Suhteet

Seksi: Kosketa minua hellästi

Innostaako seksi enää? Vuosia ja kiloja on kenties karttunut, mutta sydän sykkii kaipaavasti. Miten löytää elämää rikastuttava seksuaalisuus uudestaan?

Kuvitus: Kati Vuorento

Miten välttää kaavoihin kangistuminen?

Seksiin kyllästymistä voi torjua myös ilman uusien asentojen ja jippaskonstien opettelua. Sano kyllä aistimukselle ja läsnäololle. Kun toinen paijaa niskaa, voi keskittyä tuntemaan, miten lämpimältä ja hyvältä se tuntuu juuri nyt sen sijaan, että ajattelisit jo kumppanin tuttua seuraavaa siirtoa. Jokainen kosketus on ainutlaatuinen oma hetkensä.

Tuoksut avaavat aistit: miten hyvälle toisen puhdas iho nyt tuoksuukaan. Entä miltä toinen maistuu?

Entä jos halumme eivät kohtaa?

Naisen kiihottumiselle otollinen ilmapiiri ja sitä kautta halu kumpuaa yleensä läheisyyden ja turvallisuuden tunteesta. Miehellä taas syntyy yleensä ensin halu, joka johtaa kiihottumiseen ja purkautumisen tarpeeseen. Hyvässä suhteessa pystytään joustamaan ja antamaan toiselle riittävän usein sitä, mitä hän tarvitsee.

Kun nainen ikääntyy, hän oppii tuntemaan itsensä ja tarpeensa paremmin. Ikääntyvä mies taas ei enää tarvitse tai pystykään saamaan samassa tahdissa tyydytystä kuin nuorempana. Ikä helpottaa saman tahdin löytymistä.

Mistä halun puuttuminen johtuu?

Haluun vaikuttavat esimerkiksi parisuhteen tilanne, käsittelemättömät tunteet, kuten syyllisyys, häpeä, stressi, väsymys, masennus, hormonit ja lääkkeiden sivuvaikutukset sekä koettu seksuaalinen kaltoinkohtelu. Myös elämäntilanteet, kuten
toisen sairaus, laimentavat haluja.

Tilanteista, joissa halu pakenee, kannattaa jutella. Vastaavasti asioita, jotka sytyttävät halua, voi etsiä ja vahvistaa. Mielikuvilla ja mielikuvituksella voi saada aikaan paljon. Joskus auttaa vain toiminta: seksuaalisen vireen hiipuminen voi johtua yksinkertaisesti harjoituksen puutteesta.

Miten selättäisin seksiin liittyvän häpeän?

Häpeä voi johtua esimerkiksi lapsuuden kokemuksista, kasvatuksesta, traumoista ja kulttuurin tai uskonnon rajoituksista. Jos ihminen on kasvanut pelon ilmapiirissä, voi olla vaikea osoittaa rakkautta ja lämpöä. 40-50-luvulla syntyneillä kiintymyssuhde isään kehittyi monesti pinnalliseksi, isä jäi etäiseksi tai hän muuttui sodassa. Isän roolilla on tärkeä sijansa tyttären psykososiaalisessa kehityksessä. Lapsi kaipaa vanhempiensa ihailua, ja lapsuuden prinsessaleikit ovat osa naiseksi kasvua.

Kun unohtaa oman mielen puuhastelut, voi keskittyä vain nauttimaan ja antamaan nautintoa. Tilannetta voi parantaa tutkimalla omaa elämänhistoriaansa. Moni on kokenut häpeän lisäksi itseinhoa, pelkoa ja hylkäämiskokemuksia, esimerkiksi, kun on joutunut lapsena olemaan sairaalassa yksin. Kaikki kokemuksemme jäävät kehon muistiin. Jos niitä ei käsittele, voi olla vaikea antautua intiimiin nautintoon.

Kaipaan henkistä yhteyttä kumppaniini

On hyvä pohtia, millainen on suhteen liima? Vallitseeko suhteessa hyväksyvä, turvallinen ja arvostava ilmapiiri? Pidättekö toisianne itsestään selvyytenä tai onko molemmilla halua panostaa suhteeseen?

