Tomaatin kasvatus siemenestä

Perjantaina 6.5.2011, Paula Ritanen-Närhi, Neuvot & vinkit
Kommentoi
Katsottu: 18686 kertaa

Tomaatin kasvatusta voi kokeilla vaikka parvekkeella tai ulkona lämpimällä seinustalla. Edullisimmat taimet saat, kun kasvatat ne itse siemenistä.

1. Kylvä tomaatin siemenet pestyyn voirasiaan hiekkapitoiseen kylvömultaan. Kostuta multa tarvittaessa ennakkoon. Ripottele siemenet mullan pintaan, peittele seulotulla mullalla ja viimeistele pinta ohuella hiekka kerroksella.

2. Sumuta kylvös niin kosteaksi, että siemenet kostuvat, turpoavat ja alkavat itää. Peittele kylvös rei’itetyllä muovikalvolla itämisen ajaksi. Pidä rasia aluksi lämpimässä, mutta siirrä se heti taimien ilmestyttyä viileämpään, esimerkiksi terassille. Useimmat lajit itävät yli 20 asteen lämpötilassa.

3. Kouli taimet, kun niiden lehdet alkavat koskettaa toisiaan. Irrota taimirypäs alustasta ja erottele taimet varovasti toisistaan. Tartu tainta aina lehdestä, varo taittamasta vartta.

4. Istuta pikkutaimet ruukkuihin lusikan avulla: kuoppa, tiivistys ja tilkka vettä.

Kuvat: Suvi Laine

Asiasanat: taimet , hyötykasvit , vihannekset

Viestit 3

3.5.2012 klo.15:21
muomo

muomo

kasvatin siemenestä muutaman taimen ja nyt olen jo kohta laittamassa parvekkeelle lasitettu,päivisin on olleet jo toista viikkoa totuttelemassa.laita muoviämpäriin aina yhden.olen joskus ennenkin tehny samoin ja hyvin on kasvanut.kastelu on tärkeää kunhan ei liikaa.

Vastaa
10.3.2013 klo.13:57
aloittelij...

aloittelij...

Kiitos vinkistä!
Olen alkamassa istuttamaan siemeniä, ja rupesin etsiin netistä ohjeita.
Saas nähdä kuinka onnistuu.
Viime kesänä kokeilin kurpitsaa, eivät kovin isoiksi kerenneet kasvaa, mutta kohtalaiseti onnisuin!
Porkkanoista ja punajuurista tuli isoja ja maukkaita.

Vastaa
20.3.2015 klo.18:59
omituinen ...

omituinen ...

Hei. olen kasvattanut uusista, että itse omista kurpitsoista ottamiani siemeniä. Hauskinta asiassa oli se ettei mikään kurpitsa kasvanut siemenpussin kuvan näköiseksi tai edellisvuoden kurpitsan näköiseksi. Osan kukista pölytti hyönteiset osan siveltelin itse siveltimellä. Taisi siinä kukat ja emit ja heteet mennä vähän sekaisin,mutta hedelmät oli hyviä ja kaikki on syöty.Eräs vihreäjuomuinen pullukka maistui omenalle ja hivenen hunajalle. Ne syötiin sellaisenaan.Kaikkiin hedelmiin ei tullut siemeniä,vain ontohko sisäosa. Se on ollut kaikkein mielenkiintoisin viljelykseni ja kannatti. Pallot ,pullerot, putkulat ja pötkylät,oli makua ja makuvivahdetta.Loppukesäkuun kukinta kannattaa nyppiä salaattiin.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu