Nostalgia

Katso video: Kirjailija Kristiina Vuori 1500-luvun renessanssipuvussaan

Historiallisten romaanien taitaja Kristiina Vuori teetti itselleen tänä keväänä renessanssinaisen juhlapuvun. Puvun innoittajana oli hänen uuden kirjansa Kaarnatuulen päähenkilö Valpuri Innamaa, joka toimi 1500-luvun Turussa kauppiaana, suurmaanomistajana ja laivanvarustajana - vaikka oli nainen.

Kirjailija Kristiina Vuori on pyytänyt ystävätärtään tulemaan avukseen puoli tuntia ennen tapaamistamme. Hän tahtoo olla täysissä pukeissa kuin turkulainen 1500-luvun mahtava porvarisrouva Valpuri Innamaa aikoinaan, ja mustan samettipuvun pukeminen alushameineen ja -paitoineen, lantiomakkaroineen ja kureliivi-miehustoineen kestää puolisen tuntia.

Ilman avustajaa pukua ei saa yllensä.

kristiina vuori renessanssipuku

Puvun helmat ovat pitkät, ja kirjailijan pitää kannatella niitä aivan samoin kuin Valpurinkin aikoinaan, kun aikansa mahtavin bisnesnainen kulki Turun kuraisia katuja.

”Kaikki tavat, jotka auttavat ymmärtämään entisaikain ihmisiä, ovat kirjailijalle tärkeitä. Näin saa paremman kuvan siitä, miten ihmiset voivat liikkua ja touhuta”, kirjailija Kristiina Vuori sanoo.

Valpuri on Kristiina Vuoren uusimman romaanin, huhtikuussa ilmestyneen Kaarnatuulen päähenkilö, oikeasti olemassa ollut päättäväinen nainen.

Oravaa porvareille

Valpuri Innamaan aikaan 1500-luvulla ei ollut eri vaatteita kesää ja talvea varten, vaan ihmiset pukeutuivat säätynsä mukaisesti ympäri vuoden. Vauraat ja korkea-arvoiset henkilöt käyttivät siksi turkiksia ympäri vuoden.

Kaikki materiaalit oli luokiteltu sen mukaan, kuka niitä sai käyttää. Esimerkiksi kärpännahkaa saivat käyttää vain ruhtinaat, ja myös ilves oli yksi kalleimmista turkiksista. Sametti oli varattu vain korkea-arvoisille henkilöille.

”Valpuri olisi saattanut käyttää oravannahkaa”, Kristiina Vuori sanoo.

Puoli tuntia pukemista

Kirjailija aikoo esiintyä renessanssipuvussaan kirjamessuilla ja muissa kirjallisissa tapahtumissa tai vaikkapa suosituilla keskiaikamarkkinoilla.

Puvun pukeminen kestää avustajan kanssa puoli tuntia, vaikka siinä on monta helpotusta entisaikain pukuun nähden: Puvussa ei ole irtohihoja ja kureliivi ja miehusta on ommeltu yhteen.

Renessanssipuku kureliivi kristiina vuori

Kangasta kului jo pelkästään puvun helmaan neljä metriä.

1500-luvulla jokainen kankaanpala oli arvokas omaisuus ja siksi pukuja testamentattiin. Nuoren naisen kyvykkyys ja naimakelpoisuus mitattiin siitä, kuinka hän hyvin hän saa villan lampaan selästä miehen selkään vaatteeksi.

”Puvussa on todella arvokas olo, kun miehusta pakottaa rangan suoraksi. Tässä asussa ei lysähdetä”, Kristiina Vuori sanoo.

Onneksi puvun pystyy riisumaan yksin – ja tarvittaessa aika nopeastikin.

Valpuri Innamaa, bisnesnainen

Keskiajan Turussa Valpuri Innamaa on ollut poikkeusyksilö, sillä hänen aikanaan naiset eivät saaneet olla kauppiaita, omistaa maata tai toimia laivanvarustajana. Mutta Valpurilla oli niin hyvä bisnesvaisto ja uskottava persoona, että hänen neljä aviomiestäänkin uskoivat, että kannattaa antaa vaimon olla johdossa.

Niinpä Valpuri teki sopimuksia, vei asioitaan käräjille ja kulki markkinoilla. Toki näissä toimissa nähtiin muitakin naisia, sillä leskeys antoi naiselle mahdollisuuksia hallita omaisuutta ja jatkaa edesmenneen miehen liiketoimia.

”Valpurista ei ole yhtään kuvaa, mutta kirjeiden perusteella voi päätellä, että hän oli määrätietoinen ja rohkea, uhmakaskin välillä.”

Kristiina Vuori renessanssipuku

Seuraava romaani

Seuraavaksi kirjailija Kristiina Vuori tarttuu Filippa Flemingin, Klaus Flemingin siskon tarinaan. Filippa oli Yläneen kartanon rouva, joka oli peräti seitsemän vuotta kihloissa. Hänen veljensä ei lopulta antanut siskonsa avioitua, vaan käytti Filippan omaisuutta kuin omaansa.

”Filippa olisi halunnut mennä naimisiin ja saada lapsia.”

Ei ihme, että Filippa jätti veljensä pois testamentistaan.

Lue myös jutut:

Enni Mustonen kutsuu kaikki kotiinsa

Kauko Röyhkä: ”Olen joutunut olemaan isä itselleni”

Heli Laaksonen: Murteenkantaja

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katso video: Kirjailija Kristiina Vuori 1500-luvun renessanssipuvussaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.