Paratiisi takapihalla

Vanhat rakkaat huonekasvit

palmut
Kentiapalmut viihtyvät puolivarjossa ja ovat pitkäikäisiä.

Vuosia sitten hankin ensimmäiset palmuni, jotka yhä jaksavat kasvaa olohuoneessamme. Monet vanhoista huonekasvilajeista sopivat nykyaikaiseenkin kotiin.

Kentiapalmut ovat olohuoneemme helmiä. Kiitos kasvilamppujen ne viihtyvät seinänvierustoillakin. Kultapalmu oli rehevä, mutta menehtyi punkkien kourissa.

 

hienohelma ja unelma
Karkealehtinen hienohelma ja hienolehtinen unelma kasvavat kotonamme.

Lapsuudestani muistan, että äidin lempikasveja oli 1960-luvulla kamarin seinällä versova unelma. 1970-luvulla muodissa oli kirjovehka. Vanhat huonekasvilajit ovat yhä voimissaan – varmasti juuri kestävyytensä vuoksi.

 

aaroninparta
Kovin harvoin löytää enää aaroninpartaa, joka on helposti lisättävä huonekasvi.

1980-luvun alussa aloitin harjoittelijana Niuvanniemen sairaalan puutarhalla Kuopiossa.  Sieltä matka jatkui puutarhurikouluun ja puutarhaopistoon.

Lepaalla ihastuin aaroninpartaan, joka on oikeastaan tuttu jo 1800-luvun puolelta.  Todella helppo lisätä pikkuisista rönsytaimista.

anopinkieli
Kapea- ja leveälehtiset anopinkielet olivat yhteen aikaan sisustusartikkeleiden suosikkikasveja.

Anopinkieli oli 1930-luvulla muotikasvi, jota kuvailtiin tyylikkääksi ja helppohoitoiseksi. Sitä se onkin, ja joku vuosikymmen sitten se keekoili jokaisessa sisustusta käsittelevässä artikkelissa.

 

kirjovehka
Kirjovehka on kotoisin tropiikista, joten se ei siedä vetoa ja kylmyyttä.

Kirjovehka taitaa olla ns. uudempi tulokas, mutta äitini kasvatti niitä jo 40 vuotta sitten. Kun muutin ensimmäiseen opiskelukämppääni, sain taimen kainalooni. Veto vei sen hengen, mutta aina nähdessäni kasvin muistot palaavat.

 

peikonlehti
Isot peikonlehden lehdet ovat jo reikäisiä, mutta puhkeavat ehyinä.

Peikonlehti on tunnettu jo ainakin 1800-luvulta, ja kotonamme se on viihtynyt opiskeluajoista alkaen. Vaatimattomaan hoitoon tyytyvä köynneliäs kasvi piti lopulta pistää palasiksi ja juurruttaa uudelleen.

 

rönsylilja
Nappaa rönsyliljan alku ruukkuun – menestys on varmaa.

Rönsylilja on vaatimaton huonekasvi, joka uusiutuu helposti. En enää muista, mistä nykyisen taimeni rönsyt sain, mutta nyt alkuja riittäisi vaikka muille jakaa.

vanhat puutarhakirrjat
Vanhat huonekasvit löytyvät parhaiten vanhoista huonekasvikirjoista.

Tutustu Leena Arkion Rakkaat vanhat kasvit (Otava), joka on arvokas klassikkoteos. Ostin sen puutarhakirjoja myyvältä alan harrastajalta muutama vuosi sitten. Kirpparilöytö A.M.Idman-Tigerstedtin Kodin ruukkukasvit kuuluu edellisen kirjan lähdeaineistoon.

Muista myös nämä

  1. Araliat ovat vanhoja, komeita viherkasveja.
  2. Huonekuusi viihtyy parhaiten viileässä.
  3. Tuonenkielo sietää kehnoakin hoitoa.
  4. Kumipuut ovat viihtyessään upeita.
  5. Saniaiset vaativat säännöllistä sumutusta.
  6. Kiinanruusu on komea viherkasvi, joka myös kukkii.

Nyt viherkasveja hankkimaan, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanhat rakkaat huonekasvit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *