Puutarha

Mansikka-amppeli tuottaa herkullista satoa läpi kesän – näillä hoito-ohjeilla onnistut

Mansikka-amppeli on mainio vaihtoehto, jos maasta ei löydy tilaa mansikan kasvatukseen.

Amppelimansikka (Fragaria x ananassa) on satoisa marjakasvi patioille, parvekkeille ja kasvihuoneisiin.

Amppeleihin istutetut lajikkeet ovat jatkuvasatoisia, eli ne kukkivat ja tuottavat marjasatoa läpi kesän.

Lue myös: Mansikan terveyshyödyt – listasimme 5 hyvää syytä syödä mansikoita

Osta valmis mansikka-amppeli tai istuta taimet itse

Amppelimansikka on kätevintä hankkia valmiiksi amppeliin istutettuna. Silloin voi olla varma, että lajike on valittu siten, että taimet tuottavat satoa jopa kuukausia.

Mansikantaimet voi toki ostaa erikseen ja istuttaa amppeliin itse. Varmista myyjältä, että ostamasi lajike on jatkuvasatoinen.

Halkaisijaltaan 20–25 sentin suuruiseen amppeliin voi istuttaa 2–4 mansikantainta. Kasvualustaksi sopii valmiiksi lannoitettu ja kalkittu yleismulta.  Multaan voi kastelun helpottamiseksi sekoittaa kastelukiteitä tai biohiiltä.

Istuta taimet niin, että kasvupisteet jäävät juuri ja juuri mullan pinnan yläpuolelle. Huomaa, että multa tiivistyy ja painuu kasaan, kun sitä kastelee ensimmäisen kerran istutuksen jälkeen.

Myös pitkään satoa tuottava kuukausimansikka sopii amppelikasviksi, mutta se ei tee rönsyjä. Marjat ovat pienehköt mutta erityisen makeat ja sato suuri.

Amppelimansikaksi sopivia lajikkeita:

Mansikka-amppeli.
Amppelimansikkalajikkeet ovat valko- tai punakukkasia. Marjat ovat yleisimmin punaiset, mutta olemassa on myös valkomarjaisia mansikkalajikkeita. © Mirva Kakko

Mansikka-amppelin hoito

Ala lannoittaa taimia jo parin viikon kuluttua istuttamisesta tai amppelin kotiin tuomisesta kastelun yhteydessä veteen lisättävällä lannoitteella

Lisäravinteiden antamisen voi hoitaa myös lisäämällä multaan pitkäaikaista lannoitetta, kuten lannoitekäpyjä, joista ravinteet liukenevat pikkuhiljaa.

Mansikka-amppelia kastellaan kasvupaikasta riippuen useita kertoja viikossa. Kastele multa kerralla kosteaksi ja anna sen kuivahtaa kastelujen välissä.

Jos amppeli tuntuu kädessä painavalta, se on tarpeeksi kostea.

Amppelimansikka viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Erinomaisia kasvupaikkoja ovat lämpöä keräävät lasitetut parvekkeet ja terassit sekä kasvihuoneet.

Jos paikka on puolivarjoisa, kastelua tarvitaan vähemmän kuin paahteessa. Sato saattaa kärsiä valon vähyydestä.

Amppelimansikat ovat monivuotisia, mutta ne eivät talvehdi pakkasessa. Vie mansikka-amppeli syksyllä kellariin tai muuhun viileään tilaan. Taimet talvehtivat myös kompostiin, kasvimaahan tai karikkeen alle haudattuna.

Nosta mansikka-amppeli keväällä valoon ja lämpöön, ja kasvu alkaa. Jos taimet kasvavat samassa amppelissa vuosikaudet, multaa voi lisätä tai vaihtaa muutaman vuoden välein.

Rönsyistä saa lisää taimia

Amppelimansikkaa voi lisätä rönsyistä, joita se kasvattaa hanakasti. Rönsyjen muodostaminen saattaa kuluttaa taimen voimia tuottaa satoa.

Nopein tapa lisätä mansikkaa on leikata rönsyjä ja istuttaa rönsyt ruukkuihin. Tarjolla on myös siemeniä, joista taimien kasvattaminen vie viikkoja ennen istuttamista.

Kuukausimansikkaa lisätään aina siemenistä, jotka kylvetään taimikasvatukseen jo kevättalvella ennen istutusta.

Amppelimansikka on yleensä terve kasvi

Puhtaat, terveet taimet ja ilmava kasvusto pitävät amppelimansikka parhaiten vapaana taudeista ja tuholaisista.

Joskus amppelimansikkaa vaivaavat mansikkapunkit, joiden imemät lehdet ja kukkaperät kuivuvat ja sykeröityvät.  Pahasti vioittunut kasvi kannattaa kompostoida ja hankkia uusi taimi.

Harmaahome on yleinen sienitauti, joka saattaa sateisena kesänä pilaannuttaa marjoja. Poista pilaantuneet lehdet ja marjat ja aseta amppeli paikkaan, jossa ilma kiertää.

Lue myös Anna.fi: Mansikalla on paljon väitettyjä terveyshyötyjä, mutta pitävätkö ne paikkansa? Kysyimme asiantuntijalta kesän superherkusta

Mansikat kasvavat amppelissa.
© Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikka-amppeli tuottaa herkullista satoa läpi kesän – näillä hoito-ohjeilla onnistut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.