Ruoka

Rucola tuo pippurista aromia ja vehreää väriä – kokosimme ruoat, joissa sinappikaali on parhaimmillaan!

Rucola on kotoisin Italiasta ja se kuuluu kaalien sukuun, mihin viittaa sen suomenkielinen - joskin harvoin käytetty - nimi sinappikaali.

Rucola on kotoisin Italiasta ja se kuuluu kaalien sukuun, mihin viittaa sen suomenkielinen – joskin harvoin käytetty – nimi sinappikaali.

Lue myös: Vihersalaatti x 4 – näin saat lisukesalaatista maukkaan

Satojen vuosien ajan sinappikaalia on viljelty lääkekasvina. Luonnonvaraisena sitä kasvaa Välimeren alueella. Suomessa rucolaa viljellään yleensä ruukuissa. Rucolaa voi kasvattaa myös avomaalla, joskin sen maku on silloin voimakkaampi, ja kasvin kukkiessa lehtien kitkerä maku voimistuu. Rucolan maku on pähkinäinen ja pippurinen. Vahvan maun rucolaan tuo sinappiöljy, joka on myös retiisin ja lantun aromin takana. 

Aromikas, pitkälehtinen kasvi on mitä mainioin valinta salaatteihin, suolaisiin leivonnaisiin ja voileipien päälle. Erityisen suosittu rucola on italialaisessa ja ranskalaisessa keittiössä. Välimeren tapaan se maistuu esimerkiksi pizzan päällä sekä pestokastikkeissa. Koska rucola kestää lämmittämistä, sitä käytetään usein myös erilaisten lämpimien ruokien, kuten pastakastikkeiden, sieniruokien sekä sosekeittojen mausteena. Pieni- ja hentolehtinen salaatti sopii mainiosti myös ruokien koristeluun ja viimeistelyyn. 

Parhaiten rucola säilyy omassa ruukussaan jääkaapissa 2-4 asteessa. Kun pidät mullan kosteana, saat siitä iloa pitkäksi aikaa.

rucola
Rucola eli sinappikaali on salaatti, joka sopii moneen. Lisää sitä salaattipohjaan tuomaan makua, piirakoiden, pizzojen ja leipien päälle, lämpimiin ruokiin ja pasta-annoksiin tai pyöräytä siitä vaikka maukas pestokastike tai levite leivän päälle. Kuva: Pekka Holmström

Rucola säväyttää salaatit

Rucolaan törmää usein tuoresalaateissa, joihin se sopiikin hyvin muiden salaattien rinnalle antamaan makua. Rucola sopii erinomaisesti niin simppeleihin vihersalaatteihin kuin myös ruokaisampiin annoksiin muiden makujen rinnalle. 

Erityisesti välimerellistä makumaailma mukailevissa salaateissa, kuten marinoidussa tomaatti-mozzarellasalaatissa ja välimeren pestosalaatissa pippurinen rucola on kuin kotonaan. 

Kokeile yhdistää maukas salaatti myös saksanpähkinöiden ja manchegojuuston tai parsan ja erilaisten hedelmien makupariksi.

Paahdetusta juuressalaatista ei puutu makua ja meininkiä, sillä grillaaminen syventää kasvisten makua ja naateista pyöräytetty yrttikastine niputtaa maut yhteen. Aromikas salaattipohja kootaan rucolasta ja babypinaatista.

Porkkana-jyväsalaatti on ruokaisa salaatti, joka käy ateriasta sellaisenaan, mutta halutessasi voit rikastaa annoksen myös tofulla, fetajuustolla tai härkiksellä. Makeaksi paahdetut porkkanat, appelsiinilohkot ja rucola tekevät salaatista koukuttavan hyvää. 

Rucola maistuu pastoissa ja risotoissa

Rucola antaa oman arominsa myös risottoihin sekä erilaisiin pasta-annoksiin, joiden pinnalle sen voi ripotella sellaisenaan. Sekä paahdettu bataatti-rucolapasta että kermainen lohi-rucolapasta ovat maukkaita ja nopeita arkipastoja, jotka valmistuvat vaivatta myös arjen kiireiden keskellä.

Tuhti ja täyteläinen risottoannos syntyy lisäämällä risottoriisin joukkoon rapeaksi paahdettua pekonia sekä aromikasta cheddarjuustoa. Rucolan lehdet tuovat makuun särmää ja ne sekoitetaan annokseen vasta viimeiseksi.

Jujua täytettyihin leipiin ja suolaisiin piirakoihin

Erilaisten piirakoiden ja täytettyjen leipien täytteenä pippurinen rucola on vertaansa vailla. Kokeile rucolaa esimerkiksi kananmunien, pekonin, sienien tai persimonin makuparina. 

Uppomunaleivät maistuvat viikonlopun aamiaispöydässä. Paahdetut leivät täytetään avokadolla, rucolalla, pekonilla ja uppomunilla.

Persimon-vuohenjuustoleipiä puolestaan kannattaa tarjota pikkujouluissa glögin kanssa tai joulupöydän pikkusuolaisena suupalana. 

Grillatut kasvis-yrtti-ricottaleivät ovat kesäinen herkku, jotka käyvät kokonaisesta ateriasta. Pippurinen rucola tuo maukasta vastapainoa lempeän makuisesta ricottajuustosta sekoitetulle levitteelle.

Ainakin grillikauden ulkopuolella kannattaa valmistaa tulisia tonnikalapanineja, jotka valmistuvat muutamassa minuutissa voileipägrillissä. Ruokaisat lämppärit pitävät tonnikalan lisäksi sisällään kesäkurpitsaa, täpäkkää harissatahnaa, tomaattia, rucolaa sekä aromikasta cheddarjuustoa.

Lämpimät sienivoileivät kätkevät sisäänsä kantarellien lisäksi italialaista juustoa, kinkkua ja rucolaa. Lämppärit paistuvat helposti pannulla. Ainekset voi ottaa mukaan myös retkelle ja paistaa leivät halsterissa nuotiolla.

Kokonaisena täytetystä kasvisleivästä riittää syötävää isommallekin joukolle nälkäisiä. Voit napata herkun mukaan piknik-koriin tai tarjota sitä illanistujaisten suolapalana – lyöt joka tapauksessa seurueen ällikällä. Koverra kokonaisen maalaisleivän sisus ja täytä mieleisilläsi täytteillä, kuten mozzarellajuustolla, rucolalla, tomaattiviipaleilla sekä säilykepaprikoilla. Valkosipulimajoneesi eli aioli tuo leipään ihanaa mehevyyttä, mutta leipä kannattaa kuitenkin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, jotta maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Suolainen piirakka on ruokaisa tarjottava kahvipöytään tai illanistujaisiin. Piirakan päälle lisätty rucola tekee tarjottavasta näyttävän näköisen ja se raikastaa mukavasti tuhdin makumaailman. Vihersalaatilla kruunattu pohjaton juustopiirakka sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Broilerilla, säilötyillä latva-artisokilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla täytetty broileripiirakka puolestaan säväyttää välimerellisellä makumaailmallaan.

Välimeren piirakka on hieman työläs, mutta vaivannäön arvoinen piiras, joka hurmaa herkullisuudellaan. Peruna antaa piirakan pohjalle mukavaa rapeutta. Oliiveilla, tomaateilla, munakoisolla ja vuohenjuustolla täytetty piirakka sopii myös kasvisruokavalioon. Rucola lisätään täytteeseen ennen paistoa, mutta muutama lehti kannattaa siirtää syrjään myös koristelua varten. 

Pyöräytä rucolasta maukkaat kastikkeet ja levitteet

Rucolasta valmistuvat myös maukkaat kastikkeet ja levitteet. Raikas rucolalevite on herkullinen vaihtoehto aamiaisleipien mehevöittäjäksi. Maustamattoman tuorejuuston joukkoon sekoitetaan hienonnettua rucolaa, ripaus mustapippuria ja pari puristettua valkosipulinkynttä. Levite valmistuu näppärästi monitoimikoneessa, jolloin ainekset sekoittuvat hyvin keskenään. Muutaman tunnin makuuntuminen tekee levitteelle hyvää, jotta herkullisen raikkaat maut pääsevät täyteen kukoistukseensa.

