Ruoka

Aasialainen ruoka – tee makumatka kotikeittiössä mausteiseen Intiaan, monipuoliseen Kiinaan tai raikkaiden makujen Japaniin

Aasialainen ruoka on kaikille, jotka rakastavat värien ilotulitusta ja makujen yltäkylläisyyttä. Nopeimmin makumatkalle pääsee oman kotikeittiön kautta. Nappaa reseptit aasialaisiin ruokiin!

Aasialainen ruoka voi olla mitä tahansa Intian lämpimän mausteisita curryista aina Japanin ja Vietnamin raikkaisiin makuihin. Maanosan laajaan ruokakulttuuriin kuuluu monipuolisesti erilaisia keittoja, wokkeja, nuudeleita ja curryja.

Aasialainen ruokakulttuuri hurmaa maulla ja monipuolisuudellaan

Aasialainen ruokakulttuuri on monimuotoinen ja koostuu laajasta alueesta, jossa jokaisella maalla on oma ominainen ruokakulttuurinsa. Aasialaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat muun muassa suositut Kiinan, Japanin, Thaimaan ja Vietnamin keittiöt. Myös korealainen keittiö koukuttaa herkullisilla mauillaan.

Aasialaiselle ruokakulttuurille on tyypillistä makujen tasapaino, joka muodostuu tulisen, suolaisen, makean ja happaman sekä uhkean umamin yhdistelmästä. 

Makumatkalle aasialaiseen ruokakulttuuriin pääsee mukaan, kunhan maustekaappi on kunnossa. Yleensä aasialainen ruoka hengästyttää pitkällä raaka-ainelistallaan ja eksoottisen kuuloisilla aineksillaan. Valtaosa tarvittavista tykötarpeista löytyy kuitenkin perusmarkettien valikoimasta. 

Aasialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti kasvikset eri muodossa, tofu, nuudelit ja riisi sekä liuta erilaisia mausteita. Myös lihaa ja kalaa syödään jonkin verran.

Aasialaisille ruoille on tyypillistä erityisesti mausteisuus ja maukkaat liemet.

Mausteiden kavalkadia voi etenkin arkiruoan valmistuksessa vähentää turvautumalla valmiisiin maustekastikkeisiin ja -tahnoihin. Tuoretta chiliä, inkivääriä, valkosipulia sekä yrttejä, kuten korianteria ja thaibasilikaa kannattaa kuitenkin olla aina varalla. Misotahnalla sekä soija- ja kalakastikkeella makuun saa hetkessä syvyyttä. Limetti ja sitruunaruoho puolestaan tuovat raikkautta ja kepeyttä. 

Aivan autenttiseen tunnelmaan kotikeittiössä ei tarvitse pyrkiä, vaan myös tuttuja kotiruokia voi tuunata aasialaiseen tyyliin. 

Aasialainen ruoka: Thaimaa

Thaimaalainen ruokakulttuuri hurmaa jokaisen, joka siihen kerran on saanut tutustua. Chilin, korianterin, limetin, kookoksen, sitruunaruohon, hedelmien ja koko thairuoan kutkuttava aromi herättää ruokahalun saa veden herahtamaan kielelle.

Thaimaassa syödään runsaasti kasviksia, jotka koristellaan ja kaiverretaan taidokkaasti tarjolle. Myös porsaanlihaa, kalaa ja mereneläviä käytetään. Riisin ohella myös riisinuudelit ovat thaimaassa suosittua ruokaa. 

Thaimaalainen ruoka yhdistää taidokkaalla tavalla suolaista, makeaa, tulista ja hapanta. Makujen tasapaino syntyy niin yksittäisten ruokien kohdalla kuin eri ruokalajien kesken. Aterialla tarjotaan rinnakkain useita erilaisia ruokia, joiden syömisjärjestyksen ruokailija saa itse päättää.

Yleensä tarjolla on ainakin yksi keitto, muutama curry, raikas salaatti, kuten herkullinen papaijasalaatti eli som tam sekä suuri kulho riisiä. Myös uppopaistettuja ja höyrytettyjä ruokia tarjoillaan. Makuja ja tulisuutta voi säätää maun mukaan erilaisten maustekastikkeiden avulla.

