Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hernekeitto

Perinteinen hernekeitto on mainio arkiruoka: helppo, ravitseva ja edullinen. Pitkän keittämisajan takia hernekeittoa kannattaa tehdä kerralla tuplasatsi. Ylimääräisen hernekeiton voi pakastaa. Hernekeiton voi maustaa valkosipulin asemesta sinapilla tai käyttää keittoon juureksia. Pala selleriä, palsternakkaa tai porkkana lisätään keittoon lihan kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Hernekeitto

  • 1 l vettä
  • 2 dl herneitä
  • 300 g sianlapaa tai savustettua sianlihaa tai -potkaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 2 sipulia
  • ½ tl meiramia

Valmistusohje

Hernekeitto tehdään helposti näin:

1. Anna herneiden liota kylmässä vedessä yli yön tai noin 10-12 tuntia.

2. Kuumenna herneet liotusvedessä, kerää veden pinnalta vaahto ja mahdolliset herneenkuoret pois. Jatka keittämistä noin 1 tunti.

3. Lisää keittoon liha, suola ja sipulit pilkottuna.

4. Anna hernekeiton kiehua miedolla lämmöllä runsaan tunnin ajan. Jos haluat hernekeitosta sosemaista, jatka keittämistä vielä puolen tunnin ajan.

5. Poista lihasta luu, paloittele liha ja mausta hernekeitto vielä tarvittaessa meiramilla.

Maukas, mutta pitkän keittoajan vaativa keitto syntyy palviluista. Vaihda yllä olevan ohjeen herneet ruskeiksi pavuiksi ja valmista samaan tapaan kuin hernekeitto.

Hyvän laskiaiskeiton saat keittämällä sipulin, porkkanan ja perunoita vedessä. Lisää kasvisten joukkoon tölkillinen hernekeittotiivistettä. Soseuta keitto kasvisten kypsyttyä ja pehmennä makua maidolla. Mausta hernekeittokeitto pippurilla ja meiramilla.

Lue myös: Sakea libanolilainen linssikeitto

Lue myös: Laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla?

Lue myös Anna.fi: Linssikeitto viidellä tavalla

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hernekeitto

Pirkko

Tiedätkö mitä keiton pinnalle muodostuva vaahto on. Proteiinia! Miksi se siis pitäisi kuoria pois? Vaahdon kuoriminen on järkevää toimintaa kun keitellään kirkasta lihalientä.

Rokka

Herneet on hyvä liottaa ensin,mieluummin edellisenä päivänä likoon jo. Huuhtelu ja uusi keitinvesi.rokk

Seija Telilä

Valmistusohjeessa kehoitetaan keittämään herneet liotusvedessään. Väärin!
Liotusvesi pitää heittää pois, koska siihen on liuennut herneistä entsyymeitä, jotka aiheuttavat suolikaasuja. Siis huuhtelu ja uusi keitinvesi, niinkuin jossain ohjeessa on mainittu. Näin tehden hernekeitosta tulee vatsaystävällisempi.

Outi

Totta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.