Kulttuuri

Japani: Nara on kiinnostava matkakohde

Naran päänähtävyys on valtava, puinen Todai-ji-temppelikompleksi ja sen sisällä säilytettävä pronssinen Buddhan patsas. Se on Japanin tärkeimpiä vierailukohteita.

Joukko peuroja köpöttelee vastaan temppelille johtavalla kävelytiellä. Yksi seisahtuu viereeni ja nuuhkii ilmaa, keksien toivossa. Kun maku­paloja ei heru, se nappaa reppuni tas­ kusta kartan ja pistelee sen mielen­ osoituksellisesti poskeensa.

Vapaana vaeltelevat, kesyyntyneet peurat ovat Narassa tuiki tavallista seuraa. Niitä kuljeskelee satoja kes­kustan itäpuolella levittyvässä puis­tossa ja lähimetsiköissä.

Aikoinaan peuroja pidettiin jumal­ten sanansaattajina ja turvan tuo­ jina, sittemmin eläimistä on kehkey­tynyt kaupungin symboleja ja kan­sallisaarteita. Niistä on tullut myös melkein yhtä kuvattuja kohteita kuin Naran päänähtävyyksistä, historial­lisista buddhalaistemppeleistä ja šintopyhäköistä.

Peurat saattelevat meidät temp­pelin monumentaaliselle portille asti, jonka alla seisovat tuimailmeiset vartijat; taidokkaasti kaiverretut 800 ­vuotiaat puupatsaat.

vapaat peurat Narassa
Puistoissa, metsiköissä ja pyhätöillä vaeltavat sadat kesyyntyneet peurat.

Vanhojen kellojen kuminaa

Tōdai­ji ­temppelin hämäryydessä istuu pronssista valettu 15­ metrinen Buddha takanaan kultaisena säihky­vä koristekaari. Ympäri maata saapu­ neet koululaisryhmät ja matkailijat ihailevat sitä hipihiljaa, kumarrel­len. Patsas on Japanin merkittävim­piä uskonnollisia aarteita, tehty kei­sarille 700­-luvulla.

Narassa on valtavasti pyhäköitä pienellä alueella. Tōdai­ji on niistä ylivoimaisesti tärkein, suurin jako­ mein, mutta tunnelmassa se häviää syrjemmällä sijaitseville.

Kiehtovimmat temppelit piilotte­ levat metsärinteen suojissa, kuten Nigatsu­dō, jonne noustaan pitkiä portaita. Ylhäällä tuoksuu suitsuk­ keiden makea savu. Ympäri tienoon kiirii kangasnauhoista nyityn kel­lon ontto kumina, kun rukoilijat houkuttelevat jumalten huomiota puoleensa. Ääni on maaginen.

Temppelin koristelu on hillittyä, jopa niukkaa, sillä paikalliset arvosta­ vat krumeluureja enemmän ympäröi­vän luonnon kauneutta. Pysähdynkin muiden kävijöiden tavoin pyhäkön terassille pitkäksi aikaa. Tähyilemme näköalaa, joka ulottuu yli metsän ja puistomaan, Naran keskustaan asti.

temppeli japanin Narassa
Suitsukkeet sauhuavat Todai-ji-temppelialueella, joka on yksi kaupungin kahdeksasta Unescon suojelukohteesta.

Teehetki metsän keskellä

Paperilamppujen valaisema, olkikat­ toinen metsämökki on kuin sadusta. Se lymyää valtavien lehtipuiden kat­veessa, puron vieressä, jonka yli kaar­tuu kirkkaanpunainen kävelysilta. Sisältä kantautuu vaimeaa japani­laista musiikkia.

Mökki paljastuu teetuvaksi, Mizuya­ chayaksi. Istahdamme ulos katok­sen alle juomaan paksua, ruohon­ vihreää machaa. Se tarjotaan kor­vattomista keramiikkakulhoista, punapavuista tehdyn teemakeisen kera.

Juoma valmistetaan teelehtien parhaista osista tehdystä jauheesta. Maku on tavallista vihreää teetä vah­vempi ja kitkerämpi – sellainen, johon pitää tottua, mutta johon jää vaivihkaa koukkuun.

