Puutarha

Pioni on puutarhan hurmuri – katso pionin istutus-, lannoitus- ja hoitovinkit!

Varmista kaunis kukkaloisto ja lue, miten pionin istutus, lannoitus ja hoito tehdään.

Pionit (Paeonia) sopivat yksittäiskasveiksi, ryhmiksi tai perennaryhmien kohokohdiksi. Pioni kestää myös leikkokukkana.

Lue myös: Kuolanpioni on kestävä perenna

Pioni on kaunis kukka, josta löytyy monta lajiketta

Pionit ovat suurikukkaisia puistojen ja kotipuutarhojen hurmureita. Perennamaiset ruohovartiset pionit ovat meillä yleisiä, monivuotiset puuvartiset pensaspionit harvinaisempia.

Pionit voivat olla puna-, vaaleanpuna-, valko- tai keltakukkaisia, mutta yhdessä kukassa voi olla useampaakin sävyä. Kukat ovat kerrannaisia, puolikerrannaisia tai yksinkertaisia. Yksittäisen kukan halkaisija voi olla jopa 20 senttiä.

pioni
© Pauliina Salonen

Näyttävimpiä ovat kerrannaiskukkaiset kiinanpionit eli ”jalopionit” (P. lactiflora) ja tarhapionit (P. x festiva). Kuolanpionit (P. anomala) ja kartanopionit (P. x hybrida) kukkivat varhain. Tillipioni (P. tenuifolia) on hienolehtinen erikoisuus.

Kasvukorkeus vaihtelee lajin, lajikkeen ja kesän säiden mukaan, mutta monet lajikkeet kasvavat yli metrin korkuisiksi.

Pionin istutus tulee tehdä aurinkoiselle paikalle

Pionit viihtyvät auringosta puolivarjoon. Ne pitävät voimakasravinteisesta, syvämultaisesta hiekansekaisesta kasvualustasta. Pionien kasvupaikan tuleekin olla aurinkoinen, maan läpäisevää, kompostilla parannettua ja lievästi hapanta.

Etelärinne on pionien kasvatukseen otollinen. Vain jotkut luonnonlajit kaipaavat osittaista varjoa.

Pionit viihtyvät toisten pionien seurassa, mutta myös perennapenkin osana. Suotuisilla kasvupaikoilla pionit kasvavat läpi vuosikymmenten. Vanhoissa puutarhoissa kasvaa jopa satavuotiaita yksilöitä.

Pioneille suositellaan nykyisin kumpuistutuksia, ainakin pionien kasvualusta olisi hyvä nostaa maan pinnan tasoa korkeammalle. Kohopenkissä maa pysyy lämpimänä ja liika vesi valuu pois juuristosta.

Pionien oikea istutussyvyys on sellainen, että juuren yläosan päälle tulee lajikkeesta riippuen noin 3–5 senttiä maata. Jos pioni ei kuki, syynä voi olla liian syvä istuttaminen.

pioni
© Seppo Saarentola

Pionien paras kukinta-aika on kesä–heinäkuun taitteessa. Joskus pionit kukkivat vasta muutamia vuosia istuttamisen tai jakamisen jälkeen. Pionille kannattaakin antaa kasvurauha.

Kesän mittaan pionin kasvusto ja kukat vaativat tukea.

Lue myös: Jalopionit ovat näyttäviä kukkia

Pionin lannoitus ja hoito

Kastelua tarvitaan kuivina aikoina. Etenkin pienten taimien vedensaannista on hyvä huolehtia. Kasteluvesi tulee ohjata aina juuristolle.

Pionit viihtyvät ravinteikkaassa maassa, mutta turhaan niitä ei kannata lannoittaa. Kun istutukset tehdään ravinteikkaaseen maahan, lannoitusta ei tarvita vuosikausiin. Tarvittaessa lannoite annostellaan pionin ympärille, ei taimen tyvelle.

Joskus pionien kevätversoja vaivaa homesieni. Jos jokin verso nuutuu, homeen leviämistä estää parhaiten se, että verson kiskaisee pois, ei leikkaa.

Kasvusto pysyy ilmavana ja terveenä, kun pensaat tuetaan ajoissa.