Aasialainen ruoka: Japanin raikas ja esteettinen ruokakulttuuri

Japanilainen ruokakulttuuri nojaa erityisesti tuoreisiin raaka-aineisiin, yksinkertaisuuteen ja makujen raikkauteen – tosin Japanissa syödään runsaasti myös tuhtia uppopaistettua ruokaa eli tempuraa. Japanilaisessa ruokakulttuurissa esteettisyys on yhtä tärkeää kuin maku, ja annoksien esillepanoon panostetaan. 

Japani tunnetaan erityisesti sushista. Makisushit ovat nori-merileväarkkiin käärittyjä sushjeja, joiden valmistus erityisesti arki-iltana saattaa olla turhan työlästä. 

Onneksi sushin makuun pääsee myös kokoamalla tutut raaka-aineet kulhoruoan tyyliin. Sushikulhon pohjalla on maustettua riisiä ja päällä grillattua kalaa ja majoneesikastiketta. Lohipalat viimeistellään kaasupolttimella juuri ennen tarjoilua. Lisäksi annokseen voi laittaa sushi-inkivääriä, wasabia ja edamame- eli vihreitä soijapapuja.

Vaikka riisiä syödään Japanissa paljon, myös nuudelit ovat maassa suosittua ruokaa. Ramen on trendikäs, japanilaisen katukeittiön nuudelikeitto, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Perinteisesti ramenkeiton lientä haudutetaan parikin vuorokautta, mutta maukkaan pikaversion voi kotikeittiössä loihtia esimerkiksi kanaliemestä ja maustaa misotahnalla sekä soijakastikkeella.

Aasialainen ruoka tunnetaan myös erilaisista pienistä taikinanyyteistä, joiden sisään on kääräisty herkullisia täytteitä. Japanissa nyyttejä kutsujaan gyozaksi. Gyosanyytit nautitaan dippaamalla ne erilaisiin masutekastikkeisiin ennen syömis­tä.

Aasialainen ruoka: Korean tulinen keittiö

Korealainen ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita Japanista, mutta on mausteisempaa ja tulisempaa. Korealaisella aterialla on aina läsnä viisi perusmakua eli makea, hapan, suolainen, umami ja karvas. Raaka-aineina käytetään runsaasti nuudeleita, riisiä, kasviksia, tofua, lihaa ja kalaa. 

Fermentoitu chilitahna eli gochjang maustaa usein ruoat, marinadit ja maustekastikkeet. Tutustu gochujangiin lisäämällä sitä esimeriksi korealaisten katkarapu-salaattikuppien mausteeksi.

Kimchi eli hapatettu mausteinen kiinankaali on Korean kansallisruoka, jota syödään lähes joka aterialla. Kimchiä voi ostaa kaupasta valmiina, mutta sen tekeminen itse on myös yllättävän helppoa. 

Kimchi sopii esimerkiksi korealaisen pyttipannun eli bibimbabin täytteeksi. Siinä riisin joukkoon sekoitetaan lihaa, kasviksia ja tulista kastiketta.

Aasialainen ruoka: Intian mausteinen makumaailma

Intialainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja vaihtelee niin raaka-aineltaan kuin ruoanvalmistustavoiltaan maan eri osissa. Kasvisruokaa syödään paljon, sillä valtaosa väestöstä on hinduja, eivätkä useimmat heistä syö lainkaan lihaa.

Intialainen ruoka on usein lämpimän mausteista. Jeera eli juustokumina, korianteri, kurkuma, sarviapila, sinapinsiemenet sekä erilaiset maustesekoitukset, kuten garam masala ja curry ovat intialaisen maustekaapin kulmakiviä. Ne tuovat intialaisen makuvivahteen niin linsseillä rikastettuun munakoisosalaattiin, paahdettuun kukkakaaliin kuin kanacurryynkin

Hieman raikkaamman makuisia ruokia ovat pinaattinen saag paneer sekä suosittu palak paneer

Dosaletut ovat intialaisia täytettyjä lettuja, jotka tehdään perinteisesti  liotetusta riisistä ja keltaisista linsseistä. Nopeampi versio onnistuu myös kikherne- ja vehnäjauhoista. Lettujen täytteeksi sopii esimerkiksi herkullinen perunacurry.

