuuluvat kaikki arat materiaalit kuten silkki ja konepestävä villa. Myös hyvin aranväriset tekstiilit, vanhat kankaat tai erityisen rypistyvät materiaalit on hyvä pestä koneen hienopesuohjelmalla. Kone täytetään vain puolilleen, jolloin tekstiilien keskinäinen hankaus vähenee ja pesu on hellävaraisempi.

Pitkää ikää tekstiileille

Vaatteet ja liinavaatteet kuluvat käytössä. Oikealla hoidolla ja säilytyksellä tekstiilien käyttöikää voi pidentää huomattavasti. Hyvälaatuiset tekstiilit kestävät kulutusta ja pesukertoja paremmin kuin huonolaatuiset.

Juttua muokattu 15.4.2021: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyykinpesu ja lajittelu: Katso kattavat ohjeet vaihe vaiheelta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.