Puutarha

Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Monen haaveissa on pieni kasvihuone, jossa voisi viljellä tomaattia, kurkkua, yrttejä ja paprikaa. Kasvihuoneen hankkiminen on kuitenkin melko suuri investointi, joten asiaan on hyvä tutustua etukäteen.

Kasvihuone on siitä hyvä, että viljelykausi kasvihuoneessa kestää toukokuusta lokakuuhun. Lasien suojassa viljelykausi pitenee kuukaudella verrattuna avomaaviljelyyn. Lisälämpöä huoneeseen saa esimerkiksi kaasulämmittimellä tai öljyllä tai valopetrolilla toimivalla lämmittimellä.

Lue myös: Puutarhakalusteiden hoito ja puhdistus – näillä vinkeillä pihakalusteista on iloa pitkään!

Minkä kokoinen kasvihuone?

Markkinoilla on monenkokoisia kausikasvihuoneita, joiden seinät on tehty lasista tai kennomuovikalvosta. Huvimajaa muistuttavat monikulmaiset huoneet toimivat myös seurustelu- ja illanistujaispaikkana. Kasvihuoneiden neliömäärä vaihtelee noin viidestä neliöstä ylöspäin. Usein hankitaan liian pieni huone, sillä tässäkin asiassa nälkä kasvaa syödessä.

Viljelyn kannalta käyttökelpoisimpia ovat harjakattoiset mallit. Taitava nikkaroija voi rakentaa sellaisen itsekin kiinnittämällä puukehikkoon vanhat ikkunaruudut.

kasvihuone
© Jorma Marstio

Kasvihuone alumiini- vai puurungolla?

Kausikasvihuoneiden yleisin runkomateriaali on alumiini. Viime vuosina sen rinnalle on tullut puu, joka vaatii säännöllisen huollon. Esimerkiksi lehtikuusesta valmistettua runkoa on öljyttävä vuosittain.

Huolettominta on valita helppohoitoinen, säänkestävä alumiinirunko, jonka saa myös maalattuna. Alumiinirungon pystyttäminen onnistuu hyvin omin voimin.

Kasvihuone muovi- vai lasiseinillä?

Kausikasvihuoneissa on katteena kirkas lasilevy tai UV-suojattu kennomuovikalvo. Huvimaja-tyyppisen kasvihuoneen seinät ovat lasia. Lasin etuna on sen hyvä valonläpäisykyky (90%) ja helppohoitoisuus.

Kennolevymuovin valonläpäisykyky on 80 prosenttia, mutta levyt kellastuvat ennen pitkää ja valomäärä vähenee. Iskunkestävät, keveät kennolevyt ovat 4-10 millin paksuisia. Tällaiset kevyet levyt on kätevä asentaa itse. Ympärivuotisiin kasvihuoneisiin kannattaa valita paksumpi kennolevy, sillä se pitää lämpöä paremmin.

Kasvit saavat yleensä kausihuoneissa riittävästi valoa, mikäli huoneen seinät pidetään puhtaina. Toisaalta lasihuone voi kuumentua pitkänä poutakautena liikaakin, jolloin sitä voi varjostaa rullattavalla varjostusmatolla. Kasvien tulisi saada valoa vähintään 14 tuntia vuorokaudessa, mutta monen harrastajan mielestä kasvit eivät koskaan saa valoa liikaa.

Vakio- ja lisävarusteet

Kasvihuoneiden vakiovarusteisiin kuuluu yleensä tuuletusluukut, jotka ovat välttämättömät. Tuuletusluukkujen tulisi sijaita katonharjassa huoneen kummallakin sivustalla, jotta tuuletus olisi tehokasta. Ylimääräisiä luukkuja myydään myös lisävarusteena. Tuuletusta tarvitaan kasvihuoneessa päivittäin. Jos siitä ei voi aina huolehtia, kannattaa hankkia lisävarusteena tuuletusmekanismi, jonka avulla luukut avautuvat tietyssä lämpötilassa itsestään.

Muita tarvittavia lisävarusteita ovat hyllyt, tukeva työskentelytaso sekä erilaiset taimien tukemiseen tarkoitetut välineet. Hyllyjä, työtasoja ja tukia voi kätevä tarhuri tehdä itsekin. Lisäksi huoneeseen tarvitaan lämpömittari ja kosteusmittari.