Aasialainen ruoka: Monipuolinen kiinalainen keittiö

Aivan kuten Intiassa, myös Kiinassa maan ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen ja vaihtelee maanosan mukaan. Kiinalainen ruokakulttuuri jaotellaan neljään pääkeittiöön tai kahdeksaan keittiötraditioon maakuntien mukaan. Yhteistä maan eri keittiöille on kuitenkin taidokas raaka-aineiden käsittely ja yhdistely sekä mausteiden harmonia.

Kiinassa syödään runsaasti sianlihaa, mutta myös kanaa, lammasta, ankkaa, kalaa sekä mereneläviä ja tofua käytetään. Makua kiinalaisiin ruokiin tuovat erilaiset maustekastikkeet, joissa maistuu tasapainoisesti suolainen, hapan, makea. Niiden lisäksi käytetään paljon kevätsipulia ja valkosipulia, inkivääriä, seesamiöljyä, pippureita ja chiliä, joista yksi tunnetuimmista on suuta hassusti kutitteleva sichuaninpippuri. 

Kiinalainen ruoanvalmistus vaatii usein valtavasti pilkkomista, mutta ruokien kypsennys on yleensä varsin nopeaa ja suoraviivaista. Aasialainen ruoka tunnetaan riisistä ja nuudeleista, eikä kiinalainen keittiö ole tästä poikkeus. Suosittuja ruokia ovat erilaiset pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat sekä nuudelikeitot. Myös erilaisia nyyttejä, kuten wontoneja, momoja ja dumplingeja syödään paljon. 

Nyyttien ohella rentoa seurusteluruokaa ovat myös hauskat bao bun -sämpylät, jotka ovat aasialainen vastine hampurilaisille. Kaupassa myy­dään valmiita bao bun -sämpylöitä, jotka ovat höyrytystä ja täyttämistä vaille valmiita. Bao-sämpylöiden täytteeksi sopii niin liha kuin kasviksetkin. Yksi tunnetuim­pia täytteitä on karamellisoitu ylikypsä possu. Raikkautta säm­pylään tuovat rapeat kurkut ja kastikkeeksi sopii maustettu majo­neesi.

Yksi suosituimmista kiinalaisista ruoista lienee kung pao kana. Kiinalaisravintoloista tuttu tulisen makea kanakastike on maustettu sichuaninpippurilla. Ohje on alunperin Sichuanin maakunnasta Lounais-Kiinasta.

Raikas ja vivahteikas vietnamilainen keittiö

Vietnamilainen ruokakulttuuri, kuten aasialainen ruoka yleensäkin, yhdistää upealla tavalla happaman suolaista, makeaa ja tulista. Chiliä, inkivääriä, valkosipulia, tuoreita yrttejä, kuten korianteria ja thaibasilikaa sekä sitruunaruohoa ja kalakastiketta käytetään runsaasti. 

Aasialainen ruoka on tunnettu maukkaista keitoista, joiden liemi tehdään hissukseen ja hartaudella. Vietnamissa herkutellaan pho-keitolla, jonka sielu on luullisesta naudan lihasta huolella haudutettu liemi. Tavallisesti sen valmistukseen kuluu tunteja, mutta kotikeittiön pikaversio syntyy myös valmiista, laadukkaasta lihaliemestä, joka maustetaan muun muassa tähtianiksella, neilikalla, kanelilla sekä inkiväärillä.

Myös raikkaat kesärullat ovat suosittua vietnaimilaista ruokaa. Rullien jekku piilee siinä, että riisipaperiin kääritään tuoreita kasviksia ja yrttejä, jotain proteiinipitoista sekä ohutta riisinuudelia eli vermiselliä. Rullia dipataan aasialaisiin kastikkeisiin, jolloin makumaailma on yhtäaikaa mausteinen ja raikas.

Aivan yhtä raikkaita makuelämyksiä saa kokoamalla aineksista myös maukkaan salaatin. Ihastu vietnamilaiseen kanasalaattiin tai hurmaannu raikkaasta kaali-yrttisalaatista

Vietnamilainen ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita myös siirtomaaisännästään Ranskasta, mikä näkyy esimeriksi herkullisten banh mi -patonkien osalta, jotka tässä ohjeessa täytetään suomalaisittain ahvenella. 

Lue myös Anna.fi: Intialainen currykastike on helppo tehdä myös kotona – katso 5 erilaista ohjetta

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aasialainen ruoka – tee makumatka kotikeittiössä mausteiseen Intiaan, monipuoliseen Kiinaan tai raikkaiden makujen Japaniin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.