Sadepisarat ripsahtelevat puiden lehtiin ja puro lirisee hiljakseen. On niin seesteistä, ettei tee mieli puhella mitään. Japanissa käy usein niin.

Erityislaatuinen tunnelma pitää otteessaan vielä silloinkin, kun aste­lemme metsän halki kohti Kasuga Taishaa. Reittiä viitoittavat samma­len ja jäkälän laikuttamat, sadat jalal­liset kivilyhdyt.

Punaisella ja valkoisella maalatun šintopyhätön sisällä on satoja lyhtyjä lisää, takoraudasta tehtyinä, riippu­ massa katoskäytävistä joka suunnal­la. Olisinpa täällä joskus lyhtyfestivaa­lin aikaan, jolloin ne kaikki sytyte­tään valaisemaan talvenpimeää iltaa.

Suitsukkeet japanin narassa
Temppelien luona tuoksuvat kävijöiden sytyttämät suitsukkeet.

Yksityiskohtia ja ripaus taikaa

Kahvikupista kurkistaa maitovaah­dosta taiteiltu veikeä kissa. Miten hieno yksityiskohta! Samanlaisia yksityiskohtia saa täällä ihailla mitä erilaisimmissa yhteyksissä.

Cherry’s Spoon kahvilassa istu­taan tatamimatoilla tyynyjen päällä, matalien pöytien ääressä ja katsel­laan ikkunan takana olevaa patiota. Patiolla näkyy miniatyyripuutarha, joka on sommiteltu sorasta, kivistä, pensaista ja sammalesta.

Kahvila on tehty vanhaan, kun­ nostettuun kauppiastaloon Nara­ machin alueelle keskustaan. Vastaa­ vanlaisia puutaloja on ympärillä mo­nen kujan verran. Joissakin asutaan, toiset ovat ravintoloita tai teetupia. Osa on putiikkeina, joissa myydään tekstiileitä, vaatteita ja keramiikkaa.

Alueella on rauhallista, sillä mo­ net matkailijat piipahtavat Naraan vain päiväksi, eivätkä juuri ennätä näille tienoille.

Monelta jää ajan puutteen vuoksi kokematta myös viehkeä, metsäinen Isuien­puutarha, jossa on varmasti oma hohtonsa joka vuodenaikana. Näin kesällä paikka huokuu vihreän kymmeniä sävyjä. Tehosteena on ripaus keltaista ja punaista.

Kaikki on tarkasti suunniteltua. Matalien mäntyjen oksat kiemurte­levat erikoisesti vaakatasossa, koska ne on sidottu sillä tavoin kasvuvaiheessa. Puutarhan sijaintiakin on pohdittu tarkasti, jotta taustalle on saatu pyöreäpiirteiset kukkulat ja palatemppelin porttia tehostamaan maisemaa.

Vaikka mikään ei ole sattuman­ varaista, kaikki on harmonista ja vä­hän taianomaista, sadepisaratkin. Ne muodostavat säntillisiä renkaita lammen pinnalle tai jäävät helmeile­ mään lumpeiden lehdille ja polkuja reunustavan sammalnukan päälle.

Tekee mieli kuiskutella, jotta lu­mous ei särkyisi. Tai vain olla ihan hiljaa.

Nara Hotel Japanissa

Retroeleganssia huokuva satavuotias Nara Hotel sopii mainiosti kaupungin perinteikkääseen ilmapiiriin. Päärakennusta leimaavat korkeat huoneet ja natisevat puulattiat. Ravintolaa koristavat kullanhohtoiset tuolit, japanilaiset kattokruunut ja kuuluisien japanilaistaiteilijoiden maalaukset. Tummapuisen teesalongin ikkunoista näkyy lammelle ja puutarhaan.

Lue lisää:

 Ravintolavinkit New Yorkiin

Galicia – Espanjan vihreä rannikko

Mallorca: lähde vuoristoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Japani: Nara on kiinnostava matkakohde

Sinun täytyy kommentoidaksesi.