Hyvinvointi

Homekodit ovat iso ongelma

Nukkekoti

Kotiliedessä 20/11 käsitellään hometaloista johtuvia ongelmia ja kerrotaan homepakolaisten tarinoita. Lue, kuinka rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö Asumisterveysliitosta vastaa homekoteja koskeviin kysymyksiin ja keskustele aiheesta.

Oletko itse ostanut tietämättäsi homekodin?

1. Kuinka paljon Suomessa on homekoteja Hannele Rämö?
Valtakunnallisia tarkkoja tilastoja ei ole, mutta on arvioitu, että joka kolmannessa tai neljännessä omakotitalossa on terveyttä vaarantavia kosteus- tai homevaurioita. Yli 70 prosenttia meidän tietoomme tulleista ongelmista on ollut omakotitaloissa, ja alle kymmenen prosenttia tapauksista on koskenut rivitaloja. Kerrostaloissa vauriot ovat yleensä vähemmän vakavia. Kaikkiaan Suomessa on toista miljoonaa homekotia. Ongelma havaittiin vasta 1980-luvulla, kun ihmisiä alkoi sankoin joukoin sairastua.

2. Mistä rakennusten homeongelmat johtuvat?
Vallitsevasta rakennustavasta. 1970- ja 1980-luku olivat homeen kannalta juhlaa. Matalat perustukset, valesokkelit, vesieristyksen puuttuminen ja huono ilmanvaihto aiheuttavat ongelmia. Rintamiestaloja on pidetty turvallisena vaihtoehtona, mutta niitäkin on pilattu niin sanotuilla elintasosiivillä eli lisärakentamisella, joka on aiheuttanut kosteus- tai homevaurioita. Vastaan on tullut myös ihan viime vuonna rakennettuja hometaloja, mutta niitä on vähemmän.

3. Miten homeongelmaan voisi varautua, kun on hankkimassa uutta kotia?
Paljon riippuu rakennuksen iästä. Omakotitalossa tärkein osa on rakennuksen perustus. Jos se on sössitty, niin vauriot on äärimmäisen vaikea korjata. Maanpinnan ja lattiapinnan välisen tilan pitäisi olla riittävän korkea. Myös märkätilojen vesieristys kannattaa tarkistaa. Lisäksi pitää luottaa omiin aisteihin: jos talossa on kellarimaista ”mummolanhajua”, pitäisi punaisen merkkivalon syttyä. Asunnon hajua on myös voitu yrittää peittää vaikkapa pullantuoksulla tai voimakkaalla pesuaineen hajulla. Meiltä liitosta on saatavilla opas, jossa on yksityiskohtaisemmin listattu tarkistusta vaativia asioita.

4. Entä kuntotarkastus tai muut tutkimukset? Voiko niihin luottaa?
Ongelma on siinä, että nykyään kuntotarkastus kytketään aina asuntokauppaan. Kiinteistönvälittäjälle tarkastuksen arvo on siinä, että asunto menee nopeasti kaupaksi ja hyvään hintaan. Usein kuntotarkastusraportit ovat niin vaikeaselkoisia, että ne eivät avaudu tavalliselle ihmiselle. Vaikuttaa siltä, että tällainen tarkastus paljastaa niukasti rakennusten vikoja.

5. Millainen kuntotarkastus on luotettava?
Kuntotarkastus pitäisi erottaa asuntokaupasta ja velvoittaa rakennuksen omistaja tekemään se säännöllisesti asumisaikanaan riippumatta siitä aikooko myydä rakennuksen. Eihän autoakaan katsasteta vasta, kun se aiotaan myydä. Lisäksi omistaja pitäisi velvoittaa pitämään rakennus kunnossa ja tekemään siellä säännöllisesti kuntoa ylläpitäviä huoltotöitä. Kuntotarkastajien pätevyyteen pitäisi myös kiinnittää huomiota. Se voitaisiin tehdä vaikka sertifiointimenetelmällä. Tällä hetkellä monenlaiset henkilöt tekevät tarkastuksia ja kuorivat rahat päältä.