Basilikan sijaan suositun pestokastikkeen voi tehdä myös muista yrteistä, kuten rucolasta, mutta yrttejä voi myös yhdistellä ja vaihdella mielensä mukaan vaikka oman puutarhan antimia hyödyntäen. Seitsemän yrtin pesto on ravinteikas kastike pastalle ja salaateille, johon sopivat rucolan ohella esimerkiksi basilika, korianteri, minttu, meirami, persilja ja sitruunamelissa. 

Tehosekoittimessa valmistuvaan pestoon tulee lisäksi parmesaania, pinjansiemeniä ja oliiviöljyä. Lisämakua saadaan valkosipulista ja sitruunasta – pientä suolaripausta unohtamatta.

Lue myös Anna.fi: Kerää salaattiainekset ja villiyrtit luonnosta – 10 ilmaista herkkua

Rucola yllättää lämpimissä ruoissa

Broilerin minuuttipihveistä, parmankinkusta ja rucolasta valmistetusta pestokastikkeesta valmistuu herkulliset broilerirullat, jotka sopivat erinomaisesti vaikkapa juhlien noutopöydän ruokaisaksi tarjottavaksi. Käyttämällä lihalämpömittaria saat kypsyydestä täydellisen mehevän. 

Parsa-yrttimunakas tuo kevään kielelle. Se sisältää vai vihreitä ja raikkaita makuja: parsaa, kevätsipulia, rucolaa ja rakuunaa. Keväisen vihreä, helppo pikaruoka maistuu lounaaksi tai iltapalaksi.

Herkulliset vuohenjuusto-rucolafrittatat kruunaavat viikonloppubrunssin tai juhlien noutopöydän. Juhlavat munakkaat eli frittatat valmistetaan muffinivuoissa annoskokoisiksi herkuiksi. 

Täyteläinen rucolakeitto on uudenlainen tapa hyödyntää pirteänmakuista sinappikaalia. Samettiseen sosekeittoon käytetään perunaa, omenaa, palsternakkaa ja purjoa. Kanaliemessä pehmeäksi hautuneet kasvikset soseutetaan, jonka jälkeen joukkoon lisätään rucolaa ja savujuustoa. Keitto viimeistellään raikkaalla sitruunamehulla ja kermalorauksella. Muutama rucolanlehti ja keko rapeita krutonkeja keiton pinnalle, ja maukas lounas on valmiina nautittavaksi.

Pizzan päälle rucola sopii tutun basilikan sijaan. Tuorepizza on raikas ja ruokaisa, sillä sen päälle täytteet ladotaan vasta paiston jälkeen. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana ja vaikutteita voi ottaa esimerkiksi pizzan kotimaasta Italiasta: mozzarellajuusto, parmesaani ja tomaatit ovat päällysten klassikoita. Lisäksi rucola sekä espanjalainen chorizo-makkara sopivat makumaailmaan erinomaisesti. 

Pizza piccante puolestaan on täydellinen yhdistelmä tulista chilikastiketta, salamia sekä pikantteja kapriksia ja oliiveja. Mozzarellajuusto sekä pippurinen rucola viimeistelevät kokonaisuuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rucola tuo pippurista aromia ja vehreää väriä – kokosimme ruoat, joissa sinappikaali on parhaimmillaan!

mökörtti

Voihan hitsi, nyt paljastui se lehtisalaatti, jota nykyään tungetaan vähän joka paikkaan, ja, josta en voi pitää. Sen nimi on siis tuo rukola. Minun suussani tuon kasvin maku muistuttaa kärähtänyttä autonrenkaan kumia eli eipä kovin hyvältä maistu minusta. Sikäli sääli, sillä kasvin lehdet ovat mielenkiintoisen näköisiä.

Toimitus

Mökörtti, rucola varmasti jakaa mielipiteet. Harmi, ettet itse pidä siitä, mutta nyt ainakin tunnistat sen ja osaat välttää tarvittaessa 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.