Huonekasvit

Kasvien ja kukkien kastelu: 7 vinkkiä, joiden avulla huonekasvien kastelu onnistuu kaikilta!

Kasvien ja kukkien kastelu herättää helposti kysymyksiä. Selvitimme vastaukset seitsemään usein pohdittuun kysymykseen huonekasvien kastelusta.

Kasvitieteilijä ja huonekasviasiantuntija Visa Lipposella on kotona hoivattavanaan huikeat 300 huonekasvia, joten kastelukokemusta ja -tietoa häneltä löytyy. Lipponen kertoo, kuinka kasvien ja kukkien kastelu tehdään oikein ja saat kasvisi menestymään. Lue vastaukset seitsemään usein kysyttyyn kysymykseen huonekasvien kastelusta!

Lue myös: Lannoita huonekasvit oikein – katso 5 vinkkiä, joiden avulla saat kasvisi kukoistamaan

1. Mistä tietää, että on kasvien ja kukkien kasteluaika?

”Pehmeälehtiset kasvit saattavat alkaa nuokkua, mutta kovalehtisillä vedentarvetta ei näe ulospäin. Täytyy tuntea omat kasvit ja niiden olosuhteet. Kesällä monet huonekasvit kaipaavat runsaassa valossa paljon vettä, kun taas talvella pimeässä kasteluvälit ovat pidemmät ja kerta-annos pienempi.”

2. Mikä on sopiva vesimäärä kasvien ja kukkien kasteluun?

”Se riippuu kasvilajista, koosta, valon määrästä, huoneilman lämpötilasta ja sen kosteudesta. Jopa sää ja kasvualusta vaikuttavat kastelumäärään. Kesällä multa kastellaan kauttaaltaan kosteaksi, talvella kastelujen välillä mullan tulee kuivahtaa. Sormen työntäminen multaan on toimiva tapa todeta, miten paljon vettä tarvitaan.”

Kasvien kastelu kasteluveteen sekoitetulla lannoiteliuoksella.

Lue myös: Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – 6 vinkkiä kukoistaviin kasveihin

3. Pitääkö kasteluvesi seisottaa kannussa?

”Ei tarvitse. Kasteluveden voi valuttaa suoraan hanasta, kunhan ei käytä aivan kylmää vettä. Vesi voi tuntua kädessä haalealta, mutta se ei saa olla liian lämmintäkään.”

4. Kumpi on parempi, alta- vai päältäkastelu?

”Altakasteluruukut sopivat minusta vain lajeille, jotka viihtyvät kosteassa. Toisaalta oikein isoille kasveille altakasteluruukku tarjoaa varmasti riittävästi vettä. Itse käytän tavallisia ruukkuja ja koetan muistaa kastella tarpeen mukaan.”

kasvien kastelu

Lue myös: Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi

5. Mitä tarkoittaa kasvin runsas tai niukka kastelutarve?

”Runsasta kastelua tarvitsevia lajeja kastellaan tasaisesti niin, ettei multaa talvellakaan päästetä rutikuivaksi. Niukan kastelun lajien annetaan kuivahtaa kastelujen välillä, ja niille vettä annetaan vähän kerrallaan.”

6. Mitä voi tehdä, jos kasvi pääsee kuivumaan tai on tullut kasteltua liikaa?

”Kuivuuteen auttaa kasteleminen. Jos vesi hulahtaa pohjareiästä läpi, odotetaan, että vesi imeytyy aluslautaselta ennen kuin kastellaan lisää. Imeytymätön vesi kannattaa kaataa pois. Jos vettä on tullut kaadettua liikaa, ainoa keino on koettaa lisätä haihduttamista asettamalla kasvit lämpimään paikkaan, jossa ne haihduttavat enemmän. Hyvä konsti on käyttää matelijoille tarkoitettua lämpömattoa.”

Lue myös Anna.fi:stä: Sisusta viherkasveilla koti kauniiksi! Trendikkäimmät huonekasvit, vinkit asetelmiin ja neuvot oikean ruukun valintaan

7. Onko sumuttamisesta hyötyä?

”Trooppiset kasvit nauttivat sumuttamisesta, sillä ne kärsivät kuivasta huoneilmasta. Se myös auttaa pitämään vihannespunkkikannat hallinnassa. Sumuttaminen vähentää myös lehtien pölyyntymistä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvien ja kukkien kastelu: 7 vinkkiä, joiden avulla huonekasvien kastelu onnistuu kaikilta!

p.penttisetä

Sanoaas kuinka monesti viikossa vajova kahvikupillinen annetaan kasveille vettä .Älkää jaaritelko samaa asiaa edes takaisin.

#BÖLLIS

Ugh!

Jore

Riippuu kupin koosta. Kahvin juontikin jäänyt aika vähälle isoista kupeista. Yksi muumikupillinen kerrallaan. Sama määrä kukille.😉

Sinun täytyy kommentoidaksesi.