Puutarha

Pelargoni kukoistamaan – näiden ohjeiden avulla pelargonisi menestyvät

Pelargoni on perinteinen suosikkikasvi, joita käytetään sekä huonekasveina että ulkokukkana puutarhassa ja parvekkeella.

Pelargoni (Pelargonium) on helppohoitoinen kasvi, joka rakastaa valoa, lämpöä ja ravinteita.

Pelargonin kukinnot ovat kuitenkin herkkiä olosuhteiden muutoksille. Kukinnot kestävät toukokuusta syyskuulle, ja kukintojen värit vaihtelevat punaisen eri sävyistä valkeaan. Pyöreähköt lehdet voivat olla vihreitä tai kirjavia.

Lue myös: Pelargonien lisääminen pistokkaista tai siemenestä

pelargoni
Kuva: Jorma Marstio

Pelargonin istutus

Pelargoni viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa paikassa. Kasvi ei jaksa kukkia hajavalossa ja varjossa.

Sijoita pelargoni suojaan sateelta, esimerkiksi katon tai räystään alle, sillä kasvi ei pidä päälle satavasta vedestä.

Istuta pelargonit 20–30 cm välein. Kasvualustaksi sopii tavallinen puutarhamulta tai kesäkukkamulta.

Pelargonin hoito

Kastele pelargoniaa tasaisesti, mutta varo kastelemasta kasvia liikaa. Pelargonit kuolevat ennemmin liikakasteluun kuin liikakuivuuteen. Kasteluveden voi ottaa suoraan kraanasta. Liikakastelu aiheuttaa lehtien kellastumista ja nuppujen kuivumista.

Kasvualusta saa kuivahtaa 2–3 cm syvyydeltä kastelujen välissä. Tuuli, aurinko ja pieni ruukku lisäävät kastelun tarvetta.

Pelargoni kuluttaa paljon ravinteita, joten sitä kannattaa lannoittaa säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Ravinteita voi antaa joka kastelukerta, vähintään kerran viikossa.

Poista kuihtuneet kukat, kukkavanat ja lehdet, jotta kasvi kukkii runsaammin.

Yleisimpiä pelargonin tuhoajia ovat perhosten toukat ja kirvat.

Pelargonin talvehtiminen

Pelargoni ei kestä pakkasta, joten siirrä kasvi sisälle ennen ensimmäisiä pakkasia. Nosta kasvi esimerkiksi valoisalle ikkunalaudalle.

Parhain paikka on huoneenlämpöä viileämpi tila. Pelargoni talvehtii valoisassa, kuivassa ja viileässä, alle 15 astetta on hyvä. Kastele kasvia talvella vain niukasti tarpeen mukaan.

Jos joudut pitämään kasvit huoneenlämmössä, saatat tarvita lisävaloa.

Siirrä pelargonit helmi–maaliskuussa valoisaan paikkaan huoneenlämpöön ja lisää hieman kastelutiheyttä. Voit myös latvoa kasvin noin 10 cm:n korkuiseksi.

Istuta pelargonit uuteen, tuoreeseen multaan muutaman viikon kuluttua. Valitse sopivan väljät, ei liian suuret ruukut. Leikkaa kuolleet versot pois ja siirrä kasvit valoon. Voit viedä pelargonit kesäksi ulos.

Kun uusia versoja alkaa muodostua, latvo niitä kesän mittaan. Leikatuista versoista saa pistokkaita.

Lisää kastelua pikku hiljaa kasvun voimistuessa. Aloita lannoitus vasta kasvin juurruttua uuteen multaan.

Lue lisää: Pelargonin talvehtiminen huoneenlämmössä: Näin onnistut pitämään kasvin hengissä talven yli!

pelargoni
© Mirva Kakko

Lähteet: Muhevainen, Kekkilä ja Plantagen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelargoni kukoistamaan – näiden ohjeiden avulla pelargonisi menestyvät

Kukkiva parveke

Meidän kaakkoisparvekkeella ovat vuosia kukkineet pelargonit, vieläpä parvekkeen ”takaosassa”, kun parvekelasien vuoksi eivät voi olla kaiteella. Nyt ensimmäistä kertaa toista kesää: viime talven yli taimet selvisivät hengissä, ja ahkeralla lannoituksella kukkivat taas upeasti. Aikaisemmin istutin joka kesä uudet taimet.

Kukkimista edistää, kun vaikkapa viikottain poistaa ei vaan kuihtuneet lehdet, vaan myös muutamia vihreitä lehtiä. Tepsivä konsti myös mm. Saint Paulioihin.

Lensku

Hei! Osaisiko kukaan kertoa mitä teen väärin, kun joka kesä käy samalla lailla, eli pari viikkoa pelargonia kukkii terhakasti, sitten siinä on vain kuihtuneita kukkasia, jotka viimein nypin pois, sen jälkeen ei kukan kukkaa..
Miten voin lannoittaa ahkerasti, kun laitan lannoitteen kasteluveteen, nimittäin nyt tiedän jo että pelargonian voi tappaa liialla kastelulla??

veranda

Jos kokeilisit pistää teelusikalla vähän kukitusainetta mullalle ja kastelet vähän päälle,mut jatkossa alulautaselle,multaa saa olla myös hiekkaista,pöpöt pitää tarkastaa pois.Ja nuppujen vierestä
varovasti saksilla isot lehdet pois.Toivottavasti kukoistaa kuten meillä toisinkuin pionit,jotka saivat varmaan liikaa lunta niskaan ja
niukasti vettä (kiire hohhuokaus)kukinnan alkaessa.Onkohan muilla
pionipettymystä joka ei johdu istutussyvyydestä?

leenuska

Hyvät hyssykät. Miksi ajaa pelagalle lannotteita koko ajan.
minun pelakat kukkii koko kesän. Kastelen hyvin harvakseltaan ja poistan kuihtuneet kukkaset. Pelakkani ovat auringoisella seinustalla parvekelaatikoissa jossa todella viihtyvät

minun tauluni

Minulla on ulkorakennuksen ikkunalla pelargoni nyt toista kesää ja kukkii hyvin.
Paikka on koko päivä aurinkoinen.Laitan aluslautaselle vähän puutarhan syyslannoitetta
ja kastelen aina tarpeen mukaan .Aika paljon se vaatii vettä. Se ei kasva juuri ollenkaan
koska typpi puuttuu, mutta aina on useampi kukkanen kerrallaan.

Kauniit pionit

Vanhan tiedon mukaan pioneja ei saa lannoittaa joka vuosi.
Itse teen sen todella harvoin ja kukkivat erinomaisesti.

Nimim. Turi

Kerronpa vähän erilaisen tarinan. Minun pelargoniani ovat jo yli kymmenvuotiaita. Kellarissa talvet, mutta tuttavalla on vain pimeässä komerossa. Maaliskuussa valoisaan, kaikki hentoiset varret pois ja pian tulee lehtiä lehtiä ja nuppuja. Lehtiä tulee niin paljon, että alan jo karsia niitä ja aloitan lannoittamiseen. Aika äkkiä tulevat jo nuputkin. Näissä pelargoniossa on varretkin todella paksuja. Kun istutan ne sitten ulos, niin karsin lehtiä säännöllisesti. Käytän lannoitteena vain kanankakkaa, heitän juurille ja kastelen. Pikkuhiljaa lannoite imeytyy multaan. Kastella ei saa liikaa. Minulla on isot ja korkeat purkit, istutan kolme samaan (kaikkiaan niitä on 25).Yhdessä purkissa on paras kukkamäärä kerrallaan lähes 50 ja monet teevadin kokoisia. Minulla on kuvia todisteena. Kellarissa on kuollut näiden vuosien aikana 2.
Tässäpä ohjeita, hyvää kasvatuskesää!

Anne

Minulla on pelargoniat savruukuissa etelään antavalla terassilla. Kastella saa päivittäin kun aurinko porottaa, selviävät toki jos jokunen välipäivä kantelussa tulee . Paljon riippuu sijainista ja millaisessa ruukussa ovat tuo kasteluntarve

Sinun täytyy kommentoidaksesi.