Pionin jakaminen: pioni kannattaa lisätä syksyllä

Pionia pidetään suotta hankalana siirtää, istuttaa ja hoitaa. Se johtunee siitä, että siirtoa yritetään keväällä.

Lisääminen on helpointa jakamalla, mutta myös siemenlisäys on mahdollista. Siemenkylvöt ovat työläitä, sillä kylvösten itäminen saattaa kestää vuosia.

Vanhoja pionikantoja kannattaa jakaa syyskesällä. Juurakoista voi kaivaa siirrettäväksi osan, jolloin emokasvin kukinta ei häiriinny.

Juuri-jakopalojen paras istutusaika on syys-lokakuu, jotta kasvit ehtivät kasvattaa talveen mennessä hiusjuuret.

Jakopalat ovat vaatimattoman näköisiä verrattuna ruukkutaimiin. Lopputulos on kuitenkin varmempi kuin keväällä myytävistä ruukkutaimista.

Pionit arvostavat kasvurauhaa, joten vanhojakin pioneja kannattaa jakaa vain harkiten.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pioni on puutarhan hurmuri – katso pionin istutus-, lannoitus- ja hoitovinkit!

Jellona

Mietin juuri kun katselin kahdeksan juurakon pioni penkkiäni, että voisinko niitä nyt heti keväällä hajoittaa. Kysymyksessä on ainakin 17 vuotta vanhat pionit. Nyt näytää siltä, että penkki on kasvanut liian korkeaksi. Viime vuosina ei ole enää kukkinut niin paljon ja yleensä kukat ovat pienempiä. Pionit ovat viihtyneet hyvin aurinkoisella joenranta-tontilla. Välillä on ollut jopa 29 suurta kukkaa, mutta nyt ne ovat huomattavasti pienempiä kuin aikaisemmin.
Olisi paikan uusiminen paikallaan? Toivottavasti saan vähän opastusta tähän. Kiitos!

Mersi

Mites Daalia, minkälainen paikka olis hyvä?Minidaalia on minulla.

Marrumummu

Puutarhassani kukkiii pioneja ovat ainakin 60v vanhoja tuotu aikoinaan Pakilasta anopin kotitalon puutarhasta . Parhaimmillaan yksi juurakko sai aikaan. 236 kukkaa nuput mukaan lukien. Oli sekä upeaa katsella että haistella.

Sinttuli

Hei Marrumummu, saako kysyä kuinka lannoitat niitä vanhoja pioneitasi? Meillä mummon aikoinaan istuttama pionirivistö kituu vallan… Vielä pari-kolmekymmentä vuotta sitten valokuvien perusteella kukkivat upeasti, mutta nyt suurimpaan osaan ei tule kukkia ollenkaan ja kasvavatkin huonosti. Mummo itse kertoi antaneensa niille aikoinaan joka syksy karjanlantaa juurelle. Siihenköhän minunkin pitäisi ryhtyä…

Marrumummu

Hei Sirkkuli.. Kiitos kysymästä,lannoittaa harkiten , en edes joka vuosi . Kanankakka on osottautunut hyväksi. Kun juurakko lvähentää reippaasti kukintaansa olen silloin hajottanut juurakkon ja istuttanut uudelleen ja samalla muokannut ja lannottanut maan. Näin on menty ja toimii.

mummi 11

Hei.
Talomme pihalla on pioneita, miten on , pitääkö ne leikata varret nyt , ovat maan tasalla ja melko poikki. Ovat monta vuotta olleet. Ne jotka hoitaa niitä ottivat vaan tuet pois. kiitos josko joku vastaa, niin meen poikkaamaan ne en löytänyt vastausta muuta kautta.

Toimitus

Pionien versot kannattaa jättää leikkaamatta paikoilleen, silloin juurakkoon ei pääse talvimärkyyttä leikattujen versojen kautta. Keväällä siistikää penkki käsin (ei haravalla) melko varhain ennen kuin uudet versot nousevat. Jos vanhoja versoja vielä on silloin jäljellä, ne kerätään kompostiin tai silputaan penkkiin katteeksi oksasaksilla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.