Baijerilainen kermavanukas eli bavarois saa lisämakua talven kausihedelmästä persimonista.
Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6 annosta
Gluteeniton
Ainekset
Kermavanukas:
1 dl
maitoa
½
vaniljatanko
3
liivatelehteä
2
kananmunankeltuaista
1 dl
sokeria
1½ dl
kuohukermaa
Persimonsose
2
persimonia
2 rkl
sokeria
2 rkl
vettä
Lisäksi
1
persimoni
2 rkl
appelsiinilikööriä
5 rkl
sokeria
kuorittuja pistaasipähkinöitä
Valmistusohje
1. Valmista ensin persimonisose. Kuori ja pilko hedelmät kattilaan. Lisää sokeri ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes hedelmät hieman soseutuvat. Paseeraa seos huolella siivilän läpi ja anna jäähtyä.
2. Mittaa kattilaan maitoa ja raaputa joukkoon halkaistun vaniljatangon siemenet. Anna seoksen kiehahtaa. Poista vaniljatanko. Nosta liivatteet kylmään veteen 5 minuutiksi.
3. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää kuuma maito munavaahtoon samalla sekoittaen. Siirrä seos kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä samalla vatkaten 8–10 minuuttia, kunnes keltuaiset kypsyvät ja seos hieman sakenee.
4. Purista liivatteista neste ja sulata keltuaisseokseen. Siirrä kulho jäähtymään ja vatkaa seosta, kunnes se jäähtyy. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, ja sekoita kermavaahto sekä persimonisose jäähtyneen keltuais vaahdon joukkoon. Kaada seos silikonisiin annosvuokiin. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
5. Kumoa vanukkaat tarjoilulautasille. Pese ja viipaloi persimoni. Painele viipaleet kuiviksi talouspaperilla. Kasta viipaleet likööriin ja sen jälkeen sokeriin. Paahda viipaleet kuivalla ja kuumalla pannulla sokeripinnat alas päin, kunnes neste haihtuu ja sokeri alkaa saada hieman väriä. Voit painella viipaleita lastalla, jotta pinnat paahtuvat tasaisesti. Tarjoile viipaleet vanukkaiden kanssa. Ripottele koristeeksi rouhittuja pistaasipähkinöitä.
Ihanan kermaiset jälkiruoat sopivat talven herkkuhetkiin:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Persimoni-kermavanukas