6. Mitä jos on ostanut uuden kodin ja sieltä paljastuu kosteus- tai homevaurio?
Ostajalla on toteennäyttövelvollisuus ja velvollisuus osoittaa, ettei vaurio ole syntynyt oman asumisen aikana. Asiantuntijan avulla pitää selvittää vaurion syy, sen aiheuttamat vahingot ja korjaukset. Ostaja vastaa näistä kustannuksista. Myyjään pitää tietenkin ottaa yhteys. Pienkiinteistön kuten omakotitalon osalta myyjä on vastuussa vaurioista, jos ne ovat tapahtuneet ennen kaupantekoa. Taloyhtiössä vastuussa voi olla myös taloyhtiö. Sekä ostajan että myyjän etu olisi, että ennen kauppoja tehtyyn kuntotarkastukseen voisi luottaa. Myös myyjä voi joutua ahdinkoon, jos hän joutuu korvausvelvolliseksi.

7. Miksi asiaan ei ole puututtu voimakkaammin vaikkapa lainsäädännön keinoin?
Uskon, että asia on otettu tosissaan, mutta ajateltu, että markkinat hoitavat sen. Ja näin ne ovat sen hoitaneet: mikään ei ole muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa.

Lue lisää aiheesta sekä homeesta sairastuneiden homepakolaisten tarinat Kotiliedestä 20/11.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Homekodit ovat iso ongelma

tilaaja

Ei pelkästään home vaan tuntemattomampi,2- etyyliheksanoli aiheuttaa samoja oireita.
Asiaan rakentaja suhtautuu vähättelevästi.

Onko muilla kokemuksia?

m

Kyllä kerrostaloissakin on paljon ongelmia, ainakin valmiiksi sairastuneen näkökulmasta. Aika tekee tehtävänsä, katot ja kellarit vuotavat, vessoista puuttuvat vesieristeet eivätkä asukkaat tiedä, mitä on ilmanvaihto ja miten venttiilit pitäisi puhdistaa.

avaimetkäteen

Puheet homeasunnoista on vääristyneitä. Puhutaan ainoastaan ikivanhoista asunnoista jotka ovat mätiä ja luonnollisesti homeisia.

Missään ei puhuta täysin uusista asunnoista jotka on homehtuneet heti rakennusvirheiden takia.

Minä rakennutin oamakotitalon v 91 avaimetkäteen urakalla. Kunnalta ostamalleni tontille, alue on kaavoitettu omakotialueeksi. Aluella on kunnan vesilaitoksen vesi ja viemäri.Keväällä 92 muutimme vaimon kanssa siihen asumaan. Muutama kuukausi asuttuamme meitä alkoi kovasti aivastuttamaan me siihen syytä tietämättöminä nauroimme vaan. Sitten kun minulla alkoi kuumeilu ja poskiontelotulehtus vaivaamaan ja lääkitys ei auttyanut. Kun routa alkoi myllertää aloimme ymmärtää mistä on kysymys

Heti asumaan muutettuamme routa väänsi taloa ovia jouduin murtamaan auki. Kolmelasiset ikkunat jäätyivät alosastaan. Sokkeli ja lattialaatta rikkontuivat. Saunaosaston kolme tiiliseinää rikkoontui ja niin edelleen. Terveysongelmat pahenivat vauriot jatkuivat talvesta toiseen. 8 v. asuttuamme meidän oli pakko muuttaa talosta pois olimme 7 v. evakossa. Nyt yritimme 2v. asua mutta oireilun vuoksi jouduimme 2010 muuttamaan taas pois talo on autiona.

Rakentajan rorjaukset.
Salaojituksen korjausta ja v 92 salaojituksen kokonaan uusiminen / Perustan routavaurioiden korjausta / Lattialaatan halkeaman korjausta / Tiiliseinien rikoutumisen korjausta / ikkunoiden korjausta / ovien korjausta ja uusien ovien vaihtamista / Ulkovuerauksen kokonaan uusinut / vesikaton korjaamista
ja niin edelleen.

Itse olen korjannut: Vesikattoa / saunan perustellinen uusiminen / Kaikki ikkunat vaihdattanut / ilmalämpöpumpun laitattanut.