Viljelkää rakkauden sanoja ja olkaa kiinnostuneita toisistanne. Rakkautta kannattaa osoittaa teoilla ja huomaavaisuudella. Ideaalisuhteessa ollaan läheisiä mutta kummallakin on omia mielenkiinnonkohteita ja oma identiteetti, joka ei ole toisen vallassa.

Jos suhteessa on paljon pettymyksiä ja loukkaantumisen kokemuksia, on hyvä hakea ammattilaisen apua. Jos liitto on vain velvollisuus tai kulissi eikä halua muutokselle löydy, pari näivettää toisensa.

Kuvitus: Kati Vuorento

Miten saada hyvä seksuaalinen itsetunto?

Seksuaalisuuden ongelmien avain on subjektina olemisen harjoittelussa. Sen sijaan, että ajattelisit ”kaikki katsovat minua”, ajattele ”minä katson muita ihmisiä”.

Omia taitoja voi kehittää, samoin kuin omien ja toisen toiveiden tunnistamista. Keskittykää onnis-tumisiin. Millaisissa kokemuksissa olet sanonut
itsellesi kyllä? Milloin olet vaimentanut häveliäisyyden ja katsonut toista rauhassa silmiin?

Miten estrogeeni vaikuttaa haluun?

Estrogeeni vaikuttaa paitsi emättimen kostumiseen myös kosketusherkkyyteen ja verenvirtaukseen alueella. Vaihdevuosina naisen limakalvot kuivuvat, ne ohenevat ja voivat ärtyä. Estrogeenikorvaushoidosta kannattaa keskustella gynekologin kanssa. Apteekin henkilökunta osaa neuvoa, kenelle sopii emättimeen paikallisesti käytettävä estrogeenivoide. Myös kosteuttavia voiteita ja liukuvoiteita saa apteekista.

Miten suhtautua fyysisiin muutoksiin?

Liikunta ja ruokavalio vaikuttavat sekä kehon että mielen hyvinvointiin ja sitä kautta seksuaalisuuteen. Ikääntymiseen liittyy myös muutoksia, jotka täytyy hyväksyä. Jos pitää tiukasti kiinni nuoruuden seksitavoista, ei välttämättä löydä muuttuvassa tilanteessa mielihyvää. Oman lääkärin kanssa kannattaa jutella, miten mahdollinen sairaus tai lääkkeet vaikuttavat seksuaalisuuteen. Yhdyntäasentoja voi muuttaa ja tyynyjä voi käyttää tukena. Varsinaisia yhdyntöjä voi korvata hyväilyillä. Sairastunutta auttaa uuden minäkuvan rakentamisessa tunne siitä, että on edelleen haluttava.

Miten osaisin olla ottamatta paineita?

Normipaineet estävät keskittymisen hetkeen ja suorittaminen vie läheisyyden. Varatkaa aikaa läheisyydelle ja hellyydelle ja jakakaa tunteita.

Olemme sopeutuvaisia ja tilanteet jäävät helposti päälle. Esimerkiksi ruuhkavuosia elävän vanhemman roolista vapautuminen seksuaalisuutta
ylistävään rooliin edellyttää psyykkistä työtä.

Ei kai vanhana tarvitse jaksaa?

Mitään ei tarvitse, mutta seksi voi olla ilon lähde vanhanakin. Toisille seksuaalisuus ei vuosien karttuessa ole enää tärkeää. Jotkut saattavat vaihdevuosien jälkeen vapautua reippaasti, ja joillekin ikään liittyvät ajatukset tarjoavat tekosyyn kaihtaa seksiä. Jos toisen läheisyyttä ja kosketusta välttelee, kannattaa miettiä, miksi ja jutella siitä.

Seksuaalisuuden voi nähdä aikuisten leikkinä. Huumori vapauttaa. Esimerkiksi eroottiset kortit tai lautapeli saattavat auttaa löytämään itsestä tai kumppanista uusia tai unohtuneita puolia.

Asiantuntijana: Kliininen seksologi ja hahmoterapeutti Heidi Valasti Hahmoterapiasta.
Lähde: Anne Leinonen ja Jaana Syrjälä (toim.): Kosketuksen
kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus, Väestöliitto 2011.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/15.

Teksti: Else Turunen
Kuvitus: Kati Vuorento

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seksi: Kosketa minua hellästi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.