Muurahaisten torjuminen puutarhassa

Torstaina 10.6.2010, Laura Tuomela, Nyt on aika
Kommentoi
Katsottu: 94392 kertaa

Muurahaiset marssivat ilmojen lämmitessä puutarhaan, terasseille ja sisälle asuinrakennuksiin asti. Ne voivat kaivaa käytäviään kukkapenkkeihin ja tehdä reikiä puutarhakäytäviin. Muurahaispesät aiheuttavat puolestaan puutarhakasvien juurien kuivumista.

Pikku tuholaisista voi olla vaikea päästä eroon, ja jokavuotinen esiinmarssi voikin aiheuttaa puutarhurille ennenaikaisia harmaita hiuksia. Muurahaispesän voi tuhota siirtämällä sen yksinkertaisesti toiseen paikkaan. Makeasta mehusta voi puolestaan rakentaa muurahaisille ansan, josta ne eivät pääse enää pois, vaan hukkuvat sinne.

Puutarhurit taistelevat muurahaisia vastaan myös monin muin keinoin, yksi kokeilee torjunta-aineita, toinen erilaisia pyydyksiä ja kolmas kanelia.Mikä on sinun kikkasi?

Miten sinä torjut muurahaisia pihaltasi? Onko sinulla takuuvarma kikka, jolla muurahaisista pääsee eroon? Lue muiden lukijoiden vinkit ja jaa oma neuvosi!

Asiasanat: puutarhaongelmat , tuholaiset

Viestit 63

26.4.2008 klo.20:55
helinä

helinä

minä keitän vettä ja liotan siihen merisuolaa, tätä kun valelee muurahaisten päälle, niin johan häviävät. toinen konsti on mäntysuopavesi, veteen reilusti nestemäistä mäntysuopaa ja sillä valellaan muurahaisten kulkureitit tai talon seinät jos hyökkäys on menossa. toimi ainakin minulla.

Vastaa
27.4.2008 klo.12:17
Viherpeukk...

Viherpeukk...

En ole kokeillut konstia,mutta kuulin radiosta että leivinjauhetta ja tomusokeria yhtä paljon,,sekaisin,ja murkkujen kulkureitille,niin tehoaa.

Vastaa
27.4.2008 klo.17:21
Daihirah

Daihirah

Minä olen ripotellut muurahaisten kulkureiteille kahvia; siis pussista pannujauhettuja kuivia kahvinporoja. Muurahaiset lakkaavat kulkemasta siitä.

Vastaa
1.5.2008 klo.3:0
RJ

RJ

Olen joskus pessyt kloriittiliuoksella lattiat, joissa muurahaisia näkyi, hävisivät. Nyt eri talossa taitavat tulla kivijalasta meille, niitä on ympäriinsä…tiskipöydällä, laittioilla, leikkuulaudalla… En jaksa enää edes välittää. Olen myrkyttänyt talon ympäri (ulkopuolelta) muutaman kerran kesässä, mutta ei auta. Mikäs meille neuvoksi?

Vastaa
2.5.2008 klo.18:40
Anonyymi

Anonyymi

Miten hävitetään mustat muurahaiset tuhoamasta kartanonpionin kukkia? Pesä lienee juuristossa? Olen laittanut pionin juurelle kaupasta ostetun muurahaisrasian. Ei auttanut. Lisäksi olen ruiskuttanut aineella, jonka sanotaan hävittävän muurahaiset.Sillä surkastuivat pionin kukat ja nuput. Kuka osaa neuvoa?
2.5. klo18.30 Ei seinän vierellä

Vastaa
3.5.2008 klo.7:43
KooHoo

KooHoo

Meillä muurahaiset marssivat sisään talvellakin, pesät olivat ilmeisesti talon alla. Yritin kaikki luonnonmukaiset kikat, jotka eivät todellakaan poistaneet, vaan siirsivät ongelman muualle. Muurahaismyrkyllä Bayer muurahais-Baition olen sitten saanut ongelman pois. Liotan jauheen kastellukannussa veteen ja kierrän kivajalat ja terassit. Samoin kukkapenkit. Olen huomannut, että ”myrkkykehän” sisäpuolelta muurahaiset pikkuhiljaa häviävät. Parin vuoden välein olen toimenpiteen tehnyt ja muurahaiset ovat pysyneet poissa sieltä mistä pitääkin.

Vastaa
5.5.2008 klo.15:19
"muurahais...

"muurahais...

Ripotellaan hienoa suolaa esim.laattakäytävän koloihin ym.
toimii, mutta ei välttämättä koko kesää.

Vastaa
6.5.2008 klo.10:50
mirja ja n...

mirja ja n...

sekoitin suolaa ja kanelia ja ripottelin sitä sisälle ja ulos talon kivijalan vieree ja kylä ainakin näkyvät murkut hävis ja tuli erittäin kiva kanelin tuoksu.

Vastaa
9.5.2008 klo.16:49
viherpeuka...

viherpeuka...

Hei nyt on saatavilla nestemäistä ainetta, jota laitetaan ohjeen mukaan kastelukannuun ja vettä , eikun kastelemaan talon reunukset ja siellä missä muurahaisia oleilee. On aika hyvä konsti, uusitaan tarvittaessa. Ainetta saa puutarhaliikkeistä ja erilaisista Marketeista. Toimii aika hyvin ja on helppoa.

Vastaa
20.5.2008 klo.13:54
kesällä ke...

kesällä ke...

Olen kokeillut merisuolaa niin sillä hävis muurahaiset niin sisältä kuin ulkoa !

Vastaa
30.5.2008 klo.22:38
Murkkusota

Murkkusota

Joo ,suolaa oon mäkin laittanut murkkujen niskaan ja jo pysyvät poissa kekomurkut meinaan .

Vastaa
3.6.2008 klo.0:2
12

12

tiedoksi että muurahaiset oppivat karttamaan myrkyn. Ne vievät tiedon muille aineen vaarallisuudesta

Vastaa
7.6.2008 klo.20:55
kyllästyny...

kyllästyny...

mitä suosittelisitte ku muurahaispesä pitäs hävittää tontilta?

Vastaa
1.7.2008 klo.19:43
todella ky...

todella ky...

sytytysnestettä koloon ja tulta perään.

Vastaa
12.7.2008 klo.21:2
aineista e...

aineista e...

Piha laatoituksen aluset olivat täynnä murkkuja. Nostin laatta kerrallaan pystyyn, sieltä ne pesät löytyivät. Kaadoin masinolia (tarkoitettu auton tankkiin) ja tulitikku perään. Pesät paloivat, niitä oli 10 laatan alla. Sitten maanrakennus kangas mullan päälle ja laatat kankaan päälle. Kauhea työ mutta kannatti.

Vastaa
28.4.2009 klo.23:15
Misse

Misse

Mökiltä erikokoisia murkkuja hävitimme tuloksellisesti kissanhiekalla! Sotkuista puuhaa, mutta emäksisenä näytti toimivan. Tosin luulen, että kun ihminen häviää maapallolta, murkut sen kun porskuttaa! Ei niistä kannata ahdistua, mutta punamurkut ovat niin pirullisia, että sottaa niitä vastaan kannattaa käydä!

Vastaa
6.5.2009 klo.22:24
Manta

Manta

Olen kuullut etteivät muurahaiset ,mustat ,olisikaan haitaksi pionin nupuille, siksi emme ole niitä hävittäneet ja pioneissa on ollut suuret kukat ja paljon

Vastaa
15.5.2009 klo.5:42
Naapurilta...

Naapurilta...

Merisuola on minun ratkaisuni murkkuihin kylvän niiten kulkureitille on toiminut.

Vastaa
20.7.2009 klo.14:12
Jees

Jees

Muurahais-Baition tehoaa nopeasti ja erittäin tehokkaasti, siis se, jossa on foksiimi tehoaineena. Siinä toisessa melkein samannimisessa on deltametriini. Sillä aineella ei tee mitään muurahaisten torjunnassa. Pihalla laattojen aluset kuhisivat, muurahaiset tekivät ”polkuja” läpi deltametriinijauhekasan, eivätkä hävinneet minnekään! Foksiimi tehosi tunneissa.

Vastaa
29.3.2010 klo.20:36
minä

minä

muurahaiskotelot tehoaa meillä punamuurahaisiin ja bayon suihke tehoaa mustiin ja keltasiin muurahaisiin.niin muuten ja sitte kun muurahais kotelosta loppuu myrkky ei kannata heittää sitä pois mä oon pistänyt sinne suolaa ja laittanu sen uudelleen käyttöön.

Vastaa
4.6.2010 klo.1:30
kyllästyny...

kyllästyny...

joka vuosi meille tulee saunaan lentomuurahaisia,mikä neuvoksi?

Vastaa
6.6.2010 klo.17:43
Rape-Mummo

Rape-Mummo

Nyt kyllä mustat muurahaiset saavat kaikki mahdolliset myrkyt niskaansa. Tähän asti olen myrkkyjä vältellyt, mutta tänä keväänä useampi puuntaimi näyttää kuivuvan sen takia, kun puun juurilla on muurahaispesiä. Turhan kalliiksi tulee, kun muurahaisten takia saa uusia puuntaimet muutaman vuoden välein.

Vastaa
8.6.2010 klo.15:21
tuplamumme...

tuplamumme...

Ripottelin hienoa sokeria terassille lautojen ja laattojen väleihin. Nyt on muurahaiset lähes kadonneet.

Vastaa
9.6.2010 klo.19:26
tuskinpava...

tuskinpava...

hienoa sokeria? öööh?

Vastaa
15.7.2010 klo.19:13
rikka

rikka

Eikö muurahaset syö sokeria?

Vastaa
16.7.2010 klo.19:23
moonakaisa

moonakaisa

Asumme 80-luvun alussa rakennetussa rivitalossa. Olemme asuneet vuosia asunnossa, ja aina silloin tällöin pieni määrä muurahaisia on ollut kiusana. Lähinnä aikaisin keväällä, keittiö- ja pesutiloissa, yksittäin muuallakin asunnossa.

Muutamia päiviä sitten siirsimme makuuhuoneen kaapiston pois paikaltaan. Seinän toisella puolella on suihkutilat, jos sillä nyt on asian kanssa mitään tekemistä. Kaapiston alla oli muutama kipittävä muurahainen, ja paljon muurahaisten jäljiltä ”putua”.

Pari päivää tästä muurahaisia alkoi tulla lattialistan välistä ja isompia, muurahaisia joilla siivet, kattolistan

välistä. Toki pieniä mustia murkkuja tuli myös katon kautta.

Miehelle oli myyty rautakaupassa Loxiran-muurahaissyöttejä. Toimii siis puffet-periaatteella. Murkut syövät ja veisivät myrkkyä kotipesään. Onko kellään kokemusta ko aineesta, sen tehokkuudesta ym.

Tuli mieleen, että välikattoon ehkä aiheellista laittaa myös myrkkyjä. Jos yhdyskunta onkin pesiytynyt kattorakenteisiin, ja tekevät tuhojaan siellä.

Kokemuksia vastaavasta? Kiitos jo etukäteen tehokkaista vinkeistä muurahaislegioonan tuhoamiseksi.

Vastaa
16.7.2010 klo.21:27
ongelman k...

ongelman k...

Itse olen painiskellut muurahaisongelmien kanssa vuosia.
Olen kuullut erilaisia asiantuntijoita ja muita ihmisiä:

Jos muurahaisia kulkee puutarhassa tai niillä on polku, seuraa sitä ja tuhoa niiden pesät, myrkkyaineet selviävät asiantuntijoilta. Se olisi siis alku. Muuten niistä ei oikein pääse, ne hakevat aina uuden tien itselleen.
Talon seinärakojen tilkkiminen esim. sisältäpäin voi jkv auttaa asiaa ja se, että myrkyttää seinustat. Mutta kun myrkky häipyy, palaavat muurahaiset takaisin.
Kaupungeissa pitäisi löytyä tuholaistorjunta ammattilainen, heidän tekemänsä myrkyttäminen tehoaa aika pitkään - vuosia.
Kaikkein tärkein on niiden pesien hävittäminen.

Vastaa
21.7.2010 klo.11:23
aronia-ait...

aronia-ait...

Rikkaruohoja kitkiessä huomasin aroniapensaiden juurissa murkkujen reikiä sekä siiroja. Suurin osa taimista on kuivunut. Osaisiko joku kertoa mikä tuo ketjussa mainittu kasteluveteen sekoitettava torjuntaaine on nimeltään?

Vastaa
14.8.2010 klo.16:34
AM

AM

Kasteluveteen sekoitettava aine on Baition D Kasteluaine. Tehosi meilläkin, on vaan aika tyyristä.

Vastaa
14.8.2010 klo.19:12
Äkämystyny...

Äkämystyny...

Meillä tuli keittiöön aikaisemmin keväisin muurahaisia. Ei uskaltanut pullapussia tiskipöydälle jättää, kun aamulla siinä oli muurahaisia. Inhotti, kun niitä juoksenteli pitkin pöytiä varsinkin aamuisin. Tutkimme kivijalan ja löysimme tuloaukon. Paikkasimme sen betonilla. Sen jälkeen olemme myrkyttäneet seinänvieret ja veimme kivet seinänvierestä pois. Olen käyttänyt muurahaismyrkkyä ja mäntysuopaliuosta. Murkut ovat vähentyneet, mutta aina niitä jostain ilmestyy,joskaan ei samassa määrin, sisälle ne eivät onneksi ole enää osanneet.

Vastaa
19.4.2011 klo.21:5
päpä

päpä

Eiköhän se sokeri just oo niitten muurahaisten ravintoa…taisivat tulla kylläisiksi, kokeile jotain muuta…

Vastaa
20.4.2011 klo.6:36

Jos vain on meilla keittiossa auki jokin makea purnukka, taikka hunaja purkin ulkopuolelle on hiukan valunut hunajaa, niin varma on, etta pian purkin luo kulkee musta jono pienen pienia ”murkkuja”.
Makea on ”murkuille”mannaa ja ”murkkujahan”meilla taalla ”Aussissa” riittaa.

Vastaa
25.4.2011 klo.11:8
Uli

Uli

Apua papua, meillä piitkä piitkä jono mustia murkkuja kulkee kastanjapuun juurelle ja siitä kiipeilevät runkoon. Ruiskutin eilen kylmää vettä paineella koko puuhun, kastelin kunnolla kukkapenkin, kivetykset ja roiskutin niiden polun roskiksille. Tänään menin katsomaan ja sama reitti ja murkut löytyy edelleen. Myrkkyjä en voi kotieläimen takia käyttää, mikä avuksi, pelkään että pian on hevoskastanja tiensä päässä?? Voiko murkut tuhota vanhan puun? Miten torjua ilman että olisi haittaa puulle ja kotieläimelle?

Vastaa
5.6.2011 klo.14:39
Kellokas_

Kellokas_

Uli, kokeilepa ripotella kanelia oikein reilusti puun ympärille ja rungon alaosaan. On toiminut mulla kasvihuoneessa. Eivät tykkää yhtään kanelista, joten karttavat paikkaa. Eikä ole taatusti myrkyllistä. Jos löydät pesän, sinnekin kannattaa ripotella ja kulkureiteille.

Vastaa
16.6.2011 klo.12:57
Pate Vaasa

Pate Vaasa

Muurahaisaerosolit eivät tepsi kuin hetken aikaa. Sain muurahaiset häviämään lopulta Cislin -nimisellä ötökkäaineella. Litra maksaa n.160 euroa mutta sitä laimennetaan veteen: laimennus 5 litraa vettä ja vain 25 ml Cisliniä. Litran purnukka siis riittää pitkäksi aikaa kun sekoitussuhde on näin pieni. Ainut myrkky joka todella tehoaa murkkuihin ja siinä samalla hämähäkkeihin. Myös hämähäkit olleet riesaksi saakka ja nyt niitä ei ole näkynyt kertaakaan torjunnan jälkeen, eli kolmeen kuukauteen. Kannattaa todella kokeilla.

Vastaa
18.6.2011 klo.16:53
Pienet elä...

Pienet elä...

Raid muurahais sirote,on hyvä aine.
Meillä on käynyt myrkyttäjä kaksi kertaa,mutta ne palaa joka kevät ja syksy,siis muurahaiset.
Nyt löytyi parvekkeelta köynnöskasvin mullasta iso määrä muurahaisia.
Laitoin kyseistä sirotetta ja ne hävisivät ,kuolivat melko heti.
Kasveille se ei tee mitään.
Olen sirotellut sitä myös kivijalan viereen,ne kuljettavat sen jaloissaan pesään ja pesässä olevat muurahaisent kuolevat.
Jos tiedät missä pesä on ,niin voit sirotella sitä sen päälle ja muurahaiset itse kuljettavat myrkyn mukanaan jaloissa pesään.
Tuo sirote on aika edullistakin ja sitä myy ainakin isot marketit.

Vastaa
19.7.2011 klo.16:46
A&A

A&A

Mepä suunnittelimme seuraavaksi hommata muurahaiskarhun.Eiköhän päästä harmista eroon!!!

Vastaa
20.7.2011 klo.21:45
ooop

ooop

mikään ei toimi oon kokeillu kaikkea sirotetta,myrkkyä ja kuumaa vettä mutta aina palaa takasin.

Vastaa
21.7.2011 klo.19:24
anoito

anoito

Puutarhassa lentomuurahaisia….ja kotieläimiä pihalla joten myrkkyjä en voi käyttää. Millä eroon lentomurkuista??? Lähtevätkö yhtä nopeasti kun ovat tulleetkin (kuten luin jostain). Alkukesästä hävitin muurahaispesiä kiehuvalla vedellä ja se toimi (tappoi samalla tosin nurmikkoa….)

Vastaa
25.7.2011 klo.18:34
MinnaR

MinnaR

Mäntysuopaliuosta en ollu vielä huomannu kokeilla. Siitä kuitenkin sain idean heittää kovemmilla panoksilla. Kokeilin siis Tolu-liuosta vaaleamman ruskeiden maahan pesivien muurahaisten pesään. Kävin juuri kurkistamassa uudelleen kiven alle, ja päätin ilmoittaa muillekin, että toimii! Ei näkyny muita kuin kiemurtelevia muurahaisia. Ei edes munia kiireesti kanniskelevia, kuten normaalisti pesäiskun jälkeen. :-)

Vastaa
26.7.2011 klo.20:41
kokeiltu j...

kokeiltu j...

Laita rautakanki pesään, kovalla pakkasella kankea pitkin pakkanen menee pesän sisään ja jäädyttää sen, eikä uusia muurahaisia synny enää kun munat paleltuu.

Vastaa
16.8.2011 klo.21:40
marike

marike

missä tuota cislin -myrkkyä myydään?

Vastaa
4.5.2012 klo.16:38
hep

hep

Yksi parhaista muurahaisten torjunta-aineista on Fun Light -mehu, sillä se sisältää runsaasti hermomyrkky aspartaamia. Kokeiltu on sisätiloissa ja ulkona, ja muurahaiset ovat hävinneet hyvin nopeasti. Ja mikä kätevää, Fun Lightia saa helposti, sillä se on elintarvike ja löytyy ruokakauppojen mehuhyllystä.

Vastaa
12.5.2012 klo.8:3
minä

minä

kiitos hyvästä viestistä, olen taistellut muurahaisten kanssa jo koko viime kesän kun tuppaavat ihan pirtin eteen tekemään polkujaan …..

Vastaa
24.5.2012 klo.20:34
kokemusta ...

kokemusta ...

Kyllä katos ihan marketista saatavalla muurahais aerosolilla ja nopeastikin! suihkauttelee niiden reiteille ja jos onnistuu löytämään pesän niin sinne vaan ja itse ihan reilulla kädellä laitoin, menny pari tuntia eikä näy yhtään murkkua!

Vastaa
3.6.2012 klo.17:41
Ismo

Ismo

Jos ympäristössä on lapsia ja kotieläimiä, niin luonnonmukainen häätäminen on parempi vaihtoehto. Se vaatii vain hieman viitseäisyyttä. Normaali ruokasuola on myrkkyä muurahaisille. Sitä voi suruttaa kaataa laatoituksen ym väliin ja muurahaiset pökertyvät. Kastellessa se leviää laattojen allekin.

Vastaa
26.6.2012 klo.9:6
Puua

Puua

Murskasin pionien juurille valkosipulia. Hävisivät murkut.

Vastaa
7.7.2012 klo.11:6
jonne

jonne

parempi on että pieraisee muurahaisten päälle. Isäni teki niin jotta muurahaiset häviäisivät. Ja kyllä tehosi.

Vastaa
20.8.2012 klo.22:26
Mummu

Mummu

Pietaryrtti

Vastaa
20.5.2013 klo.14:17
Paappa

Paappa

kanankakkaa !

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu