Patonki
Patongin sitkas rakenne syntyy kylmällä nesteellä ja vaivaamalla. Rapean kuoren saat roiskaisemalla kuuman uunin pohjalle vettä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 3 annosta
- Kasvis
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Raski eli esitaikina
- 6 dl vehnäjauhoja
- 6 g (2 tl) kuivahiivaa
- 3 dl kylmää vettä
Patonki
- 1 annos raskia
- 6 dl vehnäjauhoja
- 1 dl vehnäleseitä
- 6 g (2 tl) kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 ½ dl kylmää vettä
Valmistusohje
Valmistusaika 2 tuntia Raskin valmistus 2–12 tuntia
Raski: 1. Yhdistä jauhot ja hiiva. Lisää vesi. Lepuuta liinalla peitettynä yön yli tai vähintään kahdeksan tuntia.
2. Pikaraskin voi tehdä myös samana päivänä. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lepuuta taikinaa 2–3 tuntia.
Patonki: 1. Sekoita raski ja kuivat ainekset keskenään. Vaivaa pari minuuttia käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla. Lisää vähitellen vesi.
2. Vaivaa taikinaa voimakkaammin 18 minuuttia, kunnes siitä muodostuu kiiltäväpintainen pallo. Siirrä taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon ja kohota vedottomassa paikassa liinan alla 45 minuuttia.
3. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3 osaan. Painele palat neliöiksi. Muotoile patongit keräämällä taikinaa vuorotellen molemmilta sivuilta ja ylhäältä alas keskelle. Rullaa lopuksi taikinapala alhaalta ylös mahdollisimman tiiviiksi tangoksi. Pyöritä sitä voimakkaasti pöytää vasten ja venytä pellin pituiseksi tangoksi. Nipistä päät kiinni ja nosta patongit kevyesti jauhotetulle pellille kohoamaan 20 minuutiksi.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ripota patongeille kevyesti jauhoja, ja tee pintaan terävällä veitsellä muutama viilto.
5. Paista 25 minuuttia. Roiskaise uunin pohjalle vettä rapean kuoren aikaansaamiseksi. Jäähdytä kypsät patongit ritilällä.
Lisää reseptejä: Saksanpähkinäpatonki Puolukkapatonki Ruoka.fi: Kanttarellipatonki
Kommentoi
Kommentoi juttua: Patonki