Reseptit

Ceviche - ecuadorilainen katkarapukeitto

Ainekset

  • 800 g kuorellisia katkarapuja
  • 1 iso sipuli
  • karkeaa merisuolaa
  • 1 ½ rkl fariinisokeria
  • 1 ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • ½-1 appelsiini
  • 6 dl vettä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ tl worcestershire-kastiketta
  • 2-3 tomaattia
  • 1 nippu tuoretta korianteria

banaanichipsit:

  • 2 isoa, vihreää keittobanaania
  • auringonkukkaöljyä

Valmistusohje

Ceviche – ecuadorilainen katkarapukeitto
  1. Valmista etukäteen banaanichipsit. Kuori ja viipaloi keittobanaanit vinoiksi, ohuiksi viipaleiksi. Kaada auringonkukkaöljyä kattilaan noin 1 1/2 cm:n verran. Kuumenna öljy ja paista banaanit pienissä erissä kauniin ruskeiksi lastuiksi välillä käännellen niitä puolelta toiselle. Nosta reikäkauhalla talouspaperille kuivumaan. Jos lastut jäävät pehmeiksi, levitä ne vielä ohueksi kerrokseksi pellille ja anna kuivua huoneilmassa esimerkiksi yön yli.
  2. Leikkaa keittoa varten sipulit neljään osaan ja nämä ohuiksi viipa-leiksi, jolloin sipulisuikaleista tulee puolikuun muotoisia, ohuita kaaria. Jätä osa sipulista lientä varten. Laita sipulisuikaleet astiaan ja ripottele päälle merisuolaa. Sekoita ja anna sipulien olla noin 15 minuuttia, kunnes ne alkavat hikoilla ja pehmentyä. Huuhtele sipulit kylmällä vedellä. Toista käsittely, jos sipulit ovat vielä liian terävän makuisia tai jos suolan maku on liian heikko. Huuhdo sipulit ja siirrä ne puhtaaseen kulhoon. Lisää fariinisokeri, oliiviöljy ja kolmannes sitruunan mehusta ja tilkka appelsiinista puristettua mehua. Sekoita ja laita sipulitmarinoitumaan jääkaappiin.
  3. Kuori katkaravut ja säästä kuoret. Kiehauta vesi ja lisää siihen katkaravun kuoret, loput sipulista, valkosipulinkynsi ja halutessasi ripaus suolaa. Keitä kuoria noin 8 minuuttia, siivilöi kuoret pois ja säästä liemi. Huuhdo kattila ja kaada liemi kattilaan. Kuumenna liemi uudelleen ja kasta katkaravut liemeen pieni erä kerrallaan 1-2 minuutiksi mutta ei pitemmäksi aikaa, muuten katkaravut sitkistyvät. Nosta katkaravut liemestä reikäkauhalla suoraan tarjoiluastiaan. Älä heitä lientä pois.
  4. Levitä katkarapujen päälle tarjoiluastiaan marinoidut sipulisuikaleet ja sen verran lientä, että katkaravut ja sipulit juuri peittyvät. Purista mausteeksi loput sitruunan mehusta ja lisää samalla myös appelsiinimehua, mutta älä anna sen ylittää sitruunan makua. Mausta vielä worcestershire-kastikkeella. Keitto saa maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Keiton voi valmistaa tähän pisteeseen myös jo edellisenä iltana, niin maku vain paranee.
  5. Vähän ennen tarjoilua kuutioi tomaatit ja ripottele ne keiton päälle. Silppua pinnalle runsaasti tuoretta korianteria. Nauti raikas keitto murrettujen banaanichipsien kera.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ceviche - ecuadorilainen katkarapukeitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.