Kastelu onnistuu pienessä tilassa kastelukannulla. Jos huone on vesipisteen lähellä ja ollaan paljon poissa, voi hankkia tippukastelujärjestelmän, jonka avulla vesi valuu pisara kerrallaan kunkin taimen juurelle. Parasta kasteluvettä on seisonut sadevesi, jonka voi johtaa letkulla saderännin alla olevasta, hanallisesta tynnyristä kasvihuoneeseen. Kasteluvesi on joka tauksessa hyvä seisottaa, jotta vesi saadaan pehmenemään ja kalkki häviämään.

Tomaatti kasvaa kasvihuoneessa
© Mirva Kakko

Perustukset onnistuvat omatoimisesti

Kasvihuoneelle kannattaa valita mahdollisimman valoisa paikka. Kun huone sijoitetaan itä- länsisuuntaisesti, sen pitkä eteläsivu ei kuumene keskipäivällä liikaa. Ihanteellista olisi, jos kasvihuoneelle löytyisi paikka pihapuun läheltä, missä puun oksat varjostavat huonetta pahimman paahteen aikana.

Kasvihuone sijoitetaan mahdollisimman lujalle ja tasaiselle alustalle. Kasvihuoneen toimittajalta saa yksityiskohtaiset asennusohjeet, joiden mukaan pienoiskasvihuoneen pystytys onnistuu yleensä omatoimisesti. Monilla maahantuojilla on huoneisiin mitoitettuja teräsprofiiliperustuksia, joiden päälle kasvihuone on helppo koota.

Valmiin teräskehikon sijasta perustuksen voi tehdä itse harkoista, sementistä tai tiilestä. Perustuksen on oltava niin luja ja niin syvällä maassa, ettei routa pääse liikuttelemaan huonetta, eivätkä lasiseinät pääse särkymään. Roudan syvyys on viisasta selvittää, sillä se riippuu maaperästä. Kesällä käytettävät kausihuoneet eivät vaadi yhtä vankkaa perustusta kuin isot, ympärivuotiset huoneet.

Kasvualusta

Kasvihuone mahdollistaa monenlaisen viljelyn. Keväällä sitä voi käyttää sisällä esikasvatettujen taimien karaisemiseen, jolloin taimet kannetaan päiväksi lasien suojaan ja yöksi sisälle.

Toukokuussa pääsee jo istutuspuuhiin. Kun kasvit istutetaan suoraan maahan, kasvupenkit reunustetaan lankulla, tiilellä tai harkolla, jotta multa ei valu käytäville. Käytävät päällystetään joko puulla, betonilaatoilla tai tiilellä.

Kasvupenkissä multakerroksen tulisi olla 60 senttiä paksu. Kasvihuoneessa käytetään hyvälaatuista, peruslannoitettua puutarhamultaa, joka vaihdetaan tuoreeseen parin vuoden välein.

Jos kasvit viljellään ruukuissa, taimiruukun on oltava vähintään vesisangon kokoinen. Ruukkuviljely sopii erityisesti kulmikkaaseen huvimajatyyppiseen tilaan, missä oleskellaan paljon. Kasveja voi viljellä myös valmiiksi mullalla täytetyissä muovisäkeissä, joihin viilletään puukolla aukot kylvöksiä tai taimia varten. Muovisäkin sisällä kasvualusta säilyy kosteana pidempään kuin avopenkeissä, jolloin kastelutarve on pienempi. Kasveja kastellaan paljon, joten ravinteita tarvitaan runsaasti. Pitkin kesää on huolehdittava lannoittamisesta.

Kasvihuoneen satoa
© Mirva Kakko

Mitä viljelisin?

Yleisimmin kasvihuoneessa viljellään tomaattia ja kurkkua. Pienessä tilassa voi kasvattaa myös munakoisoa, pullokurpitsaa tai muita pienikokoisia kurpitsakasveja. Satoikään varttuvat lämpimässä nopeasti paprikat, retiisit, erilaiset salaattikasvit ja yrtit.

