Hyvinvointi

Vinkit liukkaalle kelille: näin vältät liukastumisen

Talvikeli saa tiet jäätymään, jolloin liukastumisen riski kasvaa. Omilla toimilla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että matka taittuu turvallisesti pystyssä.

Liukastuminen ei ole vain ikäihmisten pelko, vaan riski koskettaa meistä jokaista talvella ulkona liikkuvaa. Kaatumisen seuraukset voivat kuitenkin olla varttuneemmalle rajummat: toimintakyvyn hidastuessa kehon suojaamisrefleksit eivät ehdi toimia ja kaatuessa luusto ei kestä iskuja niin hyvin kuin nuoremmilla. Myös toipuminen voi olla hitaampaa, mikä puolestaan heikentää yleiskuntoa.

Liukastuminen ei välttämättä johdu pelkästään haastavista keliolosuhteista, vaan tapaturman taustalla voivat olla myös huonot jalkineet, puutteelliset varusteet, kiire, tasapaino-ongelmat, heikko fyysinen kunto tai liikkumisrajoitteet. Reitin valintaan onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota liukkaalla kelillä.

Erityisesti työmatkoilla sattuu liukastumisia, sillä aamulla ja iltapäivällä on pimeää ja monella on kiire työpaikalle tai kotiin. Työmatkakaatumisia sattuu etenkin naisille, jotka kulkevat jalan ainakin osan työmatkastaan miehiä useammin.

”Liukkailla keleillä arjen matkoihin on syytä varata vähän enemmän aikaa. Jos kotoa lähteminen hieman tavallista aikaisemmin ei onnistu, voi hosumisen tarvetta ehkäistä vaikka soittamalla määränpäähän ja ilmoittamalla pienestä myöhästymisestä ennakkoon”, sanoo erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTE ry:stä.

Välttääksesi liukastumisen, kiinnitä huomiota näihin asioihin:

Suunnittele reitti huolellisesti

Jos sinun ei tarvitse olla liikkeellä tiettyyn aikaan päivästä, mieti, voisitko ajoittaa liikkumisesi valoisalle ajalle. Tällöinkin liikkumiseen on hyvä varata aikaa. Suunnittele reittisi siten, että pääset kulkemaan auratuilla ja hiekoitetuilla teillä, joilla on hyvä näkyvyys.

Jos liikut pimeällä, muista heijastin ja pidä puhelin helposti saatavilla avuntarpeen varalta.

Valitse jalkineet kelin mukaan

Liukkailla keleillä turvallisimmat kengät ovat matala- ja leveäkorkoiset. Kenkien pohjissa tulisi olla kunnolliset urat, ja pohjamateriaalin täytyy olla huokoinen ja jäätymätön. Esimerkiksi kumipohja ei jäädy kovillakaan pakkasilla.

”Pohjakuviointia kurkatessa on hyvä varmistaa, että kuviointi on avonainen sivulle asti. Lumi pakkautuu herkästi reilumpaankin pohjakuvioon, jos se on umpinainen. Kenkä muuttuu nopeasti liukkaaksi, jos joutuu tasapainottelemaan lumipaakun päällä.”

Turvaa nastoista ja liukuesteistä

Erilaisia liukuesteitä löytyy nykyään valtavasti niin suutareilta, kenkäkaupoista kuin tavarataloistakin. Ota kengät mukaan valitessasi sopivinta mallia itsellesi. Liukuesteen täytyy olla tyyppitarkastettu ja sertifioitu. Luotettavasta mallista kertoo CE-merkintä.

Saatavilla on kenkään napsautettavia kanta- ja päkiäliukuesteitä, talvityöjalkineita, nastoitettuja kenkiä tai kenkiin kiinnitettäviä nastoja, jotka voi lisätä kenkiin myös jälkikäteen. Huomaa, että nastat ovat puolestaan liukkaat kovilla lattioilla, joten ne tulee irrottaa sisätiloissa.

Talviurheiluun sopivia lenkkareihin kiinnitettäviä liukuesteitä löytyy myös. Näitä suositellaan esimerkiksi talvijuoksijoille.

Sopivat apuvälineet matkaan

Kenkien lisäksi voi olla tarpeen hankkia liikkumista helpottamaan esimerkiksi kävelykeppi, rollaattori tai kävelytuki. Pelkkä kävelykeppi voi olla liukas jäällä, joten siihenkin voi hankkia nastapään estämään liukumista.

Hyvä tasapaino auttaa pysymään pystyssä ja oikeaoppinen kaatuminen voi suojata vammoilta tosipaikan tullen. Invalidiliiton verkkosivuilla näytetään, miten tasapainoa voi parantaa kotikonstein ja kaatumista voi opetella.

Lähteet: Invalidiliitto, kotitapaturma.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vinkit liukkaalle kelille: näin vältät liukastumisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.