Edelleen todettu talossa olevat rakennusvirheet :

1. Salaojitus on täysin toimimaton
2. Perusta liian matala 100-200 mm.korkeus (RIL minimi 300 mm.) ja rikki.
3. Lattialaatan alta puurruu kapilaarisenkosteuden katkaiseva sorakerros.
4. Ulkoseinistä puuttuu tuulensuojalevyt ja tuuletusrako Vuorilaudat liian ohuet
ja harvat ponttiet ei ole pohjassa eristrrt näkyy rakoloista.
5. vesikatto edelleen viallinen.

Taloa on lausuntoja :Tiedenkin kunnan Rin. ja kahdelta Rkt. Lisäksi
DI. tavarantarkastaja (huijjari) / Rkm. samoin /
Yhdeltä rehelliseltä Rkm. jonka kunnan Ri. uhkailuillaan pelästytti ei uskaltanut oikeudessa ponnekkaasti esiinyä.

Oikeudenkäynteihin ja tutkimuksiin olen menettänyt noin 200.000 mk.

Asianajajani varatuomarikin juijasi minua rakentajan hyväksi.

Terveisin

Veikko Stranden Puh: 0440309207
Os. Piilolahdentie 35
82360 Onkamo

sp: veikko.stranden@luukku com

kotikissa

Kysymyksiä rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämölle:

Miksi puhutte ”terveyttä vaarantavista” kosteus- ja homevaurioista?
Onko mummolassa mielestänne epäterveellistä? Mummolan hajussahan me kaikki lapsuutemme lomat, joulut ja muut vietimme – sairastumatta… silloin kun vielä altistuttiin luonnollisesti ympäristön mikrobeille ja saatiin hyvä vastustuskyky pienestä pitäen. Eikö liian ”puhtaissa” ympäristöissä varttuvien nykylastenkin pitäisi päästä kosketuksiin mikrobimaailman kanssa välttyäkseen turhilta oireilta ja sairauksilta?

Esitättekö vakavissanne, että omakotiasukkaatkin pitäisi velvoittaa tutkituttamaan asuntonsa ”säännöllisesti”, kuten autotkin katsastetaan? Ja tarkoitette ilmeisesti ”sertifioidusti” päteviä (kalliita) kuntotarkastajia…?
Kuka siitä hyötyisi – kuka muu kuin kuntotarkastajat ja ”terveyttä vaarantavia” home- ja kosteusvaurioita bisneksenä korjaavat yritykset? Eivät ainakaan kiistanalaisilla terveysväittämillä pelotellut ja muutenkin velvoitteilla kuormitetut asukkaat.

punainen talo

Kuka ylläpitää… tai mistä löytyy luettelo tai muita tietoja pätevistä ja luotettavista kuntotarkastajista?

avaimetkäteen

Uuden hometalon omistajan näkemys

Luettelo kuntotarkastajista (tavarantarkastaja) saa Kauppakamarilta ne ovat
kauppakamarin virallisesti hyväksymiä.(valantehneet)

Luotettavaa sellaista ei luullakseni saa mistään.
Minulla on kokemusta DI. Ri. ja Rkm. tasolta. Syynä siihen on Suomessa ei
joudu virheistään (valehtelusta) vastuuseen rakentaja – kuntien rkt- eikä kauppakamarilla valantehneet tavarantarkastajat ei syyttäjät eikä oikeuslaitokset. Oikeudessa alemman kouluutuken saaneen oikean todisteen
korkeemmin kouluutettu valhellaan saa kumottua.
Kun yksittäinen perhe homealtistuu ja vaikka olisi minkalaiset todisteet ei viranomaiset puutu asiaan milläänlailla.
Mutta kun virastossa – kouluissa ja vastaavissa joissa on paljon ihmisiä jotka
joukolla väittävät homelle altistuneensa kyllä puututaan asiaan.

veikko.stranden@luukku.com (Reija Kilpinen jos luet tämän ota yhteys)
sp.tisi hukkui

Sairastunut vakavasti

Sinä ”kotikissa” nimimerkki et taida tietää lainkaan, että kosteusvauriomikrobit ovat vaarallisia. homeet, hiivat, bakteerit ja niiden aineenvaihduntatuotteet ovat myrkkyjä joille EI VOI TOTUTTAA JA NE EIVÄT LISÄÄ KENENKÄÄN SIETOKYKYÄ.. Kosteusvauriomikrobeille ei voi siedättää ketään ja sairastunut sairastuu AINA uudelleen jos joutuu ”hometaloon”. Kosteusvauriomikrobeja ovat homeet, hiivat, bakteerit (Streptomyces lajikkeita monia ja sitä sanotaan ”sädesieneksi”), VOC yhdisteet, ameebat. 🙁

Rakennusinsinööri

Vaikka kaupunkien palkkalistoilla on vaikka kuinka paljon arkkitehteja ja insinöörejä, silti edelleen rakennetaan homehtuvia kouluja ja päiväkoteja ja korjaukset tehdään vitkutellen vasemmalla kädellä ilman perusteellista analyysiä ja tarkkoja tutkimuksia ja suunnitelmia. Miten voidaan kuvitella, että tavalliset ihmiset pärjäisivät näissä asioissa, kun ns ammattilaiset tekevät sutta ja sekundaa liukuhihnalta. Kaikkitietävän VTT:nkin suosittelemat ratkaisut ovat myöhemmin usein osoittautuneet homekasvua edistäviksi.

Pahin on vielä edessä. Uudet EU energiatehokkuusvaatimukset, jotka eivät lainkaan sovellu ilmastoomme, pakottavat rakentamaan sellaisia rakenteita ja LVI-tekniikkaa, jota ei ole kunnolla tutkittu puhumattakaan, että niitä olisi ehditty testata ja koerakentaa. Näin varmistetaan homekoulujen, – päiväkotien ja –asuntojen räjähdysmäinen lisääntyminen tulevaisuudessa. Saadaanko asuntomisteri ja ympäristöministeriön virkamiehet vastuuseen kansanterveyden horjuttamisesta.

kokonaiskuva

Kosteus – ja homeongelmien selvittämiseen on keino ja korjaamiseen ratkaisu !

Näkemykseni on, että:

STM on jarruna siinä ettei suomalaisen tieteellisen tutkimuksen metodeja haluta
legalisoida vaan tuijotetaan ilman tieteellisiä perusteita oleviin päivitettyihin Asumis-
terveysohjeiden soveltamisoppaisiin ja pelkästään rakennusteknisiin seikkoihin.
Ts. ummistetaan silmät sisäilman laadulta !

Lisäksi Suomessa on yrityksiä jotka tekevät sisäilman laatukartoituksia edellä
mainituilla tieteellisesti relevanteilla metodeilla.

Samoin erityisesti haluamme tuoda esiin että Suomessa on omin varoin kehittelty
ja toimestamme testattu ”homevapaa rakentamismenetelmä”.

Näinollen maassa on kaikki tarvittava tieto-taito hoitaa asia päiväjärjestykseen.

Päättäjiltä on vaan jäänyt huomaamatta, että yli miljoona (1/5 – osa) kansalaista
altistuu päivittäin epäterveessä sisäilmassa, osa sairastuen loppuiäkseen. Samoin se,
että syömme 1 litran, juomme 2 litraa, mutta hengitämme jopa 15 000 litraa per vrk.
Heikki Elonheimo, 0500-274 901, Jyväskylä

Piia Raita

Kotikissalle ja muille epäuskoisille:

Mummolassa asuneena ja hoidossa lapsuuden voin sanoa, että EN ole ollut terveenä ikinä. Enkä syytä siitä mummuani vaan niitä mikrobeja… Ja nyt aikuisiässä, kun olen jo ties monennetta kertaa altistunut, en voi enää edes pihalla kukkia istuttaa, kun menee vointi huonoksi, sillä siellähän ne mullassa elää samat mikrobit, missä niiden KUULUISIkin elää. Ei rakennuksissa, jossa ne pääsevät aineenvaihduntatuotteillaan sairastuttamaan meidät.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.