Kokeile myös eksoottisia, lämpöä vaativia kasveja, kuten kiiviköynnös, vahakurpitsa, makeapippuri, kivakurkku eli kiwano, jamssipapu, maakastanja tai talvenkestävät viiniköynnökset.

Kasvihuoneessa taimet istutetaan melko tiheään, jotta tila hyödynnetään tehokkaasti. Osa lajeista kasvatetaan maassa, osa köynnöksinä ja osa amppeleissa. Eri lajien välissä mahtuu kasvattamaan pieniä salaattikasveja, retiisiä ja muita vihanneksia, jotka syödään pois ennen tomaatin tai kurkun kypsymistä.

Kasvihuoneessa kasvatetaan vain varhaissatoa, sillä pientä tilaa ei kannata tuhlata kesällä avomaalla menestyville lajeille. Kesäkukat kylvetään tai istutetaan kasvihuoneen ulkopuolelle, mutta niiden taimet voi esikasvattaa toukokuussa kasvihuoneessa.

Talvella kasvihuone tai lasinen huvimaja toimii lämmittimen avulla myös tilapäisenä oleskelutilana. Mikä onkaan upeampi talvijuhlien viettopaikka, kuin valkoisen hangen keskellä jääkukkien koristama ja kynttilöiden valaisema lasihuone.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Pyykkäri

Olen haaveillut pienestä lasiseinäisestä kasvihuoneesta pienen ikäni – siellä olisi pieni istuin jossa voisi katsella ja haistella kasveja, tunnelmaa. Jos voisi, jos rahaa olisi ja aikaa, niin kasvihuone olisi sen verran iso, että sinne mahtuisi pieni ranskalaistyyppinen metaalinen pöytäkin, tuolin viereen. Ja lvesiletkukin olisi mahdollista sinne johtaa, että ei tarvitsisi kaikkea vettä kovin kaukaa sinne kannuilla kantaa.

Realistisesti ajattelen, että kasvihuonetta ei minulle tässä elämässä tule – mutta on ihana haaaveilla, mitä sinne laittaisi kasvamaan. Tomaatteja ja ehkä muutaman paprikan, pari kurkun tainta. Mausteyrttejä ja jonkun värikkään kasvin myös. Jos olisi suurempi kasvihuone – sitten laittaisin sinne myös yhden viiniköynnöksen ihan tunnelman vuoksi.

Kiitos jutusta – se sai haaveilemaan!

Kohta omassa puutarhassa

Hei,
Ihana tuo sinun unelma. Pidä siitä kiinni, anna sen tuudittaa itsesi uneen…. Minäkin tein niin monet, monet vuodet ja arvaa mitä ! Tulevana kesänä pääsen, nyt 51 v, toteuttamaan omaa puutarhaunelmaani kun talomme valmistuu 2 viikon kuluttua. Lähes kaikki 2000-luvulla ilmestyneet puutarhalehdet on arkistoitu ja niissä olevat ihanimmat ideat on luetteloitu. Ja niitä pääsen nyt toteuttamaan. Ehkä sinunkin unelmasi vielä toteutuu. Toivon sitä

hartsu-herra

Etsin tietoa kennolevyisen kasvihuoneen perustamiseen. Tärppäsi. Edellisessä kesäpaikassani Näsijärven rannalla rakensin pienenpienen kasvihuoneen vanhoista ikkunoista, jotka sain eräältä isännältä. Oma puolisoni kehtasi kutsua sitä tilateokseksi. Sain siinä kuitenkin kasvatettua tomaatteja ainakin kolmea eri sorttia ja yrttejä. En mahtunut edes pystyssä sisällä seisomaan, mutta yrttien ja tomaattien tuoksu antoi elämän makua. Joskus nuorempana yritin Pudasjärvellä kasvattaa pienessä muovisessa kasvihuoneessa tomaatteja, onnistuinkin. Paprikan tuhosi kirvat. Jostain on jäänyt hinku saada kasvattaa itse, nyt Keskisen Suomen eteläisellä rajamaalla olen yrittänyt kasvattaa vanhalla kasvimaalla sitä sun tätä eikä se tunnu riittävän. Keväällä puutarhalehdet ja myyntiluettelot virittävät uudelleen nähdä kasvamisen ihme omalla kasvimaalla ja nyt kasvihuoneessa, vaikkei sillä ole viittä neliötä enempää kokoa. Sekin tuli ostettua, kun sain halvalla, niinkuin Tankki täyteen Vilen usein sanoi. Unelmista siis totta.

kurkunkasvattaja

Mikä tauti kasvihuone kurkuissa (niissä syötävissä pötköissä, ei koko kasvissa) mahtaa olla kun ne kellastuvat ja kuihtuvat jo pari senttiä pitkinä. Voisko joku viisaampi kertoo.

Lottis

kurkut eivät pölyty, kun kellastuvat. kesäkurpitsani teki samaa, mutta ongelma hävisi, kun pörriäisiäiset löysivät kasvit. jos kurkkusi eivät ole itsepölyttyviä ja kasvihuoneessa, niin porriäiset eivät löydä sinne jne..

tiuku

minusta krassi on ihana mutta en saa kasvamaan sitä ! aina tulee joku tauti !

Alviina

Mikä pitää olla kasvihuoneen lämpötila että sinne voi viedä kasveja?

Pirjo Anneli 58v.

Jep. Samaa täällä mietin, kun ensimmäinen kasvihuoneeni 5,7 neliötä, kennolevystä on nousemassa. Eli mikä lämpötilan pitäisi olla, että voi tomaatit, mansikat, salaatit…. Kurkut pitäisi olla siis pölyttäviä tai ampiaiset apuun?Eipä Agri- marketissa, kun siemeniä ostin ja kerroin olevani ensikertalainen, niin ei kerrottu.. Ostettuammen kennolevyisen kasvihuoneen luin, että levyt kellastuvat… apua, siis miten pian/ kauan/montako noin vuotta voi kasvattaa kennolevykasvihuoneessa?

kintu

Itselläni kennolevyinen kasvihuone.Mielestäni 20-30 astetta huoneessa jo ihan hyvä. Näillä ilmoilla mitä nyt on 25 astetta ulkona, lämpötila huoneesssa nousee helposti 45 asteeseen ja yli joten hyvä tuuletus tarpeen. tomaatin ja kurkun taimet tykkää ja kasvaa hyvin jos siis lämpötila n 25-35 astetta.
Tiedä sitten tosta kellastumisesta ,itse en ole ikinä kuullutkaan.

Vihermamma

Sain mieheltäni vappupäivänä kihlajais-äitienpäivä-hääpäivä -lahjan…ihanan pienen kasvihuoneen! Neliöitä huimat 3,8 mutta soma on kuin sika pienenä. Nyt syksyn tullen on haisteltu, maisteltu ja ihasteltu satoa. Tomaatteja on tullut huimat määrät ja vieläkin niitä saadaan. Kurkkuja keräilty eräskin kappale. Paprika teki neljä ihanan makuista hedelmää. MustasilmäSuski vetää kattoa myöten keltaista kukkaa heitellen. Kokeilu-Chilissä on yksi palko!
En malta odottaa seuraavaa kautta. Siemeniä on jo haalittu. Vaihtojakin sovittu. Raparperiä vielä kaipailen. Mummon pihalta se on jo aikaa sitten kadonnut.
Kasvulavan laitan keväällä, sinne vielä asukit suunnitteilla.
Jos joku olisi kaksikymmentä vuotta sitten sanonut, että tänä päivänä minulla on kasvihuone, olisin nuijinut mutta nyt kun se siinä ylväänä jököttää, enpä voi sanoa muuta kuin: Enpä olisi uskonut miten rentouttavaa tämä on!

syksyn lapsi

sain minäkin vihdoin syntymäpäivä lahjaksi kasvuhuoneen mutta voiko siellä enää tänä syksynä mitään kasvattaa kainuussa on aika kylmää

Nimetön

Itsekin haaveilen kasvihuoneesta, jossa voisin kasvattaa kaikkea syötävää. Mielenkiintoista, kiiviköynnös. En ole koskaan kuullut. Olisi kyllä käyttöä talvellakin, vaikka juuri viettää talvijuhlia. https://akiro.fi/valokatteet-ja-kennolevyt/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.