Puutarha

Niitty tuo kukkaloiston omalle kotipihalle – näiden ohjeiden avulla perustat kukkaniityn minne vain

Perusta niitty omalle kotipihalle tai kesämökille, ja nauti kauniista kukkaloistosta. Katso ohjeet, joiden avulla onnistut niityn perustamisessa.

Kukkaniitty on kaunis katsella. Niityn perustaminen ravinteikkaalle paikalle on vuosikausia kestävä, mutta innostava hanke, joka palkitsee ahertajansa, kun niitty puhkeaa kukkaan.

Lue myös: Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

Perusta niitty näin

Tutki, onko kasvupaikka kuiva ja karu vai kostea ja rehevä. Ota huomioon kasvupaikan kosteus, valoisuus ja ravinteikkuus huomioon, kun valitset kasveja, jotta valitset oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Helpoimmalla pääset, kun valitset kasvilajit vallitsevissa kasvuoloissa viihtyvistä. Suosi kotimaisia ja paikallisia siemeniä.

Kuori pois vanha kasvualusta, ja korvaa se hiekan ja turpeen seoksella. Kasvualustaa tarvitaan vain 5–10 cm. Älä käytä niityn perustamiseen peltomultaa (sisältää rikkakasveja) äläkä kompostia (liian ravinteikasta).

Älä lannoita, sillä useimmat niittykasvit viihtyvät laihassa maassa. Maan tulee olla lievästi hapanta, pH 5–6,5, joten kalkkiakin tarvitaan vain vähän. Puhdas puun tuhka saunan pesästä tai takasta sopii niittykukille.

niitty
Niittyleinikka ja puna-ailakki kukkivat niityllä.

Kukkaniitty voi olla iso tai pieni

Vaihtoehtoisesti perusta kukkaniitty laikkuina, joissa kasvien hoito on helpompaa kuin kauttaaltaan kylvetyllä niityllä. Kitke laikut, haraa pintamaa, tasaa kuopalle jäävät kohdat hiekka-turveseoksella ja kylvä siemenet tai istuta taimet.

Kylvä siemenet aina muokattuun pintamaahan. Kylväseos helpottaa pienen siemenmäärän levitystä tasaisesti. Sekoita siemenet hiekan tai turpeen joukkoon, ja ripottele seos tasaisesti mullan pintaan. Niittysiemenseosta tarvitaan noin 50 g/100 neliömetriä.

kukkaniitty
Päivänkakkaroita niityllä.

Toimeen voi ryhtyä keväällä tai syksyllä. Osa lajeista tarvitsee kylmää itääkseen, jolloin loka–marraskuun kylvöt itävät vasta seuraavana keväänä. Luontainen aika siementen kylmämiseen koittaa keskikesän jälkeen, jolloin itääkseen kylmäkäsittelyä vaativat lajit saavat sen talven aikana.

Luonto hoitaa kylvösten kastelemisen.

Kitke rikkaruohoja ennen niittoa. Kovin rikkaruohottuneet kohdat kannattaa niittää useaan kertaan kesän aikana, vaikka se vähentäisikin kukintaa. Taimet kasvavat vahvoiksi valossa. Leikkuujäte kerätään pois heti.

Niitä koko niitty loppukesällä kukinnan jälkeen. Jätä korret muutamaksi päiväksi kuivahtamaan, jotta siemenet varisevat kasvupaikalle, ja kerää sen jälkeen kasvusto kompostiin.

Muuta nurmikko niityksi

Lopeta nurmikon kasteleminen ja lannoitus, ja pyri köyhdyttämään maata lisäämällä pintamaahan hiekkaa. Poista nurmikkoa laikkuina, lisää hiekka-turveseosta ja kylvä siemenet.

Älä koskaan kylvä siemeniä muokkaamattoman nurmikon joukkoon: siemenet tuhoutuvat jäädessään numikkoheinien sekaan.

Huonokuntoisesta nurmikosta saa nopeimmin niityn; hyväkuntoisen nurmikon muuttaminen niityksi vie vuosia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Niitty tuo kukkaloiston omalle kotipihalle – näiden ohjeiden avulla perustat kukkaniityn minne vain

nokkoset

Pihapiirissämme on runsaasti nokkosia , niitä tunkee joka paikasta. Koristepensasryhmien puhtaanapitäminen on koko päivän työ, sillä nokkoset tahtovat vallata ne. Miten saan nokkoset pois ?

Rosemary

Ehkä parhaiten repimällä juurineen maasta; nokkoset ovat nopeasti lisääntyviä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.