Välimerellinen pataleipä

Välimerellinen pataleipä 

60+
min
1 annosta
yli 60 min
Välimerellisessä pataleivässä maistuvat oliivit, rosmariini ja aurinkokuivatut tomaatit.

Ainekset

4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl rosmariinia
10 oliivia
aurinkokuivattua tomaattia
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä

Valmistusohje

Valmistusaika 12–24 tuntia +
1 tunti (kohotus ja paisto)

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet, silputtu rosmariini ja joko kokonaiset tai puolitetut oliivit. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

3. Pane kannellinen uunipata (2–3 l) kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä noin puoli tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripauta päälle hivenen jauhoja, saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä vartti.

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä.

Lisää reseptejä:

Punajuuripataleipä
Rouheinen pataleipä
Ruoka.fi: Karpalo-pataleipä

Kotiliesi toimitus
Niclas Mäkelä/